Pe TVR3, la „Ia’şi descoperă", duminică, 23 iulie, de la ora 19.00, ați putut revedea documentarul „Fizicieni ieșeni, sub semnul Premiului Nobel".
Şcoala ieşeană de fizică de pe la 1850 şi până spre zilele noastre a stat sub semnul Premiului Nobel. Cei mai buni profesori de la Universitatea din Iaşi au studiat şi şi-au dat doctoratele la Paris, Nancy, Viena sau Berlin sub îndrumarea unor savanţi laureaţi cu Nobel. Au fost colegi cu Marie Curie, au fost citaţi alături de Einstein, au scris cursuri cu Poincaré, au învăţat cu Lippmann, au fost numiţi membri în Academia Franceză sau au făcut cercetări despre care a vorbit o lume întreagă.
Se spune că, într-un timp foarte scurt, profesorii de fizică din Iaşi au recuperat peste 300 de ani de ştiinţă pe care îi aveam în urma Europei. Cu toate acestea, câţi dintre noi mai ştim despre Teodor Stamati, Petru Poni, Ştefan Micle, Dumitru Hurmuzescu, Ştefan Procopiu, Petru Bogdan, Eugen Neculcea şi Horia Hulubei? Sau despre Vasile Adamachi, filantropul care şi-a donat averea, 2,5 milioane de lei aur, pentru ca aceşti profesori să înveţe la marile şcoli europene?
Fizicieni ieşeni, sub semnul premiului Nobel, un documentar de Maria Florea, Adrian Vulpe şi Dragoş Brehnescu.
***
Studioul teritorial TVR Iaşi
Producător: Maria Florea