Un nou episod al seriei „Spectacolul Lumii” s-a difuzat vineri, 28 ianuarie, ora 23.00, la TVR 3, parcurgând o călătorie care începe în Biblioteca Britanică din Londra, unde cinci etaje de rafturi găzduiesc operele lui Shakespeare și traducerile lor.
A vorbi de poet...
Grigorescu n-a găsit că un singur episod ar fi de ajuns pentru a evoca urmele Marelui Will în Anglia sa... Iar dacă episodul de săptămâna trecută a început ... cu începutul, în Stratford-pe-Avon unde Shakespeare a văzut lumina zilei, în această săptămână „Spectacolul Lumii” ne invită într-o călătorie în sens invers prin curgerea timpului, o călătorie care începe în Biblioteca Britanică din Londra, unde cinci etaje de rafturi găzduiesc operele lui și traducerile lor în toate limbile pământului...
„Aici, în impozantul complex arhitectural conceput special pentru contactul cel mai direct între cititor și carte, am poposit în căutarea Edițiilor Princeps ale pieselor lui Shakespeare, nutrind speranța unei revelații dorită de toți cei care au cercetat biografia marelui poet și dramaturg. Întrebările rămase până acum fără răspuns au pornit de la masivitatea operei sale, de la timpul incredibil de scurt al elaborării ei, și de la prezența neîntreruptă de-a lungul a patru secole p scenele lumii.” (Ioan Grigorescu, Shakespeare și restul lumii, vineri 28 ianuarie, ora 23.00, TVR 3)
Pentru a explora raportul dintre Shakespeare și lumea lui, și dintre lumea lui și restul lumii, călăuza noastră alege ca referință colecția expusă permanent la teatrul The Globe, însumând sute de clișee ce au imortalizat mari actori ai lumii în roluri shakespeariene.
Spectacole celebre, actori celebri, costume ce au făcut istorie... și totodată proximitatea, sursă permanentă de inspirație și cale de a explora Anglia elisabetană. La doi pași de teatru, muzeul închisorii Clinck. Nu departe, catedrala Southwark, datând din secolul al XII-lea, unde fratele cel mic al dramaturgului, Edmond, își doarme somnul de veci.
Dacă sau nu este înmormântat aici William Shakespeare însuși nu se știe, cert este că anual aici i se oficiază un serviciu comemorativ. Tot aici se află un monument și, după cum consemnează Ioan Grigorescu, cei din Stratford când îl vizitează îi aduc flori și iarbă de pe malul râului Avon și i le așază în palmă...
La Stratford, în micul cimitir, își dorm somnul de veci strămoșii lui, și aproape fiecare casă îi venerează memoria, în vreme ce două teatre joacă exclusiv opera lui, în manieră mai mult sau mai puțin clasică. Pentru a nu mai menționa nenumăratele teatre din Londra, asociate într-un fel sau altul operei sale și celebrului său nume. Pe brâul de la Albert Memorial, William Shakespeare e așezat între Homer și Dante.
Și totuși...
Și totuși au existat și există în continuare polemici asupra adevăratului autor al ... operei lui William Shakespeare. Răspuns tuturor, Ioan Grigorescu încheie cu o referință la Sonetul 66, apoteoză a dezamăgirii pe care doar iubirea o întrece.
***
Articol de Cristina Oancea