loader
Foto

Începe Romanian Design Week, eveniment dedicat industriilor creative

În perioada 11 - 20 septembrie, festivalul va concentra, în spațiile Combinatului Fondului Plastic, o serie de expoziții de design, cu accente pe lucrări de arhitectură, urbanism, design de obiect, design grafic şi fashion.

 

Pentru cei care preferă să rămână în confortul propriilor case, există și o versiune digitală a evenimentului.

Evenimentul își propune să ilustreze rolul pe care îl are designul în construirea unui viitor mai bun, abordând ca temă Schimbarea (Change). Căci fără schimbare nu există progres.

Și cum anul 2020 a presupus o schimbare radicală a paradigmei în care se dezvoltă fiecare individ, iar industriile creative locale au fost profund afectate de pandemie, Romanian Design Week s-a adaptat la rândul său, oferindu-le tuturor artiștilor din domenii diferite posibilitatea să se exprime prin intermediul propriilor lucrări.

Însă, nu este ușor să te exprimi artistic atunci când nu există expunerea lucrărilor tale. Ori tocmai acest lucru a reprezentat scopul evenimentului: să ofere spațiu de promovare tinerilor artiști pentru a demonstra că, în vremuri tulburi, creativitatea și solidaritatea pot transforma dificultățile în oportunități.

(w882) 3 design

2020 este fără îndoială anul schimbărilor – schimbări abrupte, care au venit în mod neașteptat și ne-au afectat pe fiecare dintre noi. Pentru industriile creative, care sunt prin definiție industrii antreprenoriale ce se bucură încă de prea puțin sprijin real, aceste evoluții și transformările pe care le implică sunt cu atât mai dificil de susținut și integrat. E un motiv în plus pentru care ne-am dorit să rămânem și în acest an alături de RDW, continuând pentru al șaptelea an un parteneriat care s-a dovedit de succes, și prin intermediul căruia am reușit de-a lungul timpului să aducem în prim plan o industrie cu o capacitate foarte mare de inovație prin creativitate, pasiune, determinare și talent.”, a declarat Anca Ungureanu, Identity & Communication Director UniCredit Bank, unul dintre organizatorii evenimentului.

(w882) design

Timp de 9 zile, Combinatul Fondului Plastic a fost transformat într-un veritabil parc de design, ce cuprinde atât galerii de design amenajate în interior, cât și spații exterioare dedicate tot industriilor creative. Printre cele mai importante expoziții prezentate publicului în cadrul evenimentului se numără:

- Expoziţia Possible Realities îşi propune să investigheze adaptarea designerilor români la noile realităţi, printr-o serie de lucrări de arhitectură, urbanism, design de obiect, design grafic şi fashion şi păstrează o parte din structura şi proiectele care vorbesc despre schimbare, selectate pentru luna mai, când ar fi trebuit să aibă loc iniţial Romanian Design Week. Aceasta este amenajată în galeria Senat (Spaţiu Expoziţional Neconvenţional pentru Artă şi Tehnologie), iar conceptul şi arhitectura expoziţiei sunt dezvoltate alături de Attila KIM Architects.

- Antifragile, expoziţie găzduită de galeria Sector 1, reuneşte o serie de iniţiative şi proiecte care au contribuit la îmbunătăţirea situaţiei cauzate de pandemie. Expoziţia este dezvoltată în parteneriat cu Zeppelin Design - Cosmina Goagea, Justin Baroncea, Constantin Goagea.

- Instalaţia IQOS World reprezintă dialogul vibrant dintre prezent şi viitor şi foloseşte designul şi tehnologia pentru a deschide o conversaţie despre noi perspective. Regândirea spaţiului fizic, mixul de materiale, sunete sau lumini contribuie la crearea unei experienţe suprarealiste în care vizitatorului i se aminteşte despre puterea alegerilor personale şi despre cum acestea ne pot influenţa viitorul.

(w882) 4 deign

Expoziţiile sunt completate de o serie de instalaţii interactive, care stau sub tema jocului, reunite sub formatul RDW Open Air, instalaţiile propuse oferind vizitatorilor experienţa de a fi din nou împreună, însă într-un mod responsabil.Prin natura jocurilor alese, cei prezenți pot păstra distanța fizică: mese de ping-pong din materiale reciclate, un joc de badminton reinterpretat,  un minigolf, balance boards propuse de Urban Monkey și un teren de petanque semnat de Zeppelin Design vor anima atmosfera și vor completa proiectele de design despre schimbare din expoziții.

