loader
Foto

Tamara Buciuceanu Botez, în spectacolul de colecție „Nepotu’”, de Adrian Lustig

”Drama se joacă singură, pe când pentru comedie trebuie să ai ceva de la Dumnezeu în plus. Probabil că Dumnezeu a fost bun cu mine și mi-a dat ceva în plus”. Tamara Buciuceanu Botez

 

„Marea doamnă a comediei româneşti", Tamara Buciuceanu Botez, a jucat peste 1.000 de roluri memorabile pe scena de teatru dramatic, teatru de revistă, operetă, în televiziune şi film.

Numele domniei sale va rămâne veșnic asociat comediei, deși de-a lungul carierei ne-a surprins interpretând magistral toate tipurile de roluri ce i-au fost încredințate.

Era de părere că în viață fiecare ar trebui să își urmeze calea ghidându-se după bucuria pe care o simte: ”Întotdeauna am fost de părere că atunci când vrei să faci ceva, să faci cu multă plăcere, cu bucurie și să simți că așa trebuie să faci” - Tamara Buciuceanu Botez, într-o ediție Profesioniștii.

(w882)

Despre interpretările Tamarei Buciuceanu, despre sa prezența scenică și talentul său fără egal, regizorul Horaţiu Mălăele spunea: ”Robustă ca o locomotivă germană, puternică şi violentă ca bomba de la Los Alamos, mieroasă sau mieunată ca pisicile desenelor animate, frumoasă cât s-a putut, sperioasă şi piţigăiată, melancolică sau tandră ca filmele indiene, dansantă şi ţopăitoare, când cele de vârsta ei s-au vândut de mult resemnării, cântând în falset ca mine sau „pe bune” ca Frank Sinatra, imprevizibilă ca ziua de mâine, Tamara Buciuceanu este o imensă uzină plutitoare pe oceanul artelor atât de dramatice, o minune singulară, născută anume să ne uluiască”.

(w882)

Tamara Buciuceanu Botez şi Şerban Pavlu au însuflețit cele două roluri din piesa ”Nepotu” (de Adrian Lustig), un spectacol în regia lui Horaţiu Mălăele, ce a avut premiera în 2005, la Teatrul de Comedie din Bucureşti. În luna nașterii Tamarei Buciuceanu (n. 10 august 1929), ca un semn de aducere aminte, pe 18 august, de la ora 20, spectacolul se difuzează pe TVR 3.

(w882)

Echipa: asistență tehnică - Laurentiu Ungureanu; sunet - Dan Guinea, Stelian Miu; editori imagine - Monica Andrei, Ionuț Andrei, Marius Bărbulescu; director imagine - Cristian Stoian; regia de montaj - Judith Georgescu; muzica - George Marcu; scenografie - Anca Marcu; costume - Adriana Popa; producător - Zoe Bălan. Adaptarea pentru TV a fost semnată de Silviu Jicman.

foto: arhiva TVR

4:30 Caravana TVR 3 (R)

*Studioul teritorial Cluj

Producător şi realizator Luminiţa Purdea-Cotuţiu

(Reluare)

5:55 Art pass

* Emisiune dedicată vieţii culturale externe; sunt prezentate expoziţii, concerte, spectacole, muzee, festivaluri, tradiţii, urbanism şi alte subiecte legate de zona culturală internaţională.

Producător, prezentator Miruna Moraru

 
„Plicul”, spectacol din Arhiva de Aur TVR

„Plicul”, spectacol din Arhiva de Aur TVR

publicat: vineri, 13 septembrie 2024

„Plicul”, de Liviu Rebreanu, piesă scrisă în 1923, este o satiră la adresa corupţiei administrative dintr-un orăşel de provincie, o abordare cu ...

Grigore Leşe: „Știi ce înseamnă să dai sens vieții? Să cânți pe o strună o melodie și în timpul cântatului, să nu schimbi instrumentul!”

Tradiţiile ne dau rost şi suflet, ne spun cine suntem şi cum suntem.... Ce tradiţie credeţi că e tipic românească? I-am provocat pe prezentatorii ...

Moonlight breakfast

Moonlight breakfast

publicat: joi, 12 septembrie 2024

Moonlight Breakfast, considerată cea mai bună trupă de export din România este formată din Cristina și Bazooka. Muzica lor este un mix urban, ...

 

#tvr3