V-am invitat să descoperiți secretele afacerilor unor români întorși din străinătate și cum reușesc să găsească drumul spre succes în România, duminică, 6 decembrie, ora 13.00, pe TVR3, urmărind “A doua emigrare”.
Povestea de dragoste dintre Emilia Maxim și Marco Favino s-a născut în Italia, la cursurile de de artă culinară pe care le frecventau amândoi. Emilia Maxim a ales să plece în Peninsulă pentru a deveni pastry chef și pentru a-și construi o nouă viață într-un domeniu total diferit de cel în care profesase în România.
Pasiunea ei pentru transformarea ingredientelor simple în produse gourmet a ajutat-o să depășească prejudecățile. Recunoaște însă că de multe ori, ca emigrant, a avut de luptat cu anumite mentalități într-un domeniu dominat de bărbați.
Cu multă tenacitate și muncă asiduă a depășit toate obstacolele, ba chiar a țintit mai sus, spre un alt nivel, cel al experților din bucătăriile restaurantelor cotate cu stele Michelin. Pe tot acest drum l-a avut alături pe Marco Favino și în scurt timp au devenit amândoi “Chefi”.
Tot împreună au hotărât să se întoarcă în România și să dezvolte aici proiecte în care pot să aplice cunoștiinţele învățate în Italia. Sunt traineri în industria Horeca și îi învață acum pe români secrete aflate chiar de la maeștrii restaurantelor cu stele Michelin, dar și ingredientele de care au nevoie atunci când doresc să deschidă un restaurant de succes.
Chiar dacă au o experiență impresionantă în domeniu nu le-a fost ușor să ajungă aici, iar pandemia a însemnat o încercare grea, mai ales că domeniul ospitalității a fost profund afectat.
Experiența de peste hotare i-a schimbat destinul și Marianei Uliță, o tânără educatoare care a înțeles că învățământul clasic nu este suficient pentru dezvoltarea copiilor.
În Statele Unite, la San Diego a învățat principiile Montessori, o metodă tot mai populară în lume care îi determină pe cei mici să devină independenți prin învățare experenţială.
Plecarea într-o țară din afara Uniunii Europene s-a dovedit foarte dificilă. În cele din urmă a devenit educator certificat Montessori și a lucrat în grădinițe din Boston și Florida, unde a înțeles că părinții au aceleași preocupări, în orice parte a lumii s-ar afla.
În România sunt mulți părinți foarte atenți la educația copiilor lor astfel încât, atunci când s-a întors, a constatat că există o cerere mare pentru deschiderea unor grădinițe și școli care să aplice principiile Montessori.
Mariana Uliţă este acum cofondator al Asociației pentru Dezvoltarea Educației Montessori în România şi trainer pentru cei care vor să înţeleagă mai multe despre acestă metodă.
Adaptarea la schimbare, găsirea unor soluții inovative și depășirea obstacolelor cu tenacitate îi caracterizează pe aproape toți cei care au învățat din lecția emigrării și au mers mai departe, fie în altă țară, fie înapoi acasă. Ei sunt pregătiți să ia ceea ce este mai bun dintr-o societate și să aplice în cea în care ajung.
***
Jurnalist: Iulia Popescu
Realizator: Monica Nicolescu