Radu Vancu este scriitorul care are curajul de a publica, chiar în timpul vieţii sale, jurnalul personal. Dialogul cu Oana Lazar, realizatoarea emisiunii “Ce-ai mai citit?”, îl urmărim, miercuri, 9 aprilie, de la ora 19.00, la TVR 3.
E al treilea volum de jurnal: “Boala & Razboiul. Jurnal, 2020-2024” și sunt ultimii patru ani ai istoriei noastre recente, cu cele două evenimente majore, năucitoare: pandemia şi invazia Rusiei în Ucraina. Scriitorul Radu Vancu vorbește despre cartea sa, miercuri, 9 aprilie, de la ora 19.00, la TVR 3.
Pretextul discuției este lansarea volumului autorului la Iași și pleacă de la întrebarea: Mai e speranță pe lume?, acompaniată de muzica Insan Insan compusă de Fazil Say, pe versurile unui poem din secolul al XVI-lea de Muhyiddin Abdal.
Răspunsul lui Radu Vancu este pe cât de elocvent, pe atât de plin de înțelesuri: „Da, există speranță pe lume câtă vreme un om, un domn în vârstă, pleacă din Titan, pe jos, până la Radio București ca să întrebe ce melodie a fost aseară în emisiunea cu Radu Vancu. Și aș mai adăuga ceva, pentru a lămui pentru telespectatorii noștri și mai bine contextul. Acel domn în vârstă venise din Titan la Radio în pandemie, când deplasarea nu era neapărat interzisă, dar foarte sever reglementată, și a ieși din casă te expunea unui risc letal. Acel domn a venit până la Radio ca să afle ce e cu această muzică extraordinară pe care o auzise, știind că riscă poate chiar viața. Dar, frumusețea era atât de necesară pentru el, voia să afle, să asculte, să se lase din nou răvășit și vindecat de muzică. În acest context, o asemenea credință în frumusețe ne dă speranță că specia noastră nu e doar o specie producătoare de orori. Ne pricepem bine la a construi războaie, gropi comune, crime în masă, dar ne pricepem bine și la a construi frumusețe”.
Sunt peste 400 de pagini de viaţă şi literatură. Exemplara implicare civică a lui Vancu îl exonerează de narcisismul autorului de jurnal.
„E tulburător Jurnalul lui Vancu pentru că oferă imaginea fără fard a schimbărilor prin care am trecut cu toţii. Iar scriitorul, fiind, prin definiţie, cel mai fin senzor al istoriei pe care o trăim, oferă perspective noi lucrurilor pe care deja le cunoşti. De aceea, e întotdeauna palpitant să citeşti Jurnalul unui bun scriitor. Seamănă şi nu seamănă cu ce ai trăit tu, cititorul, pentru că scriitorul adevarat face literatură supravieţuitoare din viaţa noastră banală şi trecătoare”, spune amfitrioana emisiunii “Ce-ai mai citit?”.
Puteți urmări ediția emisiunii și pe canalul oficial de youtube al Televiziunii Române:
Cartea este Obiectul si Subiectul, motivul, tema si ideea centrală a emisiunii. Abordarea este însă originală. “Ce-ai mai citit?” e singura întrebare la care nu poţi răspunde: "Bine, mulţumesc!"
Nu ratați interviul de miercuri, 9 aprilie, de la ora 19.00, la TVR 3!
Puteți viziona emisiunea și online pe TVR+.
***
Producător Oana Lazăr
Credit foto: capturi din emisiune/ youtube TVR Iași