loader
Foto

Galerie foto

Învață cum să te ratezi cu demnitate, cu scriitorul Octav Gheorghe

Doamnelor şi domnilor, sunt Oana Lazăr şi vă întreb: când aţi râs ultima oară în hohote citind o carte?

 

(w882) Învață

E timpul să murim de râs citind, face bine la cap, cum ar spune Octav Gheorghe, tineţi minte acest nume. Face bine în vremuri de restrişte, de ratare individuală, naţională electorală şi globală.

(w882) Învață

Lăsaţi ecranele telefoanelor şi luaţi o carte cum nu s-a mai scris demult pe la noi: Cum să te ratezi cu demnitate, de Octav Gheorghe. O carte-fenomen, un best-seller, un titlu de neuitat, ca un slogan publicitar care ţi se întipăreşte în memorie pentru totdeauna: CUM SĂ TE RATEZI CU DEMNITATE.

(w882) Învață

Autorul e regizor, scenarist și publicitar român, creator al unei "opere anonime", pierdute pe ecranele tranziţiei: pentru că, da, asta înseamnă să fi lucrat în publicitate în primii 20 de ani ai României postdecembriste. Gheorghe e un povestitor neîntrecut, cu o autoironie demolatoare, cinstit cu sine şi cu cititorul său, pe care îl face să râdă în hohote.

(w882) Învață

Talentul cu care povesteşte Gheorge e firesc, e dintr-un condei, într-un stil sprinten, strălucitor de degajat, eliberat de orice povară stilistică. Ceea ce, în sine, e un stil, că nu-i deloc simplu să spui lucrurilor pe nume şi să rămâi totuşi în viaţă: tu, scriitor român şi tu, cititor român. Mai ales că toţi adepţii (prin lectură) ai lui Octav Gheorghe spun la fel: am murit de râs citind Cum să te ratezi cu demnitate.

(w882) Învață

Române, învaţă cum să te ratezi cu demnitate măcar, învaţă să râzi de tine, înainte de toate, dar ca formă de supravieţuire, între două duminici electorale, între suspendări si anulări, pune mâna pe o carte bună, dă-o la prieteni şi la duşmani, ca să nu-ţi iei câmpii până la Crăciun, când Moşul te fugăreşte prin magazine şi ultimul refugiu ar trebui să fie tot o librărie... “Iașii marilor iubiri”.

***

Urmăriți această ediție a emisiunii “Iașii marilor iubiri”, duminică, 22 decembrie, de la ora 12:00, la TVR 3.

Realizator Oana Lazăr

Credit foto: capturi din emisiune

 

2:00 La sfatul popular (R)

* Ce a fost, ce este şi ce va fi „Sfatul popular” altceva decât un sfetnic pentru omul de rând, pentru aleşii omului de rând, şi pentru toţi aceia care, prin ceea ce fac, influenţează viaţa omului de rând. „La sfatul popular” vin, seară de seară, tineri şi bătrâni, preoţi şi dascăli, primari şi oameni de afaceri, să dezbată şi să caute soluţii.

Moderator Tudor Barbu

Producător Ştefan Stănescu

(Reluare)

3:50 Memoria tiparului

* Studioul teritorial Tg.Mureş

* Revista presei vechi prezintă, prin tema fiecărei ediții, realitatea din România interbelică, surprinsă prin intermediul fragmentelor extrase din ziarele centrale, regionale sau locale ale epocii, şi ilustrate vizual prin imagini de arhivă, fotografii vechi şi dramatizări.

Producător Angela Precup

 
“Cantec si Poveste” - Moment aniversar Cornel Borza

Vă invităm pe meleaguri bihorene, alături de un interpret emblematic al acestui ținut: Cornel Borza. Cântecul şi povestea se împletesc într-un ...

“Tableta de sănătate” – Consumul de tutun

“Tableta de sănătate” – Consumul de tutun

publicat: miercuri, 15 ianuarie 2025

Ediția emisiunii abordează trei subiecte deosebit de importante, care ne afectează sănătatea și bunăstarea: consumul de tutun - sănătatea orală ...

“Drumuri aproape”, la Rusca Montană

“Drumuri aproape”, la Rusca Montană

publicat: marţi, 14 ianuarie 2025

Vă invităm într-o călătorie care scoate la lumină locuri minunate, oameni faini şi poveşti de mult uitate.

 

#tvr3