loader
Foto

Emigrarea - drumul de la depresie la succes | VIDEO

Duminică, 9 mai, pe TVR3, de la ora 13:00 „A doua emigrare” ne-a oferit noi povești ale românilor care s-au întors acasă după ce au gustat din viața amară a traiului printre străini.

 

A doua emigrare

„Femei fericite în diasporă” este titlul unui proiect online, lansat de Florentina Bere, o româncă întoarsă acasă după ani lungi petrecuți peste hotare și pentru care emigrarea a fost o experiență dură, care a culminat cu o depresie adâncă. Știe prin ce trec femeile care, asemenea ei, muncesc zi lumină peste granițe, departe de familii și prieteni.

În ultimul deceniu, milioane de români au plecat peste hotare cu gândul la câștigurile mari pe care le puteau obține. Însă experiența emigrării s-a dovedit foarte aspră și, de multe ori, salariile bune au însemnat de fapt ani de lacrimi și însingurare.

Florentina Bere a simțit pe propria piele ce înseamnă viața departe de cei dragi. 10 ani de zile a făcut parte din comunitatea românilor din Scoția. Recunoaște că entuziasmul tinereții a ajutat-o să se adapteze și să se integreze într-o societate cu alte valori culturale. Faptul că nu vorbea limba localnicilor i-a îngreunat accesul pe piața muncii și i-a limitat opțiunile de a-și găsi o slujbă.

(w500) Florentina

Ca mii de alte românce, făcea curățenie în casele străinilor. Și-a luat soarta în propriile mâini și a pornit pe drumul antreprenoriatului. În scurt timp, ea era cea care le oferea altora slujbe. Privind în urmă, destinul  Florentinei Bere în Scoția reprezintă un model de reușită.

De altfel, viața multor români care lucrează în străinătate poate părea idilică, pentru că asigură familiilor lor veniturile necesare unui trai decent. Însă dincolo de câștigurile materiale, programul lung de lucru, depărtarea de locurile și de oamenii dragi duc de multe ori la îmbolnăviri sau depresii.

Deși emigrase împreună cu soțul său, Florentina Bere a înțeles că succesul printre străini nu îi aducea împlinirea și visa mereu la momentul întoarcerii în țară. Bucuria de a fi pe pământ românesc a făcut-o să privească spre viitor cu optimism, dar se gândește mereu la alte femei care trec prin emigrare și încearcă să le aline suferințele și să consolideze o comunitate online de sprijin pentru acestea.

Și Adina Blaga s-a întors în România și implementează aici ceea ce a învățat în anii în care a trăit peste hotare.

(w500) Adina A do

A plecat de copil în Franța, unde mai întâi a studiat, iar după aceea s-a integrat pe piața muncii. Apoi și-a cunoscut soțul și împreună au întemeiat o familie. Până la întoarcerea în țară, periplul emigrării lor a continuat în Belgia unde au trecut printr-o altă perioadă de adaptare.

Întoarcerea în România pune probleme celor care au locuit mulți ani peste hotare și s-au adaptat la regulile altor societăți.

Soții Adina și Octavian Blaga  recunosc că revenirea acasă nu a fost atât de ușoară pe cât se așteptau, mai ales că porniseră pe drumul antreprenoriatului.

(w882) Familie Ad

Primii ani sunt dificili în orice afacere. Deși proiectul a beneficiat de finanțare, probleme au fost la tot pasul, de la cele birocratice la găsirea comenzilor. Adina Blaga s-a specializat în Franța în tehnici decorative de interior și speră să aplice aici ceea ce a învățat peste hotare.

Pandemia a venit ca un șoc pentru toată lumea, iar pentru o afacere aflată la început de drum, a fost devastatoare.  Adina este hotărâtă, însă, să rămână în țară și să își construiască viitorul aici. Împreună cu soțul său, are planuri mari și speră să deschidă o școală în care să predea tehnici de arte decorative de interior .

***

Jurnaliști: Iulia Popescu și Monica Nicolescu

8:55 Teleshopping-Publicitate

9:00 Ziua buna de la Iasi

*Studioul teritorial Iaşi(simultan TVR Iasi)

*Unim romanii peste Prut

Moderatori Raluca Aftene & Laura Lucescu

Producător Gabriela Baiardi

Transmisiune directă

 
Provocările antreprenorilor mureșeni

Provocările antreprenorilor mureșeni

publicat: miercuri, 24 aprilie 2024

Vineri, 26 aprilie, de la ora 16:00, la TVR 3, aflăm la "Forum economic" care sunt provocările antreprenorilor mureșeni.

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

Despre pierderile economice globale cauzate de dezastre naturale, la

O nouă ediție "Forum Economic", a fost difuzată în direct de la ora 16.00, marți, 23 aprilie, la TVR3 și TVR Craiova. O emisiune realizată și ...

 

#tvr3