Pe 24 februarie, ziua în care regretatul om de televiziune ar fi împlinit 72 de ani, TVR 3 a difuzat, de la ora 22:00, câteva emisiuni semnate de Luminița Constantinescu și o serie de testimoniale.
Televiziunea Română regretă dispariţia bine-cunoscutei realizatoare de emisiuni tv și critic muzical, Luminița Constantinescu şi i-a adus un respectuos omagiu difuzând, In Memoriam, o serie de programe care îi poartă semnătura. Luminița Constantinescu ne-a părăsit în urmă cu o lună.
Astfel, miercuri, 24 februarie – ziua în care regretatul om de televiziune ar fi împlinit 72 de ani – TVR3 a difuzat, începând cu ora 22.00, câteva emisiuni semnate de Luminița Constantinescu, dar și o serie de testimoniale oferite de unii dintre cei mai mari artiști ai lumii. Leontina Văduva, Ruxandra Donose, Irina Iordăchescu, Felicia Filip, Viorica Cortez, Cellia Costea, Florin Estefan, Rodica Vica sunt doar câteva nume sonore ce au dorit să aducă un pios omagiu celei care a fost Luminița Constantinescu.
***
Soprana Leontina Văduva:
“Am admirat-o, am iubit-o și am temut-o pentru exigența ei. Și în același timp m-a fascinat dintotdeauna. Amintirea puternicei sale personalități a fost parte integrantă din noi, cei ce ne-am afirmat în perioada anilor ‘80. Luminița rămâne parfumul tinereții noastre. Este cea care a slujit arta muzicală românească cu statornică dăruire. Este și rămâne Luminița vie a existenței noastre artistice în sufletul publicului român."
Soprana Cellia Costea:
“A fost omul care m-a încurajat și susținut încă din primul moment al carierei mele. Dar și omul care a lăsat țării un mare tezaur, prin sutele de înregistrări și emisiuni cu vocile lirice pe care le-a dat acest neam, pentru ca ele să dăinuiască peste timp. Închei prin a-i mulțumi doamnei Luminița Constantinescu pentru șansa de a ne fi putut întâlni sufletele în această existență pământeană, unite prin muzică și frumos.”
Mezzo-soprana Ruxandra Donose:
“Prin emisiunile de televiziune sau concertele tematice, cronicile muzicale, ciclurile radiofonice, portretele tv, Luminița Constantinescu a insuflat în viața muzicală a țării interes și pasiune. A informat publicul la scară largă și a inspirat o multitudine de oameni. Dar faptul că acest înalt și dedicat profesionalism a fost acompaniat de omenie, onestitate, integritate, ca și de eleganță, farmec și frumusețe, face din Lumința Constantinescu un om de elită.”
Soprana Irina Iordăchescu:
“Nu pot decât să-i mulțumesc pentru fiecare cronică pe care a scris-o în urma spectacolelor și concertelor în care am cântat. Și pentru fiecare emisiune, pentru fiecare interviu pe care le-a realizat. Sunt comori neprețuite pentru ceea ce au însemnat generațiile trecute ale marilor artiști din toate domeniile artei muzicale. Sunt mărturii extraordinar de valoroase pentru un patrimoniu cultural imens, despre care cei care vin acum din urmă nici nu ar putea să afle altfel decât prin aceste nestemate pe care Lumința Constantinescu, profesionist desăvârșit, le-a adunat, le-a păstrat, le-a distilat și le-a lăsat moștenire pentru mai departe...”
Luminița Constantinescu și-a iubit meseria cum numai un profesionist desăvârșit o putea face. S-a dedicat trup și suflet producțiilor muzicale de televiziune și și-a pus amprenta incontestabilă asupra multor cariere muzicale ale unor artiști ce astăzi stârnesc ovații pe marile scene ale lumii.
A organizat concerte cu public, a realizat filme artistice TV, cicluri radiofonice (Biografii muzicale, Zig-zag muzical, Al treilea gong, Seară de operă, Amfiteatrul artei lirice, Vernisaje lirice), portrete TV (V. Costescu – Duca, Ioana Nicola, Magda Ianculescu, Emilia Guţianu, Ileana Cotrubaş, Viorica Cortez, Eugenia Moldoveanu, Angela Gheorghiu, Leontina Văduva, Iolanda Mărculescu, Iulia Buciuceanu, Cornel Stavru, Lucia Stănescu, Adina Niţescu, Ruxandra Donose, Nicolae Herlea, Şerban Tassian, Ludovic Spiess, Carmen Oprişanu, Cornel Murgu, Liliana Nichiteanu, Marcel Roşca, Simina Ivan etc.).
Emisiunile „Maestro”, dedicate unor nume emblematice ale artei lirice - de la Magda Ianculescu, Ileana Cotrubaş, Marina Krilovici şi Ludovic Spiess la Lawrence Foster, Nicolae Constantinescu, Lucian Marinescu, Florin Diaconescu, Ionel Voineag şi Ioan Holender etc. -, filmele de televiziune „Cenuşăreasa” şi „Paiaţe”, precum și producțiile dedicate vizitelor în România ale iluştrilor Luciano Pavarotti, Plácido Domingo şi José Carreras - „Placido Domingo în România”, „Tenorul secolului la București - Luciano Pavarotti”, „Cele trei soprane” - sunt doar câteva dintre proiectele care poartă semnătura Luminiței Constantinescu și care vor rămâne veşnic în amintirea publicului.
Rămas bun, doamnă Luminița Constantinescu!
Rămâneți vie prin intermediul prețioaselor emisiuni ce vă poartă semnătura veșnică.