loader
Foto

Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti”, la zi aniversară

Duminică, 20 iunie, de la ora 16:00, la TVR 3, Mircea Neacșa vă dă întâlnire cu tradiția și istoria, la o ediție de colecție a emisiunii ”Cântec și poveste”.

 

Mircea Neacşa
Cântec și poveste

Pe 10 mai 1936, se inaugura oficial "Muzeul Satului Românesc", în prezența Regelui Carol al II-lea, a membrilor guvernului, a oficialităților Bucureștiului precum și a elitei culturale din acea vreme din care făcea parte profesorul Dimitrie Gusti, întemeietorul ”Muzeului - Sat de la șosea”.

(w500) muzeul sat

Cu acest prilej, în perioada 10-17 mai 2021, au avut loc o serie de evenimente menite să marcheze împlinirea a 85 de ani, pentru unul dintre cele mai vizitate muzee din țară. Și pentru că anul acesta s-au împlinit și 100 de ani de la nașterea MS Regele Mihai I al României iar muzeul a fost înființat cu sprijinul Fundațiilor Culturale Regale iar din 29 septembrie 2020 i-a fost acordat Înaltul Patronaj al MS Margareta, Custodele Coroanei române, activitățile dedicate celor 85 de ani de neîntreruptă activitate s-au desfășurat sub titlul generic Muzeul și Regalitatea.

Ceremonia oficială de deschidere a Zilelor Muzeului din acest an, a avut loc în data de 10 mai iar în cadrul acesteia, în premieră, au fost acordate două titluri onorifice de „Ambasador al Muzeului Satului”, unor personalități care au promovat și susținut valorile tradiționale și identitare românești, iar împreună cu Romfilatelia a fost lansat întregul poștal aniversar “Muzeul Satului-85 de ani, (1936-2021)”.

Invitați: Grupuri folclorice, meșteri populari și cântăreții de muzică populară:

Sofia Vicoveanca

(w500) Sofia Vico

Mioara Velicu

(w500) mioara vel

Viorica Flintașu

(w500) viorica fi

Ștefania Rareș

(w500) stefania r

Floarea Calotă

(w500) floarea ca

Gheorghe Turda

(w500) gheorghe t

Simona Dinescu

(w500) simona din

Gheorghe Gheorghe

(w500) gheorghe g

Viorica Chiurciu

(w500) viorica ch

Invitați speciali: Paula Popoiu – director general Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti”- București, Doina Ișfănoni – cercetător etnolog, Virgil Ștefan Nițulescu – director general Muzeul ”Țăranului Român”, Rusalin Ișfănoni – cercetător etnolog, Cristina Popescu – director general Romfilatelia.

***

Producător: Dr. Maria Tănase Marin

4:00 Toţi împreună (R)

*Studioul teritorial Cluj

*Emisiune în limba maghiară *Studioul teritorial Cluj

Producător Feketelaki Tibor

(Reluare)

5:55 Art pass

* Emisiune dedicată vieţii culturale externe; sunt prezentate expoziţii, concerte, spectacole, muzee, festivaluri, tradiţii, urbanism şi alte subiecte legate de zona culturală internaţională.

Producător, prezentator Miruna Moraru

 
Ce este pectărul?

Ce este pectărul?

publicat: vineri, 22 noiembrie 2024

Noi vă zicem, voi traduceți, căci așa sună de multe ori graiul bănățean - ca o limbă străină: „Punem în coș bobii care ajung în postăvița ce ...

Hanurile uitate ale Bucureștiului

Hanurile uitate ale Bucureștiului

publicat: joi, 21 noiembrie 2024

Ce atmosferă, ce viață, ce opulență, cum se mai învârteau banii pe sub tejghele, cum beau de supărare cei ce-și pierdeau gologanii, cum își mai ...

Călător de meserie: Ciobănitul și luxul libertății

Călător de meserie: Ciobănitul și luxul libertății

publicat: miercuri, 20 noiembrie 2024

Marin a devenit cioban în copilărie, când mergea verile la bunici și mâna turmele de oi pe crestele munților Retezat. Ciobănia de munte și de ...

 

#tvr3