Academia Română și Filarmonica “G. Enescu” sărbătoresc "Ziua Culturii Naționale"
luni, 11 ianuarie 2021
Un eveniment special va fi înregistrat și difuzat în 15 ianuarie, la TVR 3, ținând seama de restricțiile impuse de pandemia de coronavirus. Publicul nu va participa, ca în fiecare an, la ceremonia găzduită de Ateneul Român.
ziua culturii

A devenit deja o tradiție ca pe 15 ianuarie, Academia Română să pregătească un eveniment special pentru a sărbători Ziua Culturii Naționale, sărbătoare ajunsă la cea de-a XI-a ediție.

Însă, anul acesta prestigioasa instituție de cultură a realizat un parteneriat cu Filarmonica “George Enescu pentru a-și îndeplini misiunea de onoare, aceea de a promova adevăratele valori culturale care ne definesc propria identitate. Este a treia oară când cele două instituții colaborează pentru a marca festiv Ziua Culturii Naționale.

Importanța acestei sărbători culturale, dar și rolul ei simbolic în păstrarea și cultivarea identității naționale sunt doar câteva teme abordate de către acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, acad. Eugen Simion, președintele