loader
Foto

Ayako Funatsu, japoneza cu suflet românesc, într-o ediţie specială „Drumul lui Leşe”

O invitată excentrică, o poveste de viaţă uluitoare. Născută şi crescută la mii de kilometri depărtare de România, invitata lui Grigore Leşe din această săptămână coase ii şi iubeşte poezia lui Eminescu. O cunoaştem pe 25 noiembrie, de la ora 21.00, la TVR 3.

 

Grigore Leşe
Drumul lui Leșe

A aflat despre căldura şi despre ospitalitatea românilor dintr-un ghid turistic. Era la începutul anilor '90. În 1995, a ajuns în România. Primele destinaţii: Maramureşul şi Bucovina. În următorii ani, a revenit, în vacanţă, iar din anul 2000, România i-a devenit patrie. De mai bine de douăzeci de ani, este îndrăgostită iremediabil de România. Este Ayako Funatsu, o japoneză cu suflet românesc. Îi aflăm uluitoarea poveste de viaţă pe 25 noiembrie, într-o ediţie specială „Drumul lui Leşe”. Sâmbătă seară, de la ora 21.00, Grigore Leşe ne invită la TVR 3, la o vorbă bună şi o doină din fluier.

(w882) Lese

(w882)

Ayako crede în destin. În limba japoneză, kami înseamnă „hârtie”, dar şi „Dumnezeu”, iar Ayako şi-a găsit menirea în arta florilor de hârtie. E convinsă că a primit acest har pentru a face lumea mai frumoasă. Are un atelier în care produce manual aranjamente florale unicat, lucrate cu migală dintr-o hârtie special adusă din Japonia. De la natură şi tradiţii, la viaţa de zi cu zi, România o inspiră. Aici se simte liberă şi poate să îşi urmeze calea. Îşi trăieşte viaţa cu simplitate şi cu optimism. „Cred în reîncarnare”, spune Ayako. „Înainte să apară pe lume, omul își scrie singur soarta. Fiecare viață are legătură cu anterioara și cu următoarea.”

(w882) Ayako Funa

Japoneza cu suflet de româncă face parte din grupul „Domniţe cu altiţe”, se îmbracă în port tradiţional românesc la evenimente şi coase ea însăşi ii. Simte că straiele populare româneşti o apără şi, în acelaşi timp, spun o poveste.

Pe „Drumul lui Leşe”, aflăm de la Ayako Funatsu cât de aproape e Japonia de România: de la intrările în temple, la porţile monumentale din Maramureş, de la cântecele şamanilor din Ţara Soarelui Răsare, la horele din nordul ţării noastre.

(w882) larg

Iubeşte poezia lui Eminescu. Într-o limbă română cu accent japonez încântător, Ayako fredonează câteva versuri din „Mai am un singur dor”, iar Grigore Leşe îi ţine isonul cu o doină despre codru, zisă din fluier.

(w882) la fluier

***

Pe „Drumul lui Leșe” vin oameni din domenii diferite: dirijori, horitori, pictori, coriologi, etnomuzicologi, artiști, manageri, lăutari. Invitații ne arată lumea lor prin aduceri aminte. Viața lor este un drum adus în atenția telespectatorilor, este o mișcare prin învârtire. Sunt oameni de ispravă, care îşi dezvăluie sufletul în faţa celor care îi urmăresc. „Drumul lui Leșe” este un dialog de împăcare și de bucurie.

Dezbaterea, monologul şi actul artistic ancorat în realitatea autohtonă şi universală se îmbină armonios pe „Drumul lui Leşe”. Este o emisiune croită în jurul unui personaj carismatic, care debordează de vitalitate şi care reuşeşte să transmită publicului mesaje clare, făcându-l, în acelaşi timp, cu umorul specific, să gândească şi să se redescopere.


Jurnalist senior: Sandrino Gavriloaia

Producător: Sînziana Miloşoiu

Realizator: Grigore Leşe

10:00 Din arhiva TVR

*Best of

* Emisiunea "Din arhiva TVR" vă invită să vă bucurați de o serie de întâlniri memorabile cu oameni excepţionali, oameni care au lăsat ceva în urma lor, în teatru, în artă, în literatură, în muzică, în toate domeniile culturale.

Astfel, fiecare ediție a emisiunii vă aduce un strop de cultură, însă acel strop fără de care viaţa fiecăruia ar fi lipsită de substanţă. Şi nu în ultimul rând, cuprinde momente memorabile din Arhiva de Aur a Televiziunii Române, aceasta cutie cu amintiri unde timpul încetează să mai curgă.

*Matei Visniec

Producător Irninis Miricioiu

10:55 Memoria tiparului

* Studioul teritorial Tg.Mureş

* Revista presei vechi prezintă, prin tema fiecărei ediții, realitatea din România interbelică, surprinsă prin intermediul fragmentelor extrase din ziarele centrale, regionale sau locale ale epocii, și ilustrate vizual prin imagini de arhiva, fotografii vechi și dramatizări.

Producător Angela Precup

 
Programe speciale de Paşte, la TVR

Programe speciale de Paşte, la TVR

publicat: joi, 02 mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

Cum ne hidratăm corect?

Cum ne hidratăm corect?

publicat: joi, 02 mai 2024

O nouă ediție "Ziua bună de la Iași" este difuzată joi, 2 mai, de la ora 9:00, la TVR Iași și TVR 3.

Ediție câmpenească, la

De 1 Mai v-am dat "Ziua bună" de pe malul lacului Ciric. Moderatoare - Laura Lucescu, Raluca Aftene

 

#tvr3