loader
Foto

Fizicieni ieșeni, sub semnul Premiului Nobel | VIDEO

Pe TVR3, la „Ia’şi descoperă", duminică, 23 iulie, de la ora 19.00, ați putut revedea documentarul „Fizicieni ieșeni, sub semnul Premiului Nobel".

 

Şcoala ieşeană de fizică de pe la 1850 şi până spre zilele noastre a stat sub semnul Premiului Nobel. Cei mai buni profesori de la Universitatea din Iaşi au studiat şi şi-au dat doctoratele la Paris, Nancy, Viena sau Berlin sub îndrumarea unor savanţi laureaţi cu Nobel. Au fost colegi cu Marie Curie, au fost citaţi alături de Einstein, au scris cursuri cu Poincaré, au învăţat cu Lippmann, au fost numiţi membri în Academia Franceză sau au făcut cercetări despre care a vorbit o lume întreagă.

Se spune că, într-un timp foarte scurt, profesorii de fizică din Iaşi au recuperat peste 300 de ani de ştiinţă pe care îi aveam în urma Europei. Cu toate acestea, câţi dintre noi mai ştim despre Teodor Stamati, Petru Poni, Ştefan Micle, Dumitru Hurmuzescu, Ştefan Procopiu, Petru Bogdan, Eugen Neculcea şi Horia Hulubei? Sau despre Vasile Adamachi, filantropul care şi-a donat averea, 2,5 milioane de lei aur, pentru ca aceşti profesori să înveţe la marile şcoli europene?

Fizicieni ieşeni, sub semnul premiului Nobel, un documentar de Maria Florea, Adrian Vulpe şi Dragoş Brehnescu.

***

Studioul teritorial TVR Iaşi

Producător: Maria Florea

18:00 Prim plan obiectiv

*Studioul teritorial Craiova

Emisiune de info-divertisment,cu invitați deosebiți, proiecte, dar și evenimente de interes din întreaga Oltenie: povești interesante cu și despre artiști, sfaturi pentru un stil de viață sănătos, olimpici, mentori și profesori de excepție, meșteri populari, tradiții și multă voie bună.

Moderator Simona Mușuroi

Producător Anca Dindirică

19:00 Educatie 9

* Studioul teritorial Craiova

* Theodor Victor Damureanu, elev în clasa a X-a la Colegiul Național “Elena-Cuza” din Craiova vine în prima parte a emisiunii Educatie 9, să ne vorbească despre ce înseamnă un concurs de dezbatere și cum ajută aceste dezbateri la formarea și șlefuirea personalității unui elev. 250 de ani de învățământ, tradiție și spiritualitate, la Școala Obedeanu din Craiova. Lansarea cărții prof. univ. Dinulescu va reprezenta subiectul celei de-a doua părți a emisiunii noastre.

Producător și moderator: Loredana Berneanu

Transmisiune directă

 
“Memoria locului”: Clădirea Palace din Craiova | VIDEO

Un reper arhitectural al Craiovei, clădirea Palace, care adăpostește în prezent administrația locală a Primăriei orașului, a fost construită la ...

“Satul meu”: Marginea, meșteșuguri la rang de artă

Marginea, județul Suceava. O localitate cu iz de oraș din Occident, cu gospodării dintre cele mai moderne și o comună în care oamenii așteaptă ...

Festivalul Valeria Peter Predescu - Invitații

Festivalul Valeria Peter Predescu - Invitații

publicat: joi, 24 aprilie 2025

Vineri, 25 aprilie, la TVR 3, vă invităm să urmăriți o ediție a îndrăgitei emisiuni “Cântec și poveste” cu selecțiuni de la cea de-a XIII-a ...

 

#tvr3