Una dintre cele mai longevive emisiuni ale postului TVR 3,”Din arhiva TVR”, continuă redifuzările unor interviuri de colecție ce au trecut bariera timpului, păstrându-și pe deplin prospețimea. Sâmbăta de la ora 20.00, în noua grilă TVR3.
Actori, muzicieni, oameni de cultură, care au scris istorie în domeniile în care activează, și-au deschis inima pentru a povesti, la o cană de ceai și un pahar de vorbă cu Irninis Miricioiu, momente importante din viețile, carierele sau propriile lor experiențe. Toate prefațate cu momente unice descoperite pe sutele de casete video pe care Televiziunea Română le-a tezaurizat de zeci de ani.
Vă veți putea reîntâlni cu: Florin Piersic, Dan Condurache, Oana Pellea, Dorel Vișan, Dida Drăgan, Ovidiu Lipan Țăndărică și mulți alții, pentru a dezvălui doar câteva dintre edițiile pregătite.
Și totodată amintirea ne va purta și către invitați care, deși au călcat pragul emisiunii, nu mai sunt printre noi: Adrian Păunescu, Stela Popescu, Cornel Patrichi, Ion Lucian.
Florin Piersic în dialog cu Irninis Miricioiu
Dintotdeauna a fost un cucerior. Zâmbetul, farmecul, şarmul sãu inconfundabil, dar mai ales talentul sãu extraordinar, toate l-au transformat într-unul dintre cei mai iubiţi actori români din toate timpurile. De numele lui Florin Piersic se leagã personaje care au fãcut istorie în teatru şi film. El întruchipeazã pasiunea ardentã pentru teatru, pentru scenã, pentru a dãrui publicului tot ce sufletul sãu nobil are mai bun.
Nãscut la Cluj pe 27 ianuarie 1936, tânãrul Piersic s-a lãsat sedus încã din adolescenţã de mirajul scenei. Şi odatã ce a ajuns acolo, nu a mai pãrãsit-o niciodatã. „Sunt un om care am fost şi am rămas îndrăgostit de părinţii mei. Ei m-au iubit, au înţeles că îmi place să joc teatru şi nu m-au împiedicat să mă fac actor”, mãrturiseşte maestrul.
Rolul care l-a adus în atenția publicului a fost cel al lui Peer Gynt, în spectacolul realizat după piesa omonimă semnată de Henrik Ibsen, la Teatrul din Piatra Neamț. Tânăr actor, Florin Piersic a fost repartizat pentru o vreme în micul orășel moldav pentru un stagiu “de provincie”.
Ulterior, cu același spectacol va deschide, împreună cu alți actori din aceeși generație, celebra sală Casandra. Timp de foarte mulți ani, studioul Casandra a reprezentat locul de debut al absolvenților Facultăţii de teatru şi film. Ceea ce a impresionat pe marii regizori ai momentului a fost capacitatea de transfigurare artistică a lui Florin Piersic, care interpreta trei roluri într-unul: pe tânărul, pe maturul şi pe bătrânul Peer Gynt. O performață artistică deosebită.
Ceva mai târziu – alt moment important – regizorul Alexandru Finţi i-a oferit rolul prinţului Mâşkin, în „Idiotul”. Tot maestrul Finţi i-a încredinţat apoi „cel mai interesant” şi „cel mai de efect rol”, cel al lui Lennie, din piesa „Oameni şi şoareci”, a lui Steinbeck. Rol despre care povestește cu umoru-i fascinant în cadrul emisiunii Din arhiva TVR.
Între 1959 şi 1989, a jucat pe scena Naţionalului bucureştean, răstimp în care a realizat peste 30 de roluri. A interpretat diverse personaje şi la teatrele din Piatra-Neamţ, Bacău, Oradea, Braşov. Conştient de puterea cinematografului, scena îl fascinează parcă mai mult, fiindcă îi pune în mod real talentul la încercare. Însã acest lucru nu l-a împiedicat sã joace şi roluri pentru marele ecran, filmografia sa înregistrând peste 40 titluri: de la „Ciulinii Bărăganului” la „De-aş fi Harap Alb”, „Columna”, „Haiducii lui Şaptecai” sau „Eminescu versus Eminem”.
Ne-am bucurat enorm când maestrul Florin Piersic a acceptat invitaţia noastrã de a povesti împreunã cu Irninis Miricioiu câteva dintre întâmplãrile care i-au marcat viaţa. Căci pe lângă talentul său actoricesc incontestabil, transpare, în aceeași măsură, și talentul său de povestitor înnăscut. Amintirile sale se țes necontenit, una o trezește pe alta, un alt chip cunoscut se înfiripă din vorbele meșteșugite ale maestrului, într-o plasă nețărmurită, plină de culoare și poftă de viață.
Irninis Miricioiu