loader
Foto

Ayako Funatsu, japoneza cu suflet românesc, într-o ediţie specială „Drumul lui Leşe”

O invitată excentrică, o poveste de viaţă uluitoare. Născută şi crescută la mii de kilometri depărtare de România, invitata lui Grigore Leşe din această săptămână coase ii şi iubeşte poezia lui Eminescu. O cunoaştem pe 25 noiembrie, de la ora 21.00, la TVR 3.

 

Grigore Leşe
Drumul lui Leșe

A aflat despre căldura şi despre ospitalitatea românilor dintr-un ghid turistic. Era la începutul anilor '90. În 1995, a ajuns în România. Primele destinaţii: Maramureşul şi Bucovina. În următorii ani, a revenit, în vacanţă, iar din anul 2000, România i-a devenit patrie. De mai bine de douăzeci de ani, este îndrăgostită iremediabil de România. Este Ayako Funatsu, o japoneză cu suflet românesc. Îi aflăm uluitoarea poveste de viaţă pe 25 noiembrie, într-o ediţie specială „Drumul lui Leşe”. Sâmbătă seară, de la ora 21.00, Grigore Leşe ne invită la TVR 3, la o vorbă bună şi o doină din fluier.

(w882) Lese

(w882)

Ayako crede în destin. În limba japoneză, kami înseamnă „hârtie”, dar şi „Dumnezeu”, iar Ayako şi-a găsit menirea în arta florilor de hârtie. E convinsă că a primit acest har pentru a face lumea mai frumoasă. Are un atelier în care produce manual aranjamente florale unicat, lucrate cu migală dintr-o hârtie special adusă din Japonia. De la natură şi tradiţii, la viaţa de zi cu zi, România o inspiră. Aici se simte liberă şi poate să îşi urmeze calea. Îşi trăieşte viaţa cu simplitate şi cu optimism. „Cred în reîncarnare”, spune Ayako. „Înainte să apară pe lume, omul își scrie singur soarta. Fiecare viață are legătură cu anterioara și cu următoarea.”

(w882) Ayako Funa

Japoneza cu suflet de româncă face parte din grupul „Domniţe cu altiţe”, se îmbracă în port tradiţional românesc la evenimente şi coase ea însăşi ii. Simte că straiele populare româneşti o apără şi, în acelaşi timp, spun o poveste.

Pe „Drumul lui Leşe”, aflăm de la Ayako Funatsu cât de aproape e Japonia de România: de la intrările în temple, la porţile monumentale din Maramureş, de la cântecele şamanilor din Ţara Soarelui Răsare, la horele din nordul ţării noastre.

(w882) larg

Iubeşte poezia lui Eminescu. Într-o limbă română cu accent japonez încântător, Ayako fredonează câteva versuri din „Mai am un singur dor”, iar Grigore Leşe îi ţine isonul cu o doină despre codru, zisă din fluier.

(w882) la fluier

***

Pe „Drumul lui Leșe” vin oameni din domenii diferite: dirijori, horitori, pictori, coriologi, etnomuzicologi, artiști, manageri, lăutari. Invitații ne arată lumea lor prin aduceri aminte. Viața lor este un drum adus în atenția telespectatorilor, este o mișcare prin învârtire. Sunt oameni de ispravă, care îşi dezvăluie sufletul în faţa celor care îi urmăresc. „Drumul lui Leșe” este un dialog de împăcare și de bucurie.

Dezbaterea, monologul şi actul artistic ancorat în realitatea autohtonă şi universală se îmbină armonios pe „Drumul lui Leşe”. Este o emisiune croită în jurul unui personaj carismatic, care debordează de vitalitate şi care reuşeşte să transmită publicului mesaje clare, făcându-l, în acelaşi timp, cu umorul specific, să gândească şi să se redescopere.


Jurnalist senior: Sandrino Gavriloaia

Producător: Sînziana Miloşoiu

Realizator: Grigore Leşe

16:00 Vară pentru voi

*Studioul teritorial Iaşi

Prezintă: Laura Lucescu & Raluca Aftene

Producător Horia Gumeni

Transmisiune directă

16:55 Teleshopping-Publicitate

 
Amintiri în grădină, la Mungiu

Amintiri în grădină, la Mungiu

publicat: marţi, 10 septembrie 2024

Volumul de amintiri „Tania Ionașcu, bunica mea. O biografie basarabeană” este un portret al bunicii regizorului pentru care „acasă” reprezenta ...

„Cum respiră pământul”, expoziție de fotografie a regizorului și artistului fotograf Dan Mihalcea

„Este un îndemn către cei care văd aceste fotografii să se îndrepte cu mai multă atenție către latura artistică a vieții, să încerce să descopere ...

„Lăudați-vă cu Mehedințiul!”

„Lăudați-vă cu Mehedințiul!”

publicat: luni, 09 septembrie 2024

Noi suntem purtătorii unei părți din patrimoniul material și imaterial al acestei țări. Acesta este materialul - costumul popular -, imaterialul ...

 

#tvr3