loader

Festivalul Enescu - Povestea continuă: Amintiri despre Elisabeth Leonskaja

Perioada de izolare la domiciliu este un bun prilej pentru reflecţie şi retrăirea unor amintiri.

 

Şi ce amintiri mai frumoase decât cele de la Festivalul Enescu (la care am fost reporter acreditat la toate ediţiile, începând din 1995)?!

Aşa că vă prezint în continuare câteva portrete ale unor muzicieni cu care am avut privilegiul rar de a mă întâlni la acest prestigios eveniment cultural de anvergură internaţională.

ELISABETH LEONSKAJA

Întreaga fiinţă a Elisabethei Leonskaja degajă forţă şi echilibru. Este o femeie puternică, o adevărată "leoaică a claviaturii", o pianistă care pune-i în buzunar pe toţi pianiştii... bărbaţi.

Am ascultat-o prima dată  în 1999, la Festivalul Chopin organizat de Radiodifuziunea Română, când  a interpretat, alături de Orchestra Naţională Radio, sub bagheta lui Horia Andreescu, cele două concerte pentru pian de Frédéric Chopin. Un adevărat tur de forţă în care m-au uluit, în primul rând, mâinile ei, masculine prin dimensiuni, puternice, degajând o siguranţă de zeitate supremă prin fiecare gest, prin fiecare acord. Am ascultat-o din nou  la închiderea Festivalului “George Enescu” din 2005, când a fost solista Concertului nr. 2 de Brahms, acompaniată de Orchestra Naţională a Franţei dirijată de Kurt Masur.

Rechemată în ovaţii la rampă, pianista a bisat toată partea a doua a impresionantului opus brahmsian. Un gest firesc, un răspuns dat cu generozitate unui public care o urmăreşte cu drag încă din anul 1964, când a câştigat Premiul I la Concursul Internaţional “George Enescu“. După 45 de ani, a revenit la Bucureşti, oraşul în care a obţinut prima recunoaştere internaţională din cariera sa, pentru un recital extraordinar pe care l-a susţinut la Ateneul Român sub egida Festivalului Enescu 2009. Şi a continuat, de atunci, să ne farmece la multe ediţii, de câteva ori chiar şi în concertele din stagiunea curentă a Filarmonicii “George Enescu”, pentru ca anul trecut, la ediţia din 2019 a Festivalului Enescu să ne ofere “Imperialul” lui Beethoven într-o versiune originală, de neuitat!

Cristina Lascu

foto: captură din YouTube

***

Aici puteți accesa și Amintiri despre Alexander Melnikov

17:00 Telejurnal regional

* Studioul teritorial Cluj

* La TVR3 adunăm cele mai importante ştiri locale într-un jurnal naţional. Din Oltenia în Transilvania, din Banat în Moldova, dăm românilor ce este al românilor: ştirile lor despre viaţa lor.

Producator Andrei Biro

Transmisiune directă

*ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

17:30 Lumea de aproape

*Studioul teritorial Iaşi

* Până unde putem visa?

Producător Maria Florea

 
În emisiunea “Dăruieşte Românie”, Irina-Margareta Nistor semnează o declaraţie de preţuire pentru Iosif Sava: „Un spirit care nu se repetă”

Într-un moment de profundă emoție și recunoștință, criticul de film Irina-Margareta Nistor face, în cadrul emisiunii „Dăruiește Românie", o ...

“Lumea de aproape”: Teatru Punk | VIDEO

“Lumea de aproape”: Teatru Punk | VIDEO

publicat: luni, 30 iunie 2025

Marți, 1 iulie, de la ora 17:30, TVR 3 vă invită la teatru, la premiera spectacolului “Punk. Body Is Not Dead”.

“Toți împreună”: Cehii din Eibenthal | VIDEO

Vă invităm să descoperiți tradițiile minorităților din Oltenia! Oameni care păstrează vii obiceiurile comunității din care fac parte, muzica, ...

 

#tvr3