loader
Foto

Galerie foto

Muzica are capacitatea de a deschide porţile timpului şi spaţiului sacru în emisiunea „Drumul lui Leșe”

Grigore Leşe i-a avut alături pe Adriana Irimieș și Comunitatea din Orman, județul Cluj, sâmbătă, 28 octombrie, de la ora 21.00, într-o nouă ediție a emisiunii difuzate de TVR 3.

 

Grigore Leşe
Drumul lui Leșe

„Drumul lui Leşe” înseamnă un dialog de împăcare și de bucurie, personaje carismatice care debordează de vitalitate şi care reuşesc, cu umorul specific și alături de amfitrionul Grigore Leşe, să gândească şi să se redescopere.

(w882)

Sâmbătă, 28 octombrie, de la ora 21.00, pe „Drumul lui Leșe” au poposit oameni din Orman, care aduc cu ei povești despre sat, despre cum trăiesc în rost și rânduială în această parte de țară, din zona Dealurilor Clujului. Muzica din vatra satului este o muzică ritualizată, utilitară, născută. Odinioară, această muzică însemna mult mai mult, avea valenţe magice, de protecţie, însoţind omul arhaic pe tot drumul vieţii şi ajutându-l la trecerea celor trei mari praguri: naştere, nuntă, moarte. Se crede că această muzică are capacitatea de a deschide porţile timpului şi spaţiului sacru, făcând posibilă comunicarea cu lumea divină. Satul ne învață să-L mărturisim pe Dumnezeu, să cultivăm simplitatea. În Orman, oamenii respectă tradiția, jocul și portul țărănesc.

(w882)

Aici, jocul e viu, are forță. Bat din cismă, se învârtesc, se răsucesc. Jocul lor are monumentalitate. Ți-e drag să-l privești. Li se citește bucuria sufletului când joacă și se duelează în strigături. Joc de început, Ceardaș, Învârtită, Joc împiedicat, Joc în două laturi, Șapte pași au adus bucurie și în studioul emisiunii „Drumul lui Leșe”.

Păstrătorii de tradiții din Orman s-au întors cu trofeul Festivalului Internațional din Zakopane, Polonia. S-au întâlnit acolo cu oameni și cu muzici din toată Europa. Mărturii ale tradițiilor din această zonă sunt și cele două filme documentare realizate de curând: „Claca de tors, țesut și depănat din Orman” și „Intratu' fetei în joc”.

(w882)

***

„Drumul lui Leșe” a revenit în grila de toamnă cu emisiuni atractive, în sezonul 18. Alături de Grigore Leșe, celebrul interpret de muzică tradițională românească, din zona Țării Lăpușului, pe „Drumul lui Leșe” vor fi invitați oameni din domenii diferite: dirijori, horitori, pictori, coriologi, etnomuzicologi, artiști, manageri, lăutari. Invitații ne vor arăta lumea lor prin aduceri aminte. Viața lor este un drum care trebuie adus în atenția telespectatorilor. Viața lor este o mișcare prin învârtire. Sunt oameni de ispravă. Telespectatorii vor avea ocazia să le vadă sufletul. „Voi avea interviuri interesante, cu oameni valoroși. Mă întorc și la catedră, ca profesor, voi preda pentru studenți un curs de etnomuzicologie”, a spus Grigore Leșe.

Jurnalist senior: Sandrino Gavriloaia

Producător: Sînziana Miloşoiu

Realizator: Grigore Leşe.

22:00 Program preluat de la Televiziunea Publică din Ucraina destinat refugiaţilor

Producător Miruna Moraru

0:00 Cântec şi poveste

* Studioul teritorial Iaşi

*Producător Horia Gumeni

(Reluare)
 
Teolog şi muzician, baritonul Lucian Petrean semnează o declaraţie de preţuire în emisiunea “Dăruieşte Românie”

Carmen Târnoveanu vă aşteaptă cu o declaraţie de preţuire plină de sensibiltate, semnată de baritonul Lucian Petrean, sâmbătă, de la 13.30, la ...

Trupa de Teatru “Sufletos” şi muzicianul Vasi Cîmpeanu, pe scena emisiunii “Dăruieşte Românie”

Carmen Târnoveanu vă invită să aplaudaţi Trupa de Teatru “Sufletos”, în emisiunea Dăruieşte Românie, sâmbătă, de la 13.30, la TVR 3.

Turism viticol la Drăgășani | VIDEO

Turism viticol la Drăgășani | VIDEO

publicat: joi, 17 iulie 2025

Vineri, 18 iulie, de la ora 19:00, la TVR 3, vă ducem pe “Pe cărări de ţară”, la Drăgășani. În aceasta ediție a emisiunii, mergem pe ruta ...

 

#tvr3