Sub numele de RDW in the city, festivalul include o serie de intervenţii centrale, în spaţii de utilitate publică, realizate în parteneriat cu instituţii culturale prestigioase, precum Muzeul Naţional de Artă al României sau Biblioteca Central Universitară, care sunt completate de peste 60 de evenimente satelit, organizate de entităţi creativ-culturale din Bucureşti, reunite sub umbrela Design Go!.

"Anul acest, RDW a pregătit şi o versiune digitală a festivalului: o galerie online a proiectelor expuse, o serie video cu designeri români, interviuri cu specialişti internaţionali, un e-paper, un proiect fotografic special realizat alături de Alex Gâlmeanu, un Online Design Market, o serie de materiale create sub iniţiativa UK Focus, precum şi galerii virtuale de design, dezvoltate în parteneriat cu London Design Festival. Toate acestea sunt reunite într-o hartă interactivă cu ajutorul căreia evenimentul poate fi explorat din confortul propriei case", precizează sursa citată.

(w882) 5 design

Totodată, în programul Romanian Design Week este inclusă o nouă categorie de evenimente, Design Flags, prezentată alături de Qreator by IQOS. Astfel, în hub-ul creativ cu acelaşi nume de pe Bulevardul Aviatorilor nr. 8A, în intervalul 13-20 septembrie, vor putea fi vizitate, în premieră în România, şapte expoziţii internaţionale de design, care vin în completarea viziunilor creative locale.

Accesul în parcul de design de la Combinatul Fondului Plastic se face în baza biletului achiziţionat online. Costul biletului este de 20 de lei.

Expoziţiile pot fi vizitate de luni până vineri în intervalul 12.00 – 20.00, iar în weekend între orele 10.00 – 20.00, accesul fiind permis pe intervale de două ore pentru maximum 200 de persoane.

***

Romanian Design Week este un eveniment cultural finanțat de Ministerul Culturii.

Surse foto: pagina de Facebook - Romanian Design Week

***

Un articol de Irninis Miricioiu

2:00 La sfatul popular (R)

* Cine are pe telefon Skype, Zoom sau TiK ToK...ATENŢIE! Căutaţi emisiunea asta! Viaţa unei comune sau a unui oraş pusă în lumina unei noi abordări, unice în peisajul media: ce are, ce face, ce pierde şi ce câştigă omul trăind în locul în care trăieşte! Modernizarea drumurilor, abandonul şcolar, folclor şi tradiţii păstrate, locurile de muncă pierdute şi plecarea în bejania ”diasporei”, şcoli cu wc-ul în fundul curţii şi proiecte de investiţii aducătoare de pâine pe masa românului... talente nedescoperite şi valori recunoscute de toţi. Primarul, locanicii, oamenii de afaceri, preotul sau dascălul din sat, din oraşș... din capitala ţării, toţi vor fi în direct la TVR 3, televiziunea care UNEŞTE ROMÂNII LA SFATUL POPULAR!

Producător Ştefan Stănescu

(Reluare)

3:50 Memoria tiparului

* Studioul teritorial Tg.Mureş

* Revista presei vechi prezintă, prin tema fiecărei ediții, realitatea din România interbelică, surprinsă prin intermediul fragmentelor extrase din ziarele centrale, regionale sau locale ale epocii, și ilustrate vizual prin imagini de arhiva, fotografii vechi și dramatizări.

Producător Angela Precup

 
„Dăruiește Românie!

Carmen Târnoveanu și invitații săi celebrează peste 40 de ani de eleganță, discreție și profesionalism, care se înscriu în activitatea artistică ...

Colț de Rai pentru urșii bruni la Zărnești | VIDEO

Întreaga poveste a sanctuarului pentru urșii bruni la Zărnești dar și cum au ajuns vedete din toată lumea să îl viziteze descoperiți într-un nou ...

Provocările antreprenorilor mureșeni

Provocările antreprenorilor mureșeni

publicat: miercuri, 24 aprilie 2024

Vineri, 26 aprilie, de la ora 16:00, la TVR 3, aflăm la "Forum economic" care sunt provocările antreprenorilor mureșeni.

 

#tvr3