TVR 3 vă invită la o călătorie în zona marilor lacuri Mazuriene, în nordul Poloniei, urmărind emisiunea „Spectacolul Lumii”, vineri, 25 martie, ora 23.00.
Dintre toate episoadele Spectacolului Lumii, sufletul meu rezonează cel mai mult cu cele care mă surprind, care mă poartă în locuri de care n-am mai auzit, ca să-mi arate lucruri nemaivăzute. Pentru că ele mă fac să mă simt, pentru o jumătate de oră, un copil uimit de splendoarea lumii și de măreția spiritului omenesc.
Sugestiv și aproape absurd intitulat Cu barca pe dealuri, episodul redifuzat în această săptămână, relatează o călătorie în zona marilor lacuri Mazuriene, în nordul Poloniei. La vremea când sunt vizitate de Ioan Grigorescu și constituie, pentru un film, scena pe care se derulează Spectacolul Lumii, lacurile Mazuriene sunt parte a parcului național, care se dezvoltă în paralel cu agroturismul, în răspunderea comunităților locale.
Apele sunt căi de comunicare, și acolo unde lacurile nu erau legate între ele oamenii au croit canale.
Dar ce să faci dacă, între două lacuri, natura a lăsat câteva... dealuri? E oare de ajuns obstacolul natural pentru a stăvili gândul călător al omului și nevoia sa de comunicare?
Se pare că nu.
Acolo unde calea naturală de comunicare este blocată de o diferență de nivel de circa o sută de metri, pe o distanță de doar câțiva kilometri, călătoria nu se sfârșește. Ingeniozitatea omenească a construit un complicat sistem de șine, platforme, planuri înclinate și scripeți, în cinci trepte succesive, pentru a permite navigarea pe canalul Elblag. O imagine incredibilă, care permite la propriu ambarcațiunilor să urce dealurile...
Proiectul acesta fără pereche în lume datează din 1825, și a fost nevoie să treacă aproape un sfert de veac pentru a se strânge resursele necesare demarării sale. Abia în 1860 sistemul este dat în funcțiune, spre uimirea celor ce au asistat la prima cursă.
„În primăvara anului 1860, când s-a dat startul în prima cursă din acest paradoxal periplu pe uscat, cei prezenți la marea inaugurare, când au văzut două corăbii petrecându-se, una în urcuș, cealaltă în coborâș, pe pieptișul dealului, au rupt-o la fugă, convinși că nu vor scăpa de prăpăd. Dar au scăpat. Și iată că, de o sută patruzeci de ani, comedia funcționează. ” (Ioan Grigorescu, Cu barca pe dealuri, vineri 25 martie, ora 23.00, la TVR 3)
Datorat arhitectului german Georg Jakob Steenke, sistemul de ecluze de pe canalul Elblag a suferit o renovare de amploare în perioada 2011 – 2015 și este în prezent în continuare funcțional, în scop turistic și nu numai.
Despre relația omului cu natura, Ioan Grigorescu vorbește adeseori în serialul său, lăudând gestionarea inteligentă și prietenoasă a mediului, sau deplângând, dimpotrivă, atitudinile mai puțin înțelepte.
Rareori însă biruința ingeniozității omenești este mai spectaculos ilustrată.
***
Articol de Cristina Oancea