loader
Foto

“Regatul Sălbatic”: Armonia naturii

Sâmbătă, 25 decembrie, de la ora 20.00, la TVR 3, Mihai Enea v-a invitat la o ediție de Crăciun a „Regatului Sălbatic”.

 

Mihai Ovidiu Enea
Regatul sălbatic

Armonizarea energiilor cât și optimizarea interacțiunilor în comunitățile mai îndepărtate de metropolă țin în mod inevitabil de capacitatea indivizilor din acea comunitate de a înțelege, asimila și trăi valorile proprii în armonie cu ceilalți și cu …natura. Da, conceptul modern al bunăstarii, al “well being”-ului are chiar mai multe conexiuni cu funcțiiile pădurii și ale naturii în general decât ne putem da seama la prima vedere. E o temă care doar pare nouă în „Regatul Sălbatic” însă cu mâna pe inimă vă spunem că de fiecare dată când am fost oaspeți ai vreunei comunități, discuțiile ajungeau în mod inevitabil de la natură la oameni. La fel ca și astăzi într-un loc și cu oameni în preajma cărora conceptul de ”arheologie antropologică” se trăiește din plin.

(w882)

Oamenii Putnei trăiesc azi ca și ieri și ca și cu mulți ani înainte. Într-un fel dând cu blândețe deoparte câteva straturi de modernism, regăsești certitudinile pe care această comunitate este clădită. Și în primul rând este vorba de respect. Pentru tradiții, pentru credință, pentru civilizația lemnului, pentru ei. Pentru că putnenii sunt în primul rând oameni care-și cunosc valoarea și sunt mândrii de ei și de ceea ce reprezintă. Și acest fapt e atât de definitoriu încât a ajuns să fie molipsitor.

(w882)

Sutele de ani comprimate în spațiul acesta intim și infinit în același timp se simt în densitatea liniștii biserici Dragoș Vodă datată în secolul al-XIV-lea. Pare că până și mișcările părintelui se lovesc de ceva mai dens decât aerul și sunt, din acest motiv, domolite. Timpul stă în loc…. Cu toate astea nu ne sințim deloc intruși, iar explicatiile lămuresc întrucâtva de ce….

(w882)

Faptul că aici la Putna ai ocazia să faci salturi bruște de secole când în prezent când în trecut e o experiență pe care puțini o conștientizează cu adevărat. Mai mult decât atât, permanenta imersiune în natura sălbatică a zonei nu-ti lasă spiritul să lenevească. Iar asta e una din trăsăturile cele mai de impact ale zonei: dacă ești atent mu ai cum să te plictisești ca turist în Putna.

(w882)

Coperțile ediției de Craciun a “Regatului Sălbatic” sunt suficient de generoase pentru a cuprinde măcar și în trecere câteva considerații despre ceea ce percepem a fi o trăsătură definitorie a noastră, a românilor: ne găsim cuib oriunde în lume, dar mai bine ca în bătătura casei părintești și în tinda bisericii din satul natal nu e nicăieri. Ne e dor... Iar profunzimea de trăiri a fiecăruia dintre noi ține în mod inevitabil de încărcătura de senzații care ne-au modelat neamul de-a lungul generațiilor.

(w882)

Creația întreagă, natura înconjurătoare a contribuit din plin la toate acestea deopotrivă cum tot din natură s-a născut și creat o adevărata civilizație a lemnului. Iar prezentul, fost odată viitor pentru alții, va deveni trecut pentru următoarele generații. La scara istoriei rar putem avea efect individual dar mult mai probabil ca neam și conștiință de neam. Așa că gândul nostru de final merge deopotrivă către trecut și viitor și așază mulțumire înaintașilor și încredere copiilor. Mulțumire pentru că au sădit în noi prețuirea pentru natură și încredere pentru ca această prețuire să fie vie în secolele ce vin.

Producător: Mihai Ovidiu Enea

10:00 Telescoala in limba maghiara

(redifuzare)*Studioul teritorial Cluj

*Producător Feketelaki Tibor

10:55 Memoria tiparului

* Studioul teritorial Tg.Mureş

* Revista presei vechi prezintă, prin tema fiecărei ediții, realitatea din România interbelică, surprinsă prin intermediul fragmentelor extrase din ziarele centrale, regionale sau locale ale epocii, și ilustrate vizual prin imagini de arhiva, fotografii vechi și dramatizări.

Producător Angela Precup

 

"Schițe urbane", la TVR Târgu Mureș și TVR 3

publicat: joi, 18 aprilie 2024

O ediție a emisiunii "Schițe urbane" a fost difuzată luni 15  aprilie, la TVR Târgu Mureș - ora 18.20. O puteți urmări, în reluare, vineri, pe ...

Despre „Adevărata Basarabie”, la

Asociația Tinerilor Români din Afara Granițelor organizează campania „Adevărata Basarabie”. Am călătorit dincolo de Prut alături de Alina ...

Invitație la Festivalul Național Al Ouălor Încondeiate

Miercuri, la "Ziua bună de la Iași", locuitorii din Ciocănești, județul Suceava, v-au adresat o invitație la Festivalul Național Al Ouălor ...

 

#tvr3