TVR 3 a programat, din 20 iulie, ora 10.00, cele 10 episoade ale serialului românesc „Pistruiatul". Se difuzează de luni până sâmbătă, până pe 30 iulie.
În anii ‘70 și ‘80, Pistruiatul era răsfățatul tronsonului dedicat pionierilor care vedeau un puști simpatic ajutând activiști ilegaliști. Odată cu trecerea timpului, serialul a devenit (doar) unul din care răzbate farmecul eroului principal.
Pistruiatul a cucerit și cucerește nu pentru că este amic cu tovarășii ascunși, așa cum cereau vremurile și scenariul, ci pentru că este un băiat isteț, vesel și dornit să-i ajute pe ceilalți. Personajul lui ironizează prostia și stângăcia și, în plus, este ajutat, tot la capitolul farmec, de câinele lui credincios Calu.
„Pistruiatul înseamnă un plăcut „film de aventuri juvenile", plasat în contextul realităților sociale din anii '40. Regizorul Francisc Munteanu își manifestă încă o dată calitățile sale de dezinvoltură și farmec, pigmentând acțiunea cu momente de zâmbet, fără a întrerupe fluidul de tensiune, ritmul antrenant al peliculei." (Călin Căliman, 1987, Contemporanul).
În distribuție apar: Sergiu Nicolaescu, Costel Băloiu, Margareta Pogonat, Vistrian Roman, Aurel Giurumia, Draga Olteanu Matei, Reka Nagy, György Kovács, Ion Dichiseanu, Constantin Codrescu.
Regia și scenariul: Francisc Munteanu. Imaginea: Vasile Oglinda. Decorurile: Nicolae Drăgan. Muzica: Horia Moculescu
Studioul de film TVR a realizat producția în primăvara anului 1973, la Cluj și Oradea. Serialul TV în 10 episoade, difuzat în 1973-1974, a fost remontat de Casa de filme 4 în 1986 în trei părți de lungmetraj: "Evadatul", "Ascunzişuri", "Insurecţia”.
„Cu priviri agere și comportări șmecherești, „Pistruiatul” (Costel Băloiu) a avut...prilejuri multiple de a dinamiza interesul privitorilor, mai ales în tandem cu spectaculosul său câine dresat, capabil de gesturi dintre cele mai năstrușnice, dar și autorul unor acte de curaj și devotament.” (Cezar Dogaru, Cinema nr.1/ 1974)
Surse info și foto: cinemagia.ro și aarc.ro