loader
Foto

„UNESCO 65” la TVR 3

TVR 3 v-a invitat să urmăriți o emisiune dedicată unor evenimente aniversare, prilejuite de cei 65 de ani de la aderarea României la UNESCO, duminică, 27 februarie, ora 19.00.

 

Organizația Națiunilor Unite, UNESCO, s-a fondat imediat după terminarea celui de-al II-lea Război Mondial, din nevoia de a evita pe viitor alte asemenea dezastre umane. 44 de țări au decis să creeze o organizație care să militeze în lume pentru o adevărată cultură a păcii. În viziunea fondatorilor, noua organizație trebuie să sădească și să consolideze o „solidaritate intelectuală și morală a omenirii” și, astfel, să prevină izbucnirea unui alt conflict global.

(w882) unesco 2

Odată ce războaiele au început în mintea oamenilor, tot acolo trebuie sădită și consolidată pacea și apărarea păcii.” (Constituția UNESCO)

În anul 1956, la 27 iulie, România adera și ea la UNESCO, iar  mai târziu, la data de 21 septembrie, a fost înființată Comisia Națională a României pentru UNESCO (CNR UNESCO). La peste 7 decenii, mandatul UNESCO este la fel de relevant ca oricând. Diversitatea culturală este atacată, iar noile forme de intoleranță, respingerea faptelor științifice și amenințările la adresa libertății de exprimare provoacă pacea și drepturile omului. Datoria UNESCO rămâne de a reafirma misiunile umaniste ale educației, științei și culturii. Este șansa noastră să medităm și să construim împreună o NORMALITATE mai bună decât cea de acum. Și totul pleacă de la educație, știință, cultură, informație corectă și onestă, de la modul nostru de a gândi și de la valorile și principiile de viață pe care le alegem să ne ghideze.

(w882) unesco 3

Trăim însă într-o realitate dură, în care:

  • peste 8 milioane de oameni mor anual din cauza poluării;
  • restricțiile din timpul pandemiei SARS COV2 au redus noxele și au făcut vizibil vârful Himalaya pentru prima oară în ultimii 30 de ani;
  • deși suntem la distanță de 43 de ani de la descoperirea vaccinului care previne pneumonia, la fiecare 40 de secunde moare un copil răpus de această boală;
  • influencerii de top câștigă astăzi pentru o postare pe social media peste 1 milion de dolari;
  • o asistentă apare ca eroină și personalitate remarcabilă pe coperta unei publicații de succes;
  • 1 din 5 copii nu merge la școală deși ar trebui să se regăsească într-un sistem de educație, luna martie a anului 2020 s-a consemnat pentru prima oară în ultimii 20 ani ca fiind perioada în care nu s-a înregistrat niciun atac armat în școlile din America;
  • 9 din 10 cazuri de jurnaliști asasinați rămân nerezolvate;
  • în fiecare zi dispar de pe Pământ 200 de specii;
  • se cere permanent și e nevoie acută de o presă independentă și responsabilă, mai mult decât oricând;
  • în ultimii 20 de ani 30 de site-uri din patrimoniul oamenirii au fost distruse de războaie;
  • 11 țări aflate în conflicte istorice de generații au declarat încetarea focului, dar alte focare de război stau să izbucnească.

(w882) unesco 5

 

De fapt care-ar fi normalitate? Cum ar arăta o lume fără conflicte care să distrugă umanitatea? Cum educația, cultura, științele naturii, științele umaniste, precum și informarea și comunicarea, sunt domeniile în care UNESCO își organizează activitatea, domenii prioritare și pentru politicile naționale din România, organizatorii au oferit, în cele două evenimente de anvergură organizate la Teatrul Național și la Opera Națională, un prilej de a ne reaminti și a reaminti lumii valorile și identitatea noastră milenară, de a dialoga și acționa colectiv pentru o lume sustenabilă, în care comunicarea și respectul reciproc se realizează cu sprijinul educației, culturii și științei, la care accesul echitabil e realizat pentru fiecare cetățean al planetei.

(w882) unesco 4

Din șirul de evenimente aniversare prilejuite de cei 65 de ani de la aderarea României la UNESCO, două majore au fost reflectate jurnalistic de către Televiziunea Publică: un moment aniversar desfășurat la Opera Națională București, cu titlul „65 de ani România în UNESCO-Arc peste timp al cooperării România – UNESCO” și o conferință la nivel înalt cu tema ”Educația fără frontiere pentru dezvoltare durabilă”, desfășurată pe scena Teatrului Național, completată cu un târg de proiecte sustenabile prezentate în foaierul teatrului, subscrise aceleași tematici.

***

Echipa TVR:

Ana Preda - realizator

Diana Dumitru - producător

Claudiu Petringenaru- director de imagine

3:00 Drumul lui Leşe (R)

* Producător Sânziana Miloşoiu

(Reluare)

3:50 Memoria tiparului

* Studioul teritorial Tg.Mureş

* Revista presei vechi prezintă, prin tema fiecărei ediţii, realitatea din România interbelică, surprinsă prin intermediul fragmentelor extrase din ziarele centrale, regionale sau locale ale epocii, şi ilustrate vizual prin imagini de arhivă, fotografii vechi şi dramatizări.

Producător Angela Precup

 

"La casa cu oameni buni" - cântece de voie bună

publicat: joi, 09 ianuarie 2025

Vă invităm să petrecem împreună la început de An Nou, alături de nume îndrăgite ale cântecului nostru popular, în spațiul emisiunii "Cântec și ...

Kapka Kassabova vine la Interviurile FILIT

Kapka Kassabova vine la Interviurile FILIT

publicat: miercuri, 08 ianuarie 2025

La Interviurile FILIT vă propunem un dialog fascinant cu Kapka Kassabova, una dintre cele mai profunde și talentate voci ale literaturii ...

“Selfie” – Cosmin Gheorghe

“Selfie” – Cosmin Gheorghe

publicat: vineri, 03 ianuarie 2025

Cosmin Gheorghe este psihoterapeut și profesor de psihologie, consultant și speaker internațional.

 

#tvr3