loader
Foto

Ultimul impresionist: Dimitrie Berea

La TVR 3 ați putut descoperi, pe 10 aprilie, un artist român uitat, vizionând documentarul "Ultimul impresionist: Dimitrie Berea" semnat de Sandrino Gavriloaia.

 

Pictorul de origine română Dimitrie Berea este considerat ultimul impresionist european și, totodată, discipolul post-impresionistului Pierre Bonnard.

S-a născut la Bacău în 1908, iar în liceu l-a avut ca profesor pe George Bacovia.

(w882) berea pict

Fotografie pusă la dispoziție de colecționarul Mihai Săndulescu: Berea pictând pe stradă, Paris

După ce și-a terminat studiile la Academia de Arhitectură din București, se dedică plenar picturii. În 1937 pleacă cu o bursă de studii în Italia și se înscrie la Academia Regală de Arte Frumoase din Roma. Expune la Milano și Roma, unde primește un important premiu.

(w882) berea la v

Fotografie pusă la dispoziție de colecționarul Mihai Săndulescu: Dimitrie Berea la Veneția

Doi ani mai târziu, călătorește la Paris, unde îi va cunoaște personal pe marii maeștri ai picturii occidentale: Bonnard, Vuillard, Van Dongen, Matisse. La București și în țară organizează câteva expoziții personale care anunțau un artist remarcabil. După ce se-ntoarce din Crimeea unde însoțise armatele române ca desenator de front, devine director al Muzeului "Theodor Aman".

În 1946, a emigrat din România de teama comuniștilor, stabilindu-se în Franța. La scurt timp, a devenit un apreciat portretist și colorist, cu lucrări și comenzi pe cele două maluri ale Atlanticului.

A portretizat capete încoronate și figuri princiare ale Europei, oameni politici, actori de la Hollywood, pe scurt, celebritățile epocii sale: de la Winston Churchill și Salvador Dalí, la Jacqueline Kennedy Onassis și Katharine Hepburn.

(w882) salvador d

Fotografie pusă la dispoziție de colecționarul Mihai Săndulescu: Dimitrie Berea cu Salvador Dalí

(w882) Jacqueline

Fotografie pusă la dispoziție de colecționarul Mihai Săndulescu: Pictorul şi soţia sa, împreună cu Jacqueline Kennedy Onassis

Lucrările lui fac parte din numeroase colecții private și publice ale Europei, Americii de Nord și de Sud, fiind astăzi tot mai căutat și de colecționarii de artă din România.

A murit de cancer la Paris în 1975, acumulând o carieră remarcabilă și comenzi care l-au purtat pe mai toate meridianele lumii.

(w882) autoportre

Foto: Colecția Cristian Tomescu - Autoportret Dimitrie Berea, 1924

A avut expoziții personale în Italia, Franța, Elveția, Spania, Marea Britanie, Germania, Monacco, Statele Unite. În orașul american Berea din Kentucky există un muzeu care poartă numele artistului român, "Dimitrie Berea Gallery", instituție inaugurată în baza donației făcută de ultima soție a artistului, prințesa Alice Gurielli.

(w882) alice si b

Fotografie pusă la dispoziție de colecționarul Mihai Săndulescu: Alice și Dimitrie Berea la Veneția

Mihai Săndulescu, colecționar de artă și autorul unicei monografii românești dedicată acestui pictor puțin cunoscut la noi, a organizat o amplă retrospectivă Dimitrie Berea, bucurându-se de sprijinul arhitectului Georg Dobrescu din Germania, nepot de soră al artistului.

(w882) portretul

Foto: Colecția Georg Dobrescu - Sora artistului, Letiția Dobrescu

(w882) des fleurs

Foto: Colecția Mihai Săndulescu - Des fleurs des fruits et des branches

La expoziția găzduită de sala "Theodor Pallady" a Bibliotecii Academiei Române au participat 30 de colecționari, cu mai bine de 50 de lucrări. Alcătuită din lucrări aparținând colecționarilor privați din țară și din străinătate, retrospectiva dedicată lui Dimitrie Berea la Academia Română a fost considerată o expoziție-eveniment care ar putea rescrie istoria picturii noastre postbelice.

(w882) expozitie

Foto: Georg Dobrescu la vernisaj

(w882) expozitie

Până acum, în România postbelică, s-au organizat 2 expoziții importante dedicate acestui pictor post-impresionist. Albumul de artă "Dimitrie Berea și maestrul său Pierre Bonnard" recent editat de Mihai Săndulescu, documentează inedita relație artistică dintre Pierre Bonnard și Dimitrie Berea.

"Necunoscutul Berea" tinde să-și (rec)âștige și la noi, notorietatea de care s-a bucurat în Occident. Iar academicianul Răzvan Theodorescu, vicepreședintele Academiei Române, atrage atenția asupra acestei "reveniri" în țară, vorbind despre recuperarea unui artist important al secolului XX românesc.

(w882) balansoaru

Foto: Colecție privată - Balansoarul

***

Director de imagine: Andrei Coruț

Producător, realizator și scenarist: Sandrino Gavriloaia

11:00 Toţi împreună

*Emisiune în limba germană *Studioul teritorial Timişoara (55’)

Producător Daniel Spătaru

* Magazin interetnic în limbile minorităţilor *Studioul teritorial Cluj/Iaşi

* Alte minorităţi/ Cluj (55’)

Producător Maria Cinar-Jiga

Transmisiune directă

12:50 Teleshopping-Publicitate

 
“Memoria locului”: Clădirea Palace din Craiova | VIDEO

Un reper arhitectural al Craiovei, clădirea Palace, care adăpostește în prezent administrația locală a Primăriei orașului, a fost construită la ...

“Satul meu”: Marginea, meșteșuguri la rang de artă

Marginea, județul Suceava. O localitate cu iz de oraș din Occident, cu gospodării dintre cele mai moderne și o comună în care oamenii așteaptă ...

Festivalul Valeria Peter Predescu - Invitații

Festivalul Valeria Peter Predescu - Invitații

publicat: joi, 24 aprilie 2025

Vineri, 25 aprilie, la TVR 3, vă invităm să urmăriți o ediție a îndrăgitei emisiuni “Cântec și poveste” cu selecțiuni de la cea de-a XIII-a ...

 

#tvr3