loader
Foto

Galerie foto

Televiziunea Română a aniversat Ziua Culturii Naţionale cu programe speciale şi proiecte culturale | VIDEO

Ziua Culturii Naţionale a fost celebrată de Televiziunea Română cu programe de înaltă ţinută. Aniversată în 15 ianuarie, ziua nașterii marelui poet Mihai Eminescu (1850 – 1889), Ziua Culturii Naţionale a fost un moment de reverenţă în faţa creaţiilor şi valorilor noastre naţionale.

 

Transmisiuni în direct, dezbateri, concerte, filme, interviuri cu mari personalităţi şi reportaje s-au regăsit în programele tuturor posturilor TVR. Cu această ocazie, Televiziunea Română a subliniat nu doar unicitatea culturii române, ci şi eternitatea poetului, dramaturgului, prozatorului şi jurnalistului Mihai Eminescu.

INFO CULTURAL, recomandări despre cele mai interesante proiecte culturale din România

De Ziua Culturii Naţionale, TVR a lansat proiectul INFO CULTURAL, difuzat pe toate posturile TVR şi online pe paginile oficiale ale Televiziunii Române. Prin INFO vor fi recomandate zilnic spectacole de teatru, balet, muzică etc. pentru a informa publicul despre cele mai interesante proiecte culturale din România. Rubrica va fi realizată cu ajutorul unui sistem generativ de inteligenţă artificială, denumit Eva, care va selecta cele mai potrivite recomandări. În călătoria culturală ne va însoţi şi Mircea Neacşa, voce emblematică a Televiziunii Române, care va fi consultant pe probleme culturale în cadrul proiectului.

Proiectul „Muzică contemporană românească în spații antice universale”, alături de Corul Naţional de Cameră „Madrigal - Marin Constantin”

Tot în 15 ianuarie, Televiziunea Română, în parteneriat cu Ministerul Culturii, Institutul Naţional al Patrimoniului şi Corul Naţional de Cameră „Madrigal - Marin Constantin” a lansat proiectul „Muzică contemporană românească în spații antice universale”. De Ziua Culturii Naţionale, telespectatorii TVR au urmărit videoclipul „Sarmizegetusa Regia – Flăcări și roți”, primul episod al seriei multimedia.

Prin armonizarea unor concepte aparent divergente, proiectul „Muzică contemporană românească în spații antice universale”, derulat de Corul Madrigal, își propune să pună în valoare spații culturale antice, să le însuflețească și să le personalizeze. Filmată în situl dacic Sarmizegetusa Regia, ampla lucrare „Flăcări și roți” a compozitorului român Corneliu Cezar reconstruiește prin sunet acest spațiu antic unic, parte a Patrimoniului universal UNESCO, și îi conferă noi semnificații și orizonturi.

„Carte vs. ecran – Cum facem copiii să citească?”, dezbatere în emisiunea „Punctul critic”

Luni, 15 ianuarie, de la ora 7:00, la TVR 1 Laura Fronoiu şi Marius Popa ne-au aşteaptat la „Telejurnal Matinal” cu cele mai noi informaţii despre evenimentele desfăşurate în întreaga ţară cu ocazia Zilei Culturii Naţionale. Programul a putut fi urmărit simultan pe TVR INFO şi TVR Internaţional.

De la ora 18:00, „Punctul critic” a invitat telespectatorii la o dezbatere pe teme culturale: „Carte vs. ecran – Cum facem copiii să citească?”. Întrebărilor au încercat să le găsească răspuns, alături de gazdele Bogdan Muzgoci şi Călin Zarojanu, invitaţii: Ioana Nicolaie, scriitoare şi profesoară, Dana Papadima, director educaţional, şcoală particulară şi Remus Ștefureac, președintele think-tank-ului STRATEGIC Thinking Group și director general al INSCOP. Totodată, a intrat în direct şi Florin Bucuţea, un tânăr de 28 de ani dintr-un sat din inima Transivaniei, care a redat viaţă bibliotecilor din 6 localităţi. De-a lungul zilei, la TVR 1 şi TVR Internaţional, „Fata cu cartea” ne-a aşteaptat cu scurte recomandări de lectură.

(w882)

„3 oameni/3 povești”, o ediţie specială despre trei personalități născute pe alte meleaguri şi îndrăgostite de România

La TVR Cultural, fiecare zi este un omagiu adus culturii. Duminică, 14 ianuarie 2024, de la ora 19.00, TVR Cultural a transmis în direct, de la Ateneul Român, GALA PREMIILOR MUSICRIT – pe anul 2023. Evenimentul a fost organizat de Uniunea Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali din România (UCRRM) - în parteneriat cu Filarmonica ”George Enescu”- și reprezintă o inițiativă singulară în peisajul cultural românesc de a recompensa Excelenţa – atât în domeniul artistic, cât şi în domeniile jurnalismului şi managementului din Muzica clasică.

În 15 ianuarie, de la ora 16:00, postul a invitat telespectatorii la un concert extraordinar al Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, în cinstea compozitorilor români din toate timpurile. Concertul „Despre Cultură”, dirijat de Anna Ungureanu, este un periplu prin creația românească din secolele XVII – XX, repertoriul include o colecție amplă de muzică veche, modernă și contemporană autohtonă, în care sunetul unic al Corului Madrigal se împletește cu emoția și expresivitatea unor lucrări emblematice. Spectacolul i-a avut ca invitaţi pe actorii Victoria Cociaș, Claudiu Istodor și Adrian Titieni.

(w882)

Începând cu ora 19:00, Mirela Nagâţ a propus, în emisiunea „Intrare liberă”, o discuţie despre viaţa şi opera poetului Mihai Eminescu, alături de criticii literari Paul Cernat, Ioana Both, Angelo Mitchievici şi eseistul Ioan Stanomir.

Ziua Culturii Naționale a fost marcată în acest an de o multitudine de evenimente, precum cele desfăşurate la Ateneul Român, Muzeul Naţional de Artă a României, Muzeul Național al Literaturii Române, Artoteca, Ministerul Culturii şi multe altele. La ora 21:00, reporterii „Jurnalului Cultural” au adus telespectatorilor informaţii relevante de la faţa locului şi dezbateri alături de invitaţii din platou.

Telespectatorii au fost invitaţi, de la ora 22:00, la o ediție specială neconvențională, prin intermediul căreia au cunoscut 3 oameni cu 3 povești deosebite de viață. Sunt personalități apreciate în România, care, deşi s-au născut pe alte meleaguri, au fost vrăjite de locurile din ţara noastră, unde s-au stabilit, lăsându-se călăuzite de pasiunea și dorința de a promova cultura și tradițiile românești: Charlie Ottley, Ayako Funatsu și Alison Mutler.

„“3 oameni/3 povești” își propune nu doar să prezinte viețile a trei personalități îndrăgostite de România, ci să ne redeschidă ochii spre frumusețea acestor locuri, spre oamenii de lângă noi, să ne determine să ne iubim mai mult țara și să ne facă să conștientizăm că fiecare zi ne aduce oportunități. Ne-am obișnuit să fim dezamăgiți, să fim lipsiți de speranță și să trăim cu gândul că oriunde e mai bine ca aici. Charlie Ottley, Alison Mutler si Ayako Funatsu vin să ne contrazică. Ei sunt dovada vie că România are multe de oferit. De la natură și tradiții, istorie și bogăție culturală, până la cei ce suntem astăzi: multiple generații, care avem datoria de a duce mai departe toată această bogăție ce ne înconjoară”, spunea producătoarea Valentina Băinţan.

Charlie Ottley a venit în România să-i filmeze frumuseţea, însă a fost atât de fascinat de tot ceea ce a văzut, încât a decis să se mute aici pentru totdeauna. Aşa s-a născut povestea celui mai pasionat ambasador neoficial al ţării noastre. De-a lungul anilor petrecuți aici, Charlie Ottley a arătat lumii întregi că România este un tărâm unic, înconjurat de natură sălbatică, ce îți taie răsuflarea, tradiţii fascinante, folclor autentic și oameni excepționali.

(w882)

Povestea de dragoste pentru România a lui Alison Mutler începe în locurile natale, Regatul Unit, unde, contrar oricăror așteptări, la numai 18 ani, a optat să studieze limba română. Astfel a aflat multe lucruri despre România și ceva, ca un fir invizibil, o atrăgea către zona Balcanilor. Anii '90 au venit cu stabilirea ei definitivă aici, în calitate de corespondent Associated Press. 30 de ani mai târziu, Alison Mutler se simte româncă până în adâncul sufletului. Jurnalista este și autoarea unei cărți de memorii, în limba română, despre primii 16 ani de democrație din România.

(w882)

Povestea „De la design la Artă” o are protagonistă pe Ayako Funatsu, o japoneză cu suflet românesc. A juns în România în urmă cu aproape 30 de ani, după ce a citit un articol despre țara fascinantă care avea munți, mare și deltă. Astfel a decis să rămână aici pentru totdeauna, iar după mai multe joburi, chiar să își pornească propria afacere, punând astfel bazele Origami & Paper Flowers Natsuko. Astfel s-a născut o frumoasă poveste între cultura japoneză și tradițiile românești.

(w882)

Pe 15 ianuarie nu au lipsit momentele de poezie din arhiva de aur a Televiziunii Române, „Poesis”, în înregistrări artistice remarcabile ale celor mai îndrăgiţi actori şi autori români.

„Un bulgăre de humă”, la Duminica Filmului Românesc

(w882)

Pentru iubitorii artelor plastice, de Ziua Culturii Naţionale TVR 2 a recomandat „Pastila de artă”, o emisiune în format scurt care prezintă cele mai importante galerii ale Muzeului Naţional de Artă al României. În ajunul zilei de 15 ianuarie, Duminica Filmului Românesc ne-a invitat să vizionăm, de la ora 13:00 (şi la TVR Internaţional, sâmbătă, 13 ianuarie, de la ora 23:10) filmul „Un bulgăre de humă”, o biografie impresionantă a lui Ion Creangă, scriitorul care a cucerit generaţii cu basmele şi povestirile sale şi despre începuturile prieteniei acestuia cu Mihai Eminescu. În regia lui Nicolae Mărgineanu, lungmetrajul a fost un elogiu adus împlinirii a 100 de ani de la moartea scriitorului Ion Creangă, a poetului Mihai Eminescu și a Veronicăi Micle. În rolurile principale, actorii Dorel Vișan, Adrian Pintea, Mioara Ifrim și Maria Ploae.

Interviu cu Theodor Codreanu, unul dintre cei mai importanți eminescologi, în emisiunea „Ia’şi află”, la TVR 3

TVR 3 a pregătit o serie de ediţii speciale dedicate marelui poet Mihai Eminescu: sâmbătă, 13 ianuarie, la ora 20.00, în emisiunea „Din arhiva TVR – Eminesciana” i-ați revăzut pe criticul Eugen Simion şi actorul Marius Bodochi; duminică, 14 ianuarie, de la ora 15:00, producţia „Ia’şi află”, realizată de TVR IAŞI, l-a avut invitat pe Theodor Codreanu. Critic literar, prozator și eseist, Theodor Codreanu este unul dintre cei mai importanți eminescologi contemporani. Autor a peste 50 de volume, dintre care 12 dedicate operei marelui poet, Theodor Codreanu a vorbit despre ce înseamnă Eminescu astăzi și prin ce îl consideră actual pentru literatura română și universală. Emisiunile în direct „Se întâmplă acum”, ora 18:00 şi „La sfatul popular”, ora 20:00, realizate şi moderate de Tudor Barbu, au pregătit ediţii speciale dedicate Zilei Culturii Naţionale.

Ediţie specială „Zestrea Românilor”, la TVR Folclor

(w882)

Zi de sărbătoare şi la TVR Folclor care a pregătit o ediţie specială „Zestrea Românilor”, despre cultura şi valorile autentice, tradiţionale. Din documentar nu au lipsit meşteşugurile satului, gospodăria ţărănească, ocupaţiile, graiul, cântecul, portul şi jocul care au fost consemnate autentic sau reconstruite cu ajutorul specialiştilor etnografi şi antropologi, dar mai ales, al celor care au fost martori la practicarea lor cu zeci de ani în urmă.

16:00 Taina zilelor mari

*Studioul teritorial Cluj

* O EDITIE SPECIALA DEDICATA SAPTAMANII MARI.

O emisiune realizata cu participarea Preasfintitul Benedict Bistriteanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului

Moderator Loredana Corchis

Producator Luminita Purdea-Cotutiu

16:55 Teleshopping-Publicitate

 
Provocările antreprenorilor mureșeni | VIDEO

Provocările antreprenorilor mureșeni | VIDEO

publicat: luni, 29 aprilie 2024

Vineri, 26 aprilie, de la ora 16:00, la TVR 3, la "Forum economic"  am urmărit o ediție despre provocările antreprenorilor mureșeni.

De la Măru-n Timișoara | VIDEO

De la Măru-n Timișoara | VIDEO

publicat: luni, 29 aprilie 2024

Spectacol aniversar Zorica Savu - 30 de ani de cântec și 30 de ani TVR Timișoara! Miercuri, 1 mai, de la ora 19:00, la TVR Timișoara, și luni, 6 ...

„Dăruiește Românie!

Carmen Târnoveanu și invitații săi au celebrat peste 40 de ani de eleganță, discreție și profesionalism, care se înscriu în activitatea artistică ...

 

#tvr3