loader
Foto

Muzeul Cărții și Exilului Românesc

Recuperarea și integrarea exilului cultural românesc a constituit întotdeauna o temă serioasă de discuții și dezbateri. Încet-încet a venit timpul să ștergem așa cum se cuvine praful uitării și al ignoranței și să facem loc acolo unde se cuvine patrimoniului literar care a fost în mod voit fragmentat sau înstrăinat la un moment dat.

 

Casa  Dianu: Muzeul Cărții și Exilului Românesc – ”acolo unde fiecare carte are o poveste, fiecare poveste are o voce și fiecare voce are o putere.”

Demersul de recuperare a patrimoniului cultural realizat în afara granițelor României în cei 45 de ani de comunism a pornit din inima Olteniei, de la Craiova și îl regăsim, astăzi, la Muzeul Cărţii şi Exilului Românesc.

(w882)

Înainte de a fi muzeu, aici a fost o Bibliotecă a Exilului Românesc, ce includea lucrări și volume, documente, poze și însemnări ale generației exilului stabilite în Franța începând cu mijlocul secolului trecut. Fondatorul Muzeului Cărții și Exilului Românesc, dr. Lucian Dindirică, punea bazele proiectului în 2016, cu ajutorul materialelor donate de academician Basarab Nicolescu.

Pentru că proiectul a luat amploare în timp, s-a născut astfel ideea unui muzeu. Sediul său  se află în Casa Dianu, clădire-monument istoric, construită la începutul secolului al XX-lea.

(w882)

Așa cum aflăm din informațiile oferite de Muzeul Cărții și Exilului Românesc, ”eforturile s-au îndreptat în direcția reîntregirii culturii românești cu tezaurul cultural realizat în afara țării, din anii exilului românesc postbelic până în prezent.” Astăzi, ”Muzeul Cărții și Exilului Românesc se constituie într-un proiect de anvergură unic, în patrimoniul acestuia regăsindu-se zeci de colecții extrem de valoroase prin prisma conținutului ce îl furnizează.”

(w882)

Marți, 3 septembrie, de la ora 17.30, revedeți la TVR 3 o ediție ”Lumea de aproape” despre Muzeul Cărţii şi Exilului Românesc.

Producător Marga Bulugean

Info: muzeulexiluluiromanesc.ro

Foto: 1.Pixabay, restul fotografiilor - TVR Craiova.

4:30 Caravana TVR 3 (R)

*Studioul teritorial Cluj

Producător şi realizator Luminiţa Purdea-Cotuţiu

(Reluare)

5:55 Art pass

* Emisiune dedicată vieţii culturale externe; sunt prezentate expoziţii, concerte, spectacole, muzee, festivaluri, tradiţii, urbanism şi alte subiecte legate de zona culturală internaţională.

Producător, prezentator Miruna Moraru

 
„Plicul”, spectacol din Arhiva de Aur TVR

„Plicul”, spectacol din Arhiva de Aur TVR

publicat: vineri, 13 septembrie 2024

„Plicul”, de Liviu Rebreanu, piesă scrisă în 1923, este o satiră la adresa corupţiei administrative dintr-un orăşel de provincie, o abordare cu ...

Grigore Leşe: „Știi ce înseamnă să dai sens vieții? Să cânți pe o strună o melodie și în timpul cântatului, să nu schimbi instrumentul!”

Tradiţiile ne dau rost şi suflet, ne spun cine suntem şi cum suntem.... Ce tradiţie credeţi că e tipic românească? I-am provocat pe prezentatorii ...

Moonlight breakfast

Moonlight breakfast

publicat: joi, 12 septembrie 2024

Moonlight Breakfast, considerată cea mai bună trupă de export din România este formată din Cristina și Bazooka. Muzica lor este un mix urban, ...

 

#tvr3