loader
Foto

Ultimul Remix din 2016 aduce povești de viață din diaspora, pline de cântec!

Sâmbătă, 31 decembrie, la TVR 3, de la ora 21.45, două povești de viață din diaspora, pline de cântec!

 

Remix

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Flavius Teodosiu (Koln)

Urmând exemplul tatălui său, saxofonist cunoscut, dar care a îmbrăţişat o carieră în Drept, Flavius a renunţat la tenisul de câmp pentru muzică.

Deşi a învăţat abia la 15 ani saxofonul, în doi ani cânta în bigband-ul lui Sile Dinicu. Nu poate uita perioada jazz-rock alături de Basorelief, cel mai titrat grup al Institutului de Arhitectură, dar nici pe regretatul Marin Petrache Pechea, pe care îl consideră maestrul său. La 18 ani, saxofonistul pleca în Emiratele Arabe cu orchestra lui Petre Geambaşu, apoi cu Romanticii lui Mircea Drăgan.

(w882) Flavius Te

La 21 de ani, Teodosiu formează un grup al său, Tânăra Generaţie, cu care va înregistra şi un disc. Tânărul şef de orchestră prinde curaj şi atacă Occidentul – o scenă pretenţioasă, unde instrumentiştii români aveau o cotă foarte bună.

(w235) FlaviusLa sfârşitul unui contract în Belgia, grupul a fost nevoit să întârzie câteva zile, depăşind termenul limită al vizei. Un moment de cotitură care-i va schimba curând cariera şi viaţa lui Flavius, în doi timpi: mai întâi trecând fraudulos două frontiere spre ţară, apoi plecând din nou din România, teoretic fără întoarcere! Cu Michael Tudor Band, grupul din Koln al lui Mircea Tudoran, Teodosiu a cântat până în 1992. Totuşi, la un moment dat a simţit nevoia schimbării şi – pe acelaşi format gala-band, adică al unei trupe pregătite să abordeze evenimente de orice calibru – a fondat propriu-i grup, Eurosound.

Când Martin Ernst i-a dat şansa să apară într-un show TV devenit celebru, zarurile au fost aruncate! De atunci, Flavius a strâns un portofoliu impozant de colaborări cu celebrităţi, între care Jennifer Rush, Joe Cocker, Lionel Richie, Chris de Burgh, Gloria Gaynor, Johnny Logan ori Michael Bolton.

Şi cum aşchia nu sare departe de trunchi, la un moment dat a acompaniat-o şi pe fiica sa, Linda. Mai cu seamă că din 2008, de când a ajuns în finala „Superstar” din Germania, tânăra solistă a urcat la rândul ei treptele unei cariere pop de succes internaţional.

În portretul din 31 decembrie, Flavius este redescoperit în arhiva TVR în câteva momente memorabile, la „Cerbul de Aur” dar și alături de marea noastră solistă, Aura Urziceanu!

Oana Cătălina Chițu (Berlin)

„Știți cine a fost Edith Piaf pentru francezi? Dar Amalia Rodriguez pentru portughezi?” Sala răspunde afirmativ de fiecare dată… „Dar Maria Tănase, din România, știți cine a fost?”

Așa începea un concert în Germania Oana Cătălina Chițu, o voce românească de viță nobilă…

În 2014, la Ulm, „Festivalul Dunării” era deschis oficial, în fața unei săli pline de oficialități (care aveau să aplaude frenetic, cum se va vedea), de o artistă şi un grup cu rezonanţe româneşti: Oana Cătălina Chiţu Octet, din Berlin. Nu era primul succes al solistei, iar pentru echipa de filmare TVR Internațional evenimentul a fost un privilegiu, mijlocit de ICR Berlin. Atunci, melomanii români din toată lumea au putut afla de existența unui artist conațional necunoscut în țară, care cultivă cu orice ocazie muzica tradițională românească de cea mai bună calitate.

(w882) Oana

Stabilită din 1991 în capitala Germaniei, Oana lăsase postul de învăţătoare suplinitoare în Humuleşti, la prima sa ieșire peste hotare. În țară nu fusese încurajată în pasiunea sa din copilărie de a cânta, dar acolo a pornit într-o nouă viață.

La facultatea de Africanistică a găsit colegi interesați de ceea ce le fredona, în particular a urmat o școală de muzică. Cu soțul său, acordeonistul sârb Dejan Jovanovic, a urcat pe scene din ce în ce mai mari, iar în studiourile de înregistrări a intrat cu două seturi de melodii editate pe două discuri, în condiții excepționale: unul cu tangouri bucureştene interbelice celebre, iar celălalt dedicat Mariei Tănase și cântecelor ei nemuritoare.

De menționat și faptul că Octetul care a acompaniat-o la Ulm este un grup multinațional, format din instrumentiști profesioniști, proveniți din sud-estul Europei, care cântă pur și simplu emoționant melodiile românești.

(w882) Oana

Dacă în România solista încă nu este cunoscută, în restul Europei numele Oanei pe un afiș este o garanție a unui concert deosebit, de la Budapesta până la Londra.

Realizator Doru Ionescu

***

Foto:  Arhive personale

***

Emisiunea poate fi urmărită şi în livestreaming pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

15:00 Cântec şi poveste

*Studioul teritorial Cluj

*Este o poveste a lumii satului transilvănean exprimată în gânduri şi poveşti ale celor mai importante nume ale folclorului din zonă. Cântecul şi povestea se împletesc într-un autentic stil tradiţional.

*„Horile de altădată”, un spectacol organizat, în prag de primăvară, de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, în parteneriat cu TVR Cluj și Radio România Cluj! Acest eveniment aduce în lumină tradițiile autentice și omagiază o cunoscută interpretă de muzică populară, Maria Marcu. Totodată, marchează 70 de ani de la primul semnal în eter al postului teritorial Radio România Cluj.

Veți avea ocazia să vă bucurați de cântăreți clujeni de renume, precum: Amalia Codorean Chindriș, Mariana Morcan, Maria Golban Șomlea, Lucia Potra, Ana Georgeta Balla și Narcisa Balla, Claudiu Ciotleuș și Melisa Cuc, acompaniați de Orchestra profesionistă „Cununa Transilvană” sub conducerea muzicală a lui Tudor Căucean.

De asemenea, Grupul tradițional „Zegrenii din Ceaba” va aduce pe scenă momente deosebite, de jocuri populare din zona Clujului! (partea II)

Prezentator Alin Pop

Producător Luminita Purdea-Cotutiu

16:00 Forum economic

*Studioul teritorial Tg.Mureş

*Dezbatem principalele subiecte economice ale momentului. Punem întrebări, căutăm răspunsuri și soluții la probleme și situații care ne interesează pe toți. Discutăm cu economiști, antreprenori , specialiști în diverse domenii care influențează economia și calitatea vieții, dar și cu autorități.

Producător Andrada Gorog

 

Fiecare instrument muzical ne transmite farmecul său. Joi, 28 martie, la "Ziua bună de la Iași", s-a discutat despre țambal. Cu Laura Lucescu și ...

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Noul sezon al emisiunii "Călător de Meserie" debutează în această săptămână cu povestea cetății din Târgu Mureș, o oază de relaxare, un loc în ...

"Forum economic", la TVR3 și TVR Iași | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Miercuri, 27 martie, de la ora 16.00, a fost difuzată o nouă ediție "Forum economic", la TVR3 și TVR Iași.

 

#tvr3