loader
Foto

Galerie foto

Tot mai mulți români din diaspora revin în țară | VIDEO

Pe 6 iunie, de la 13.00, la TVR3, am aflat la “A doua emigrare” poveștile a două familii care s-au întors acasă după ce au trăit ani de zile peste granițe.

 

A doua emigrare

Roxana Dohotar este convinsă că va reuși să aibă succes și aici, așa cum a izbândit peste hotare. Povestea emigrării sale este una atipică. În timp ce copiii sunt lăsați în general în grija bunicilor atunci când părinții muncesc în străinătate, membrii familiei sale au decis în urmă cu 20 de ani să plece în Grecia, acolo unde tatăl își găsise un loc de muncă. A emigrat la numai 12 ani, iar după terminarea studiilor a început să lucreze în afacerea familiei. Avea o viață împlinită, dar se gândea mereu cu nostalgie la anii copilăriei fericite. Deși ideea revenirii pe plaiuri mioritice îi încolțise de câțiva ani, blocajele și restricțiile impuse de pandemie i-au dat impulsul necesar de a muta afacerea din Atena la București.

(w882)

Acum Roxana Dohotar gătește preparate grecești și românești după rețete tradiționale. A trebuit să ţină cont de realitatea românească și de specificul pieței pentru că, deși avea deja rețeta unei afaceri de succes din Atena și multă experiență în domeniu, birocraţia i-a pus probleme. Acum își contruiește viitorul în România, chiar dacă pandemia a pus o frână bruscă dezvoltării business-ului său. Visează la zilele în care se va întoarce în locurile copilăriei ca să deschidă o filială și este fericită că a revenit împreună cu familia în România.

(w882)

Și Mirel Duță, un tânăr polițist din București, își dorea mai mult de la viață și a crezut că va putea să aibă succes mai repede peste hotare, astfel încât a renunțat la tot și a plecat la Londra împreună cu soția sa. Poveștile altor români care au avut succes în străinătate l-au făcut să viseze la o lume mai bună. Realitatea de la fața locului i-a dezvăluit, însă, o societate în care noii veniți trebuiau să lupte pentru a supraviețui. La Londra, singuri printre străini, soții Duță au înțeles cât de grea poate fi uneori condiția de emigrant, fără sprijinul familiei sau siguranța zilei de mâine. Își amintesc mai ales de faptul că Sărbătorile departe de cei dragi nu mai aveau acelaşi farmec şi se simţeau copleşiţi. În cele din urmă s-au  întors în țară. Aici renunţaseră însă la slujbe și le-a fost greu să găsească altele. Banii puși deoparte s-au terminat repede și au fost nevoiți să ia din nou calea străinătății. Au înțeles repede că banii obținuți peste hotare le pot asigura un start pentru finanțarea unor afaceri.

(w882)

Timp de 3 ani au strâns un buget suficient pentru a finanța două idei de afaceri care să le permită un trai decent în România. Soția lui Mirel Duță a deschis o firmă care confecționează trusouri de botez, iar el și-a finalizat studiile și speră să profeseze în domeniul dezvoltării personale. Experiența dură trăită la prima întoarcere în țară, când nu a reușit să își facă un rost în România, l-a determinat să se gândească și la alți români care au probleme de adaptare atunci când se repatriază. A lansat un proiect online în care prezintă poveștile de succes ale celor care s-au întors.

(w882)

Jurnaliști : Iulia Popescu, Monica Nicolescu

 

 

9:55 Memoria tiparului

* Studioul teritorial Tg.Mureş

* Revista presei vechi prezintă, prin tema fiecărei ediții, realitatea din România interbelică, surprinsă prin intermediul fragmentelor extrase din ziarele centrale, regionale sau locale ale epocii, și ilustrate vizual prin imagini de arhiva, fotografii vechi și dramatizări.

Producător Angela Precup

10:00 Drumuri aproape

*Studioul teritorial Timişoara

*Călătorii care scot la lumină locuri minunate, oameni faini şi poveşti demult uitate.Călătorul devine ghid şi prezintă de o manieră relaxată atât destinaţiile cunoscute ale regiunii cât şi locuri cu istorii neauzite dar pe care merită ca telespectatorul să le bată cu pasul.

*Meserii vechi aduse in actual-Pantofarul si Palarierul!

Cameraman Iuliu Theer

Editor imagine Silviu Mandravel

Producător Diana Bogea

 
Gheorghe Roșoga - „Vorbe de duh, povestiri cu tâlc”

Cartea interpretului Gheorghe Roșoga și cariera lui artistică sunt subiectele reportajului din ediția „Lumea de aproape" de marți, 23 aprilie, de ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

Matematica în universul adolescenței, un exercițiu propus în „Lumea de aproape

Miercuri, 24 aprilie, de la ora 17.30, pe TVR3 puteți urmări un reportaj pregătit de TVR Iași, despre întrecerile, problemele și mizele elevilor.

 

#tvr3