loader
Foto

Galerie foto

Muzica are capacitatea de a deschide porţile timpului şi spaţiului sacru în emisiunea „Drumul lui Leșe”

Grigore Leşe i-a avut alături pe Adriana Irimieș și Comunitatea din Orman, județul Cluj, sâmbătă, 28 octombrie, de la ora 21.00, într-o nouă ediție a emisiunii difuzate de TVR 3.

 

Grigore Leşe
Drumul lui Leșe

„Drumul lui Leşe” înseamnă un dialog de împăcare și de bucurie, personaje carismatice care debordează de vitalitate şi care reuşesc, cu umorul specific și alături de amfitrionul Grigore Leşe, să gândească şi să se redescopere.

(w882)

Sâmbătă, 28 octombrie, de la ora 21.00, pe „Drumul lui Leșe” au poposit oameni din Orman, care aduc cu ei povești despre sat, despre cum trăiesc în rost și rânduială în această parte de țară, din zona Dealurilor Clujului. Muzica din vatra satului este o muzică ritualizată, utilitară, născută. Odinioară, această muzică însemna mult mai mult, avea valenţe magice, de protecţie, însoţind omul arhaic pe tot drumul vieţii şi ajutându-l la trecerea celor trei mari praguri: naştere, nuntă, moarte. Se crede că această muzică are capacitatea de a deschide porţile timpului şi spaţiului sacru, făcând posibilă comunicarea cu lumea divină. Satul ne învață să-L mărturisim pe Dumnezeu, să cultivăm simplitatea. În Orman, oamenii respectă tradiția, jocul și portul țărănesc.

(w882)

Aici, jocul e viu, are forță. Bat din cismă, se învârtesc, se răsucesc. Jocul lor are monumentalitate. Ți-e drag să-l privești. Li se citește bucuria sufletului când joacă și se duelează în strigături. Joc de început, Ceardaș, Învârtită, Joc împiedicat, Joc în două laturi, Șapte pași au adus bucurie și în studioul emisiunii „Drumul lui Leșe”.

Păstrătorii de tradiții din Orman s-au întors cu trofeul Festivalului Internațional din Zakopane, Polonia. S-au întâlnit acolo cu oameni și cu muzici din toată Europa. Mărturii ale tradițiilor din această zonă sunt și cele două filme documentare realizate de curând: „Claca de tors, țesut și depănat din Orman” și „Intratu' fetei în joc”.

(w882)

***

„Drumul lui Leșe” a revenit în grila de toamnă cu emisiuni atractive, în sezonul 18. Alături de Grigore Leșe, celebrul interpret de muzică tradițională românească, din zona Țării Lăpușului, pe „Drumul lui Leșe” vor fi invitați oameni din domenii diferite: dirijori, horitori, pictori, coriologi, etnomuzicologi, artiști, manageri, lăutari. Invitații ne vor arăta lumea lor prin aduceri aminte. Viața lor este un drum care trebuie adus în atenția telespectatorilor. Viața lor este o mișcare prin învârtire. Sunt oameni de ispravă. Telespectatorii vor avea ocazia să le vadă sufletul. „Voi avea interviuri interesante, cu oameni valoroși. Mă întorc și la catedră, ca profesor, voi preda pentru studenți un curs de etnomuzicologie”, a spus Grigore Leșe.

Jurnalist senior: Sandrino Gavriloaia

Producător: Sînziana Miloşoiu

Realizator: Grigore Leşe.

10:00 Din arhiva TVR

*Best of

* Emisiunea "Din arhiva TVR" vă invită să vă bucurați de o serie de întâlniri memorabile cu oameni excepţionali, oameni care au lăsat ceva în urma lor, în teatru, în artă, în literatură, în muzică, în toate domeniile culturale.

Astfel, fiecare ediție a emisiunii vă aduce un strop de cultură, însă acel strop fără de care viaţa fiecăruia ar fi lipsită de substanţă. Şi nu în ultimul rând, cuprinde momente memorabile din Arhiva de Aur a Televiziunii Române, aceasta cutie cu amintiri unde timpul încetează să mai curgă.

*Matei Visniec

Producător Irninis Miricioiu

10:55 Memoria tiparului

* Studioul teritorial Tg.Mureş

* Revista presei vechi prezintă, prin tema fiecărei ediții, realitatea din România interbelică, surprinsă prin intermediul fragmentelor extrase din ziarele centrale, regionale sau locale ale epocii, și ilustrate vizual prin imagini de arhiva, fotografii vechi și dramatizări.

Producător Angela Precup

 
Programe speciale de Paşte, la TVR

Programe speciale de Paşte, la TVR

publicat: joi, 02 mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

Cum ne hidratăm corect?

Cum ne hidratăm corect?

publicat: joi, 02 mai 2024

O nouă ediție "Ziua bună de la Iași" a fost difuzată joi, 2 mai, de la ora 9:00, la TVR Iași și TVR 3.

Ediție câmpenească, la

De 1 Mai v-am dat "Ziua bună" de pe malul lacului Ciric. Moderatoare - Laura Lucescu, Raluca Aftene

 

#tvr3