loader
Foto

Emigrarea - o rampă de lansare pentru o carieră acasă | VIDEO

La TVR3, duminică, 20 iunie, de la ora 13.00, au fost prezentate noi povești spectaculoase ale românilor care au renunțat la viața din străinătate pentru a-și vedea visurile împlinite în România.

 

A doua emigrare

Ionuț  Zevideanu a plecat peste hotare, unde a obținut două burse pentru a-și continua studiile începute în țară. A fost impresionat de cât de multă apreciere se bucură artiștii în Italia, leagănul culturii mondiale în perioada renascentistă.

 

A înțeles și diferențele dintre sistemele de învățământ ale celor două state. Acolo accentul era pus pe perspectiva conceptuală, dar recunoaște că ceea ce a învățat în România i-a oferit de multe ori un avantaj. La Milano a văzut cât de importantă este promovarea artei pentru ca informațiile despre evenimentele culturale să ajungă la publicul larg. Acum s-a întors în București, deși nu exclude o nouă plecare peste granițe. Consideră că pentru un artist, călătoriile - și implicit cunoașterea altor cultura - pot să îi ofere o sursă de inspirație atât de necesară pentru operele sale.

(w500) Zevideanu

În România se implică în tot mai multe proiecte, participând inclusiv la crearea faimosului mozaic din Catedrala Mântuirii Neamului. Este încântat că arta sa va dăinui astfel peste veacuri. Își dorește mai mult și vrea să își facă un nume în lumea artei. În Italia a înțeles cât de important este ca operele sale să transmită un concept, să provoace privitorul, să îl captiveze, să îl includă în tainele descifrării mesajelor ascunse. Participă la expoziții cu instalații care șochează și incită, invitând  la analiză și nu la contemplare. Consideră că artistul  are menirea de a declanșa explozii, de a stârni emoții, de a provoca  amatorul de artă la un dialog ideatic.

Nicolae Păunescu lucra în domeniul IT atunci când a ales să plece la Londra. Spre deosebire de mulți alții, avea un plan bine pus la punct și un contract de muncă pentru un job total diferit de ceea ce făcuse până atunci. Viața de emigrant nu e ușoară, mai ales când nu ai asigurare medicală privată. De fiecare dată când a avut nevoie de îngrijiri medicale, nu a putut beneficia de acestea pentru că fie aparatura era stricată, fie  personalul disponibil nu avea calificarea necesară, sau trebuia să aștepte luni de zile o programare.

(w882) Paunescu

Nicolae Păunescu mărturisește că a simțit cum sunt tratați imigranții, în special cei est-europeni, și a înțeles de ce există stereotipuri, după ce unii români au îngrozit cu faptele lor societatea londoneză. Trei ani a stat departe de cei dragi, concentrat  să strângă bani pentru familia pe care  ajunsese să o vadă doar în vacanțe.

(w882) Paunescu

Emigrarea i-a oferit o altă perspectivă asupra vieții. S-a întors în țară în perioada pandemiei și a redescoperit România cu alți ochi. Astfel a înțeles cât de mare este potențialul turistic și crede că poate contrui ceva durabil și aici. Pentru Nicolae Păunescu, povestea emigrării are un final fericit. Capitalul strâns peste granițe îl ajută să își transforme visul în realitate.

***

Jurnaliști: Iulia Popescu, Monica Nicolescu

14:00 Tableta de sănătate

*Studioul teritorial Tg.Mureş

*O emisiune cu cei mai buni specialiști din domeniul medical, cele mai noi tehnici de tratament, sfaturi despre cum putem fi mai sănătoși și despre un stil de viață echilibrat.

Producător Claudia Zătrean

14:55 FILLER

*ABC-ul democratiei *Studioul teritorial Iaşi

*Personalități care expun o idee pe care o consideră crucială pentru înțelegerea politicii.

Producator Ovidiu Mihaiuc

 
Colț de Rai pentru urșii bruni la Zărnești | VIDEO

Întreaga poveste a sanctuarului pentru urșii bruni la Zărnești dar și cum au ajuns vedete din toată lumea să îl viziteze descoperiți într-un nou ...

Provocările antreprenorilor mureșeni

Provocările antreprenorilor mureșeni

publicat: miercuri, 24 aprilie 2024

Vineri, 26 aprilie, de la ora 16:00, la TVR 3, aflăm la "Forum economic" care sunt provocările antreprenorilor mureșeni.

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

 

#tvr3