loader
Foto

Românii şi lumea: Viena, ah Viena!

Sâmbătă, 18 decembrie, de la ora 19.30, la TVR 3 și online pe TVR+, Radu Găină v-a invitat să urmăriți la "Românii şi lumea" un documentar-eseu de televiziune despre Viena.

 

Eram în locul unde lui Freud i s-a revelat teoria interpretării visurilor și mă întrebam dacă nu privesc aievea un oraș imaginar, pe colina de unde capitala vechiului imperiu își dezvăluia în zarea ușor fumurie a zilei de iunie, concretețea unei metropole în care timpul se zbenguie în fel și chip, hrănindu-ne imaginația.
.
Vizita lui Putin la Hofburg în ziua aceea ne schimbase planul de filmare și poate că era mai  bine să începem de pe o înălțime. Intram în vis, purtați  de duhul lui Freud  și eram dispuși să  participăm la asediul unui oraș care-și jucase odinioară destinul.

Viena, ah Viena! Tu esti și un oraș al statuilor. Dacă treci prin Burggarten, grădina curții imperiale, e musai să-l saluți pe  Franz Ștefan de Lorena, soțul Mariei Tereza, reprezentat într-o ecvestră turnată în plumb de Baltazar Ferdinand Moll, iar la  colțul acestui parc dinspre Operă poți admira monumentul masiv al lui Goethe, stând răsturnat într-un fotoliu larg, pentru că așa a vrut sculptorul ce l-a zămislit. La concurență este monumentul din marmură de Laas al  lui Mozart executat de Victor Tilgner, apoi te înclini în fața lui Schiller pentru a sa "Odă a bucuriei" și galopezi spre Innere Stadt, pentru a admira muzeul-palat dăruit vienezilor și lumii de  generosul prinț Albert de Saxonia.
.
Am hălăduit  pe străzile unui  oraș viu în carne și oase, în căutarea cântecului cu care se încheie în mod tradițional programul Concertului de Anul Nou al Filarmonicii din Viena. Marșul Radetzky a fost compus de Yohann Strauss tatăl, cu ocazia victoriei de la Custozza obținută de trupele austriece contra revoluționarilor italieni. "Tata Radetzky" îi spuneau soldații săi,  care îl idolatrizau și îl considerau de  neînvins.
.
Am plecat din Viena cu gustul cafelei lui  Kulchitzsky, dar și cu gândul că va trebui să mai trec prin acest superb oraș. Am filmat monumentele și vestigiile unor epoci în care viclenia istoriei a așezat grandoarea lânga suferință,  bucuria lângă tristețe, speranță lângă deznădejde.
.
(w882) viena
.
La viitoare întâlnire va fi important să cunosc  oamenii care respectă lecția trecutului, dar trăiesc cu frenezie clipa ce le este dăruită...
.
Producător și realizator Radu Găină

 

 

21:00 Drumul lui Leşe

/

* Producător Sânziana Miloşoiu

21:50 Memoria tiparului

* Studioul teritorial Tg.Mureş

* Revista presei vechi prezintă, prin tema fiecărei ediții, realitatea din România interbelică, surprinsă prin intermediul fragmentelor extrase din ziarele centrale, regionale sau locale ale epocii, şi ilustrate vizual prin imagini de arhivă, fotografii vechi şi dramatizări.

Producător Angela Precup

 

"La casa cu oameni buni" - cântece de voie bună

publicat: joi, 09 ianuarie 2025

Vă invităm să petrecem împreună la început de An Nou, alături de nume îndrăgite ale cântecului nostru popular, în spațiul emisiunii "Cântec și ...

Kapka Kassabova vine la Interviurile FILIT

Kapka Kassabova vine la Interviurile FILIT

publicat: miercuri, 08 ianuarie 2025

La Interviurile FILIT vă propunem un dialog fascinant cu Kapka Kassabova, una dintre cele mai profunde și talentate voci ale literaturii ...

“Selfie” – Cosmin Gheorghe

“Selfie” – Cosmin Gheorghe

publicat: vineri, 03 ianuarie 2025

Cosmin Gheorghe este psihoterapeut și profesor de psihologie, consultant și speaker internațional.

 

#tvr3