loader
Foto

Sorin Chifiriuc – Un crai nou de Curtea Veche

Un portret Remix-at al lui Sorin Chifiriuc, sâmbătă, 17 februarie, la TVR 3 şi online pe TVR+.

 

Remix

Copil teribil al rockului românesc, din primii ani ’70 încoace, antrenând alături nume de marcă în istoria genului, de Sorin Chifiriuc s-a auzit întâi într-o formulă de scurtă durată a trupei Modern Grup.

(w882)

Următorul proiect, pornit alături de un alt tânăr chitarist în vervă al acelor ani, Florin Ochescu, a prins rădăcini și a influențat deopotrivă melomani şi instrumentiști şaptezecişti: Curtea Veche nr 43.

(w882)

Pe de altă parte, a colaborat în grupurile cu geometrie variabilă organizate de Mircea Florian. De la muzică progresivă la rockul hard: După doi ani în underground, Chifiriuc urcă pe o nouă corabie, de astă dată cu pânzele deja în vânt: Iris! Se poate spune că a ajutat la stilizarea trupei care ulterior avea să primească portavocea etalon a rockului românesc.

(w882)

Pe aceeași scenă cu Cristi Minculescu, Sorin a cântat în 1997, la sărbătoarea celor 20 de ani, un eveniment senzațional păstrat în Arhiva de Aur TVR.Următorul grup clădit de Chifiriuc - trupa Domino, cu regretatul basist Marty Popescu. Un alt experiment muzical, cu o puternică tușă personală a chitaristului vocal, ajuns în scurt timp în anticamera consacrării.

(w882)

Colaborarea cu Sfinx, după plecarea liderului Dan Aldea, îl aduce pe Sorin alături de un alt muzician deosebit, claviaturistul Doru Apreotesei, venit dinspre jazz-rock, așezând o bornă a new wave-ului românesc – discul zis albastru!

Din 1988, la sugestia Didei Drăgan, Chifiriuc dă nume și sens grupului Roata care o acompania, împreună cu Elena Perianu – claviaturi și Vali Badea – bas și baterist electronic.

(w882)

O muzică ciudată pentru Româniapostdecembristă, de la rock alternativ la post punk, nimic surprinzător pentru Sorin. Iar din acel punct, o întoarcere neașteptată spre rădăcinile rock’n’roll și rhythm’n’blues, cu Electric Red Roosters, alături de alți instrumentiști de același calibru. În aceeaşi perioadă, pune umărul la un disc de standarde, editat de Radio România.

(w882)

Încă o încercare în aceeaşi direcţie, dar atât de diferită – grupul Doi Galbini (Sorin Ventat C. – chitare şi voce, Andrei Forrest S. - tobe) – este filmată într-un concert „Remix - Rock Forum” la Club A, în primăvara lui 2004 . O ediţie care rămâne încă datoare cu fapte de arme rasunatoare în undergROund, ale unui personaj răzvrătit deodată ce a fost şi inventiv, dezinvolt, eclectic, sarcastic, auto & ironic, excentric, iconoclast.

(w882)

Foto: Emilian Urse, Anca Vijan, Electrecord, arhive personale

Realizator: Doru Ionescu

Emisiunea poate fi urmărită şi în livestreaming pe TVR+.

18:00 Se întâmplă acum

* Este analiza situaţiei economice cu impactul ei social. Este dezbaterea subiectelor fierbinţi ale zilei. Este dialogul necenzurat prin care românii sunt ascultaţi de televiziunea lor naţională. Este emisiunea celor mulţi, la care cei care intră în direct devin reporterii, redactorii şi invitaţii unui talk show… pe bune! Un brand lansat de TVR acum 23 de ani revine în casele românilor, la ei acasă… la TVR 3, televiziunea care UNEŞTE ROMÂNII!

Moderator Tudor Barbu

Producător Miruna Moraru

Transmisiune directă

19:55 Art pass

* Emisiune dedicată vieţii culturale externe; sunt prezentate expoziţii, concerte, spectacole, muzee, festivaluri, tradiţii, urbanism şi alte subiecte legate de zona culturală internaţională.

Producător Miruna Moraru

 
„Dăruiește Românie!

Carmen Târnoveanu și invitații săi celebrează peste 40 de ani de eleganță, discreție și profesionalism, care se înscriu în activitatea artistică ...

Colț de Rai pentru urșii bruni la Zărnești | VIDEO

Întreaga poveste a sanctuarului pentru urșii bruni la Zărnești dar și cum au ajuns vedete din toată lumea să îl viziteze descoperiți într-un nou ...

Provocările antreprenorilor mureșeni

Provocările antreprenorilor mureșeni

publicat: miercuri, 24 aprilie 2024

Vineri, 26 aprilie, de la ora 16:00, la TVR 3, aflăm la "Forum economic" care sunt provocările antreprenorilor mureșeni.

 

#tvr3