Doamnelor şi domnilor, sunt Oana Lazăr şi vă întreb: când aţi râs ultima oară în hohote citind o carte?
E timpul să murim de râs citind, face bine la cap, cum ar spune Octav Gheorghe, tineţi minte acest nume. Face bine în vremuri de restrişte, de ratare individuală, naţională electorală şi globală.
Lăsaţi ecranele telefoanelor şi luaţi o carte cum nu s-a mai scris demult pe la noi: Cum să te ratezi cu demnitate, de Octav Gheorghe. O carte-fenomen, un best-seller, un titlu de neuitat, ca un slogan publicitar care ţi se întipăreşte în memorie pentru totdeauna: CUM SĂ TE RATEZI CU DEMNITATE.
Autorul e regizor, scenarist și publicitar român, creator al unei "opere anonime", pierdute pe ecranele tranziţiei: pentru că, da, asta înseamnă să fi lucrat în publicitate în primii 20 de ani ai României postdecembriste. Gheorghe e un povestitor neîntrecut, cu o autoironie demolatoare, cinstit cu sine şi cu cititorul său, pe care îl face să râdă în hohote.
Talentul cu care povesteşte Gheorge e firesc, e dintr-un condei, într-un stil sprinten, strălucitor de degajat, eliberat de orice povară stilistică. Ceea ce, în sine, e un stil, că nu-i deloc simplu să spui lucrurilor pe nume şi să rămâi totuşi în viaţă: tu, scriitor român şi tu, cititor român. Mai ales că toţi adepţii (prin lectură) ai lui Octav Gheorghe spun la fel: am murit de râs citind Cum să te ratezi cu demnitate.
Române, învaţă cum să te ratezi cu demnitate măcar, învaţă să râzi de tine, înainte de toate, dar ca formă de supravieţuire, între două duminici electorale, între suspendări si anulări, pune mâna pe o carte bună, dă-o la prieteni şi la duşmani, ca să nu-ţi iei câmpii până la Crăciun, când Moşul te fugăreşte prin magazine şi ultimul refugiu ar trebui să fie tot o librărie... “Iașii marilor iubiri”.
***
Urmăriți această ediție a emisiunii “Iașii marilor iubiri”, duminică, 22 decembrie, de la ora 12:00, la TVR 3.
Realizator Oana Lazăr
Credit foto: capturi din emisiune