Un eveniment special va fi înregistrat și difuzat în 15 ianuarie, la TVR 3, ținând seama de restricțiile impuse de pandemia de coronavirus. Publicul nu va participa, ca în fiecare an, la ceremonia găzduită de Ateneul Român.
A devenit deja o tradiție ca pe 15 ianuarie, Academia Română să pregătească un eveniment special pentru a sărbători Ziua Culturii Naționale, sărbătoare ajunsă la cea de-a XI-a ediție.
Însă, anul acesta prestigioasa instituție de cultură a realizat un parteneriat cu Filarmonica “George Enescu” pentru a-și îndeplini misiunea de onoare, aceea de a promova adevăratele valori culturale care ne definesc propria identitate. Este a treia oară când cele două instituții colaborează pentru a marca festiv Ziua Culturii Naționale.
Importanța acestei sărbători culturale, dar și rolul ei simbolic în păstrarea și cultivarea identității naționale sunt doar câteva teme abordate de către acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, acad. Eugen Simion, președintele Secției de Filologie și Literatură a Academiei Române și inițiator al Zilei Culturii Naționale, și acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române și președintele Secției de Arte, Arhitectură și Audio-Vizual.
Alocuțiunile vor fi urmate de un concert susținut de Filarmonica „George Enescu“, sub bagheta dirijorului Horia Andreescu. În program se regăsesc lucrări semnate de Ludwig van Beethoven, George Enescu, Doru Popovici, Constantin Silvestri, Bela Bartok și Dan Dediu.
Televiziunea Română, prin canalul TVR 3, se alătură demersului de a promova Ziua Culturii Naționale, prin difuzarea evenimentului în 15 ianuarie, începând cu ora 19.00. Radio România Cultural va difuza concertul la aceeași dată, începând cu ora 15:30.
Nu întâmplător a fost aleasă data de 15 ianuarie pentru a deveni zi-simbol a culturii naționale. Acest lucru se datorează în principal academicianului Eugen Simion, care a considerat că celebrarea nașterii lui Mihai Eminescu reprezintă cea mai potrivită dată pentru a aduce un omagiu permanent nu numai personalității emblematice a genialului poet, ci și întregii culturi naționale.
Prin urmare Academia Română a înaintat această propunere Parlamentului României, care a confirmat-o legislativ prin Legea nr. 238/2010. Este o sărbătoare cu statut național care are drept scop promovarea culturii, artei, cercetării academice și valorilor identitare românești.
***
Sursa foto: gcntv.net