loader
Foto

Galerie foto

In memoriam Doru Căplescu, duminică la “Remix”

Duminică, 8 noiembrie, de la ora 22.00, la TVR 3 ne-am adus aminte de compozitorul care a scris câteva file din istoria muzicii electronice în România. Apoi ne-am delectat cu înregistrări de aur ale grupului POESIS.

 

Remix

Ediția este disponibilă pe TVR+.

Stins la numai 46 de ani, ilustrul compozitor de pop-rock-jazz, claviaturist, trompetist şi orchestrator performant a lăsat în urmă o amintire frumoasă. În ceea ce ne priveşte, între totuşi prea puţinele imagini de arhivă, se desprind clipul “22” (cu SONG) dedicat Revoluţiei, o întâlnire “undergROund” la Club A (9 iulie 2003, ultima sa apariţie în public), filmări inedite cu CRISTAL, ROMANTICII (inclusiv cu Doru solist vocal), SFINX EXPERIENCE (apariţia epocală de la “Cerbul de Aur” – 1994, de văzut măcar introducerea omului orchestră!), Crina Mardare...

(w882) Cristal cu

„Sunt Doru Căplescu, n-am mai fost la Club A de când eram cu BASORELIEF, am cântat apoi la SFINX EXPERIENCE… şi cam atât (...) M-am apucat de muzica electronică pentru că nu ştiam muzicanţi să cânte ce scriam eu. Am ajuns la Adrian Enescu acasă - mentor pentru mine - şi am văzut ce făcea el: că cineva poate face totul de unul singur. Am lăsat trompeta şi orice altceva, toţi banii i-am investit în instrumente electronice, am trecut la treabă, aşa am mers până în ’89.”

(w882) Basorelief

Despre cel mai nou proiect, inedit, alături de Dan Creimerman: „Noi doi am observat piaţa şi ne-am dat seama că există o breşă între creator şi producătorul simplu; în străinătate, aici e interactivitate, mai mulţi creatori lucrează pentru un hit, în timp ce la noi nu există aşa ceva, pentru că nu sunt coagulaţi (…) Dacă vrei o culoare, o linie melodică la text, nu trebuie să existe bisericuţe, sau ca un singur om să facă totul; şi eu am crezut aşa, dar total greşit, am văzut mai târziu în Olanda... Am făcut şi şcoala multimedia, inginerie de sunet, la curs l-am avut profesor pe Alan Parsons care ne-a dat exact ce trebuie, şi mi s-a aprins beculeţul. Cred că orice muzică românească poate beneficia de calitate. Peste ani, integrarea europeană trebuie aplicată şi în showbiz; e bine să facem paşi pentru un feedback între creatori, să pictăm un tablou cu mai multe culori, de exemplu să luăm o piesă scrisă de Fugaru şi să o dăm HOLOGRAF-ului...”, mai zicea Doru în 2003, în practic ultimul său interviu.

(w882) Single Dor

**

POESIS din nou împreună după 30 de ani, reportaj TVR CULTURAL la lansarea discografică “Babilon” din 5 noiembrie 2007, un interviu cu Eugen Baboi şi Marius Baţu ilustrat cu secvenţe din Arhiva Multimedia TVR, plus un post scriptum live “Babilon” în emisiunea “Timpul Chitarelor” (2009, TVR 2).

(w500) Poesis la

N-au rămas multe urme cu duetul folk prin arhiva TVR, dar tot am dovedit câte ceva: un final de melodie la Buzău, prin 1979, într-o emisiune „Club T” de-a lui Petre Magdin, apoi un grupaj de trei clipuri pe malul mării, la Costineşti, emisiune pe care am redescoperit semnătura lui Tudor Vornicu, nu ştiu dacă chiar domnia-sa a realizat-o, în fine, e vorba de primii ani ’80: Cântec, Elegie 1 şi Cântec şoptit.

(w500) Eugen Babo
Eugen Baboi

Apoi filmări nouăzeciste – “Cea mai frumoasă floare” şi „Prin urmare nu mă mai iubeşti” pe versuri de Radu Stanca, “Luna s-a încins cu un cerc”, după ce Marius Baţu a revenit din Germania. Din păcate, după doi ani a intervenit o altă plecare departe – aceea a lui Eugen Baboi în Canada, unde se află şi astăzi. Din fericire, aproape, anual, revine acasă şi cei doi recompun duo-ul originar, pentru concerte, filmări, ba chiar şi discuri.

Realizator Doru Ionescu

***

Emisiunea poate fi urmărită şi în live streaming pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

1:50 Art pass

* Emisiune dedicată vieţii culturale externe; sunt prezentate expoziţii, concerte, spectacole, muzee, festivaluri, tradiţii, urbanism şi alte subiecte legate de zona culturală internaţională.

Producător Miruna Moraru

2:00 La sfatul popular (R)

* Cine are pe telefon Skype, Zoom sau TiK ToK...ATENŢIE! Căutaţi emisiunea asta! Viaţa unei comune sau a unui oraş pusă în lumina unei noi abordări, unice în peisajul media: ce are, ce face, ce pierde şi ce câştigă omul trăind în locul în care trăieşte! Modernizarea drumurilor, abandonul şcolar, folclor şi tradiţii păstrate, locurile de muncă pierdute şi plecarea în bejania ”diasporei”, şcoli cu wc-ul în fundul curţii şi proiecte de investiţii aducătoare de pâine pe masa românului... talente nedescoperite şi valori recunoscute de toţi. Primarul, locanicii, oamenii de afaceri, preotul sau dascălul din sat, din oraşș... din capitala ţării, toţi vor fi în direct la TVR 3, televiziunea care UNEŞTE ROMÂNII LA SFATUL POPULAR!

Producător Ştefan Stănescu

(Reluare)
 
„Picătura de cultură”: Olimpia Coman-Sipeanu, o viață de artist, restaurator și pedagog | VIDEO

Bucuria de a dărui bucurie. Prima parte a reportajului dedicat Olimpiei Coman-Sipeanu s-a difuzat marți, 23 aprilie, de la ora 18:20, la TVR ...

Muzică populară în programele de Paști de la TVR3

Muzică populară în programele de Paști de la TVR3

publicat: vineri, 26 aprilie 2024

TVR3 vă propune să înveseliți mesele de sărbătoare cu muzică din toate zonele folclorice ale țării. De duminică, 5 mai, de la ora prânzului, când ...

„Măsura Iubirii este Jertfelnicia!

Pe TVR3, în transmisii directe de la Blaj și Cluj-Napoca, puteți urmări în fiecare zi, în perioada 2-7 mai, liturghiile oficiate în catedrale în ...

 

#tvr3