Sâmbătă, 18 iunie, ora 22, TVR 3 v-a invitat să urmăriți ediția „Remix” - Nu doar clasic e fantastic: de la heavy metal la muzică contemporană, cu Iris şi Andrei Kivu.
„Lumea toată e un circ”: Fâlfâirea uneia dintre aripile legendarei trupe Iris, reportaj „Remix” în 17 oct 2018 la concertul de lansare de la Cafeneaua Hard Rock. Atunci am putut să îl intervievez şi pe fondatorul Nuţu Olteanu. Apoi a fost concertul de la Circul Metropolitan, transmis de TVR 1, un show conceptual mai rar văzut pe la noi în ultima perioadă. (Doru Ionescu)
23 mai 2022: Hard-rockerii etalon de odinioară au revenit cu un nou disc (inspiraţi de pandemie, care i-a lovit şi pe ei ca pe toţi artiştii, dar nu i-a omorât ci i-a întărit... metal-rock). Promovat deja de mai multe videoclipuri inspirate, discul „Zodiac” a fost lansat la Berărie.
Iris (Nelu Dumitrescu) funcţionează în prezent în formula (aglutinată în jurul celuilalt fondator, bateristul): Costi Sandu – voce, Matei Cioca – chitară, Relu Marin – claviaturi, Tibi Duţu (bas), la care se adaugă de la Stockholm, la înregistrări, uneori şi în concert, Nuţu Olteanu – chitară.
12 piese (produse de juniorul Cristi Dumitrescu, senior la tobe şi la mixaj) sub egida zodiacului, cu texte pline de mesaje (Eliza Manta) că aşa-i la rock de la începuturi: „Flori de plumb” (senzaţional clip vizând războiul din Ucraina), balada „Trecător”, „Timp” ori „Ergomaniac”.Şi Phoenix, la rândul lor, s-au reinventat de minune, cu o nouă generaţie de solişti şi instrumentişti, dar le lipseşte un disc cu noi compoziţii, înregistrate în formula actuală.
Însă Iris – Nelu Dumitrescu au făcut-o cu asupră de măsură, aruncând năvodul peste mai multe generaţii de melomani rock români. De unde şi reportajul „Remix” la TVR 3, filmat la probele de sunet de la concert. Restul... nu e tăcere!
17 martie 2022, reprezentaţie solo a multiinstrumentistului Andrei Kivu, un vis de 20 de ani devenit realitate la ArtHub: „Fusio-Morphin(g)”. Consacrat în primă instanţă ca violoncelist, în anii 2000 cariera sa a prins un vârf, inclusiv pe plan internaţional.
Atunci, împreună cu Irinel Anghel, Andrei fondase un grup cu geometrie variabila – Pro Contemporania – cu care evolua în ambianţe prestigioase de muzică contemporană.
Emisiunile „Pop Cultura”, „Play Back” şi „Remix” din vremuri TVR Culturale au pus în pagină câteva festivaluri „Multi-Sonic-Fest”, în care titulaturi precum Pro Contemporania, Free Sound International ori Inter Art se întâlneau cu artişti străini din aceeaşi zonă stilistică / fusion.
David Hykes, Daniel Kientzy, Franziska Baumann, Nicolas Simion ş.a.m.d., ediţia face recurs la câteva momente din Arhiva Multimedia TVR...
Până în 2009, când Andrei dispare subit în Franţa. Stabilit la Paris, se întoarce spre violoncel (inclusiv din perspectivă pedagogică), susţine cursuri în Europa (de ultimă oră, are o propunere din Noua Zeelandă). Revine la concerte, iar de câţiva ani este prezent şi în România, din ce în ce mai des. Fie solo, fie cu grupul solistei Teodorei Brody Enache, fie cu chitaristul Călin Grigoriu (Duo Paracelsus).
Reportajul portret suferă la capitolul colaborărilor cu Grigoriu, dar în această toamnă un portret al chitaristului va pune cu siguranţă în pagină şi colaborarea lor. În paralel, e de urmărit apariţia unui disc semnat Ali Ashgar Rahimi (voce, instrumente cu corzi), Călin Grigoriu (chitară), Cristi Horia (vioară) şi violoncelistul. De ultima oră, Andrei pregăteşte la rândul său un disc, la o casă de discuri sugerată de echipa „Remix”, ideală pentru conceptul său fusion.
***
Producător: Doru Ionescu
***
Credit foto: Corneliu Cazacu, Universal Music, arhivele Iris-Nelu Dumitrescu şi Andrei Kivu