loader
Foto

Academia Română și Filarmonica “G. Enescu” sărbătoresc "Ziua Culturii Naționale"

Un eveniment special va fi înregistrat și difuzat în 15 ianuarie, la TVR 3, ținând seama de restricțiile impuse de pandemia de coronavirus. Publicul nu va participa, ca în fiecare an, la ceremonia găzduită de Ateneul Român.

 

A devenit deja o tradiție ca pe 15 ianuarie, Academia Română să pregătească un eveniment special pentru a sărbători Ziua Culturii Naționale, sărbătoare ajunsă la cea de-a XI-a ediție.

Însă, anul acesta prestigioasa instituție de cultură a realizat un parteneriat cu Filarmonica “George Enescu pentru a-și îndeplini misiunea de onoare, aceea de a promova adevăratele valori culturale care ne definesc propria identitate. Este a treia oară când cele două instituții colaborează pentru a marca festiv Ziua Culturii Naționale.

Importanța acestei sărbători culturale, dar și rolul ei simbolic în păstrarea și cultivarea identității naționale sunt doar câteva teme abordate de către acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, acad. Eugen Simion, președintele Secției de Filologie și Literatură a Academiei Române și inițiator al Zilei Culturii Naționale, și acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române și președintele Secției de Arte, Arhitectură și Audio-Vizual.

Alocuțiunile vor fi urmate de un concert susținut de Filarmonica „George Enescu“, sub bagheta dirijorului Horia Andreescu. În program se regăsesc lucrări semnate de Ludwig van Beethoven, George Enescu, Doru Popovici,  Constantin Silvestri, Bela Bartok și Dan Dediu.

Televiziunea Română, prin canalul TVR 3, se alătură demersului de a promova Ziua Culturii Naționale, prin difuzarea evenimentului în 15 ianuarie, începând cu ora 19.00. Radio România Cultural va difuza concertul la aceeași dată, începând cu ora 15:30.

Nu întâmplător a fost aleasă data de 15 ianuarie pentru a deveni zi-simbol a culturii naționale. Acest lucru se datorează în principal academicianului Eugen Simion, care a considerat că celebrarea nașterii lui Mihai Eminescu reprezintă cea mai potrivită dată pentru a aduce un omagiu permanent nu numai personalității emblematice a genialului poet, ci și întregii culturi naționale.

Prin urmare Academia Română a înaintat această propunere Parlamentului României, care a confirmat-o legislativ prin Legea nr. 238/2010. Este o sărbătoare cu statut național care are drept scop promovarea culturii, artei, cercetării academice și valorilor identitare românești.

***

Sursa foto: gcntv.net

2:00 La sfatul popular (R)

* Cine are pe telefon Skype, Zoom sau TiK ToK...ATENŢIE! Căutaţi emisiunea asta! Viaţa unei comune sau a unui oraş pusă în lumina unei noi abordări, unice în peisajul media: ce are, ce face, ce pierde şi ce câştigă omul trăind în locul în care trăieşte! Modernizarea drumurilor, abandonul şcolar, folclor şi tradiţii păstrate, locurile de muncă pierdute şi plecarea în bejania ”diasporei”, şcoli cu wc-ul în fundul curţii şi proiecte de investiţii aducătoare de pâine pe masa românului... talente nedescoperite şi valori recunoscute de toţi. Primarul, locanicii, oamenii de afaceri, preotul sau dascălul din sat, din oraşș... din capitala ţării, toţi vor fi în direct la TVR 3, televiziunea care UNEŞTE ROMÂNII LA SFATUL POPULAR!

Producător Ştefan Stănescu

(Reluare)

3:50 Memoria tiparului

* Studioul teritorial Tg.Mureş

* Revista presei vechi prezintă, prin tema fiecărei ediții, realitatea din România interbelică, surprinsă prin intermediul fragmentelor extrase din ziarele centrale, regionale sau locale ale epocii, și ilustrate vizual prin imagini de arhiva, fotografii vechi și dramatizări.

Producător Angela Precup

 
”Dăruiește Românie!”, o nouă întâlnire cu artiști îndrăgiți, sâmbătă, la TVR 3

Victoria Cociaș, Ozana Barabancea, Alexandra Ungureanu, Andreea Toma, Doru Isăroiu & Red Parlament sunt așteptați de Carmen Târnoveanu la ...

"Schițe urbane", la TVR Târgu Mureș și TVR 3

publicat: luni, 15 aprilie 2024

O ediție a emisiunii "Schițe urbane" a fost difuzată luni 15  aprilie, la TVR Târgu Mureș - ora 18.20. O puteți urmări, în reluare, vineri, pe ...

Spectacol de referință duminică la TVR: „Chirița în provincie

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă duminică, 21 aprilie, spectacolul „Chirița în provincie", de Vasile Alecsandri, pe TVR3, de la ora 20.00 ...

 

#tvr3