loader
Foto

Povești de emigrare cu final… românesc

V-am invitat să descoperiți secretele afacerilor unor români întorși din străinătate și cum reușesc să găsească drumul spre succes în România, duminică, 6 decembrie, ora 13.00, pe TVR3, urmărind “A doua emigrare”.

 

A doua emigrare

Povestea de dragoste  dintre  Emilia Maxim și Marco Favino s-a născut în Italia, la cursurile de de artă culinară pe care le frecventau amândoi. Emilia Maxim a ales să plece în Peninsulă pentru a deveni pastry chef și pentru a-și construi o nouă viață într-un domeniu total diferit de cel în care profesase în România.

(w882) emi si mar

Pasiunea ei pentru transformarea ingredientelor simple în produse gourmet a ajutat-o să depășească prejudecățile. Recunoaște însă că de multe ori, ca emigrant, a avut de luptat cu anumite mentalități într-un domeniu dominat de bărbați.

(w882) emilia

Cu multă tenacitate și muncă asiduă a depășit toate obstacolele, ba chiar a țintit mai sus, spre un alt nivel, cel al experților din bucătăriile restaurantelor cotate cu stele Michelin. Pe tot acest drum l-a avut alături pe Marco Favino și în scurt timp au devenit amândoi “Chefi”.

(w882) emi marco

Tot împreună au hotărât să se întoarcă în România și să dezvolte aici proiecte în care pot să aplice cunoștiinţele învățate în Italia. Sunt traineri în industria Horeca și îi învață acum pe români secrete aflate chiar de la maeștrii restaurantelor cu stele Michelin, dar și ingredientele de care au nevoie atunci când doresc să deschidă un restaurant de succes.

(w882) emi 2

Chiar dacă au o experiență impresionantă în domeniu nu le-a fost ușor să ajungă aici, iar pandemia a însemnat o încercare grea, mai ales că domeniul ospitalității a fost profund afectat.

(w882) mariana ul

Experiența de peste hotare i-a schimbat destinul și Marianei Uliță, o tânără educatoare care a înțeles că învățământul clasic nu este suficient pentru dezvoltarea copiilor.

În Statele Unite, la San Diego a învățat principiile Montessori, o metodă  tot mai populară în lume care îi determină pe cei mici să devină independenți prin învățare experenţială.

(w882) ulita

Plecarea într-o țară din afara Uniunii Europene s-a dovedit foarte dificilă. În cele din urmă a devenit educator certificat Montessori și a lucrat în grădinițe din Boston și Florida, unde a înțeles că părinții au aceleași preocupări, în orice parte a lumii s-ar afla.

În România sunt mulți părinți foarte atenți la educația copiilor lor astfel încât, atunci când s-a întors, a constatat că există o cerere mare pentru deschiderea unor grădinițe și școli care să aplice principiile Montessori.

(w882) ulita

Mariana Uliţă este acum cofondator al Asociației pentru Dezvoltarea Educației Montessori în România şi trainer pentru cei care vor să înţeleagă mai multe despre acestă metodă.

Adaptarea la schimbare, găsirea unor soluții inovative și depășirea obstacolelor cu tenacitate îi caracterizează pe aproape toți cei care au învățat din lecția emigrării și au mers mai departe, fie în altă țară, fie înapoi acasă. Ei sunt pregătiți să ia ceea ce este mai bun dintr-o societate și să aplice în cea în care ajung.

***

Jurnalist: Iulia Popescu

Realizator: Monica Nicolescu

14:00 Tableta de sănătate

*Studioul teritorial Iaşi

* Medici de diferite specialități vin în studioul TVR Iași cu cele mai bune indicații și recomandări, temele alese fiind întotdeauna de actualitate. În plus, în această emisiune promovăm reușitele medicale din zona Moldovei, un stil de viață echilibrat și importanța prevenției.

Importanța examinărilor imagistice

Producător Claudia Dănăilă

15:00 Cântec şi poveste

*Studioul teritorial Cluj

*Este o poveste a lumii satului transilvănean exprimată în gânduri şi poveşti ale celor mai importante nume ale folclorului din zonă. Cântecul şi povestea se împletesc într-un autentic stil tradiţional.

*„Horile de altădată”, un spectacol organizat, în prag de primăvară, de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, în parteneriat cu TVR Cluj și Radio România Cluj! Acest eveniment aduce în lumină tradițiile autentice și omagiază o cunoscută interpretă de muzică populară, Maria Marcu. Totodată, marchează 70 de ani de la primul semnal în eter al postului teritorial Radio România Cluj.

Veți avea ocazia să vă bucurați de cântăreți clujeni de renume, precum: Amalia Codorean Chindriș, Mariana Morcan, Maria Golban Șomlea, Lucia Potra, Ana Georgeta Balla și Narcisa Balla, Claudiu Ciotleuș și Melisa Cuc, acompaniați de Orchestra profesionistă „Cununa Transilvană” sub conducerea muzicală a lui Tudor Căucean.

De asemenea, Grupul tradițional „Zegrenii din Ceaba” va aduce pe scenă momente deosebite, de jocuri populare din zona Clujului! (partea II)

Prezentator Alin Pop

Producător Luminita Purdea-Cotutiu

 

Fiecare instrument muzical ne transmite farmecul său. Joi, 28 martie, la "Ziua bună de la Iași", s-a discutat despre țambal. Cu Laura Lucescu și ...

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Noul sezon al emisiunii "Călător de Meserie" debutează în această săptămână cu povestea cetății din Târgu Mureș, o oază de relaxare, un loc în ...

"Forum economic", la TVR3 și TVR Iași | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Miercuri, 27 martie, de la ora 16.00, a fost difuzată o nouă ediție "Forum economic", la TVR3 și TVR Iași.

 

#tvr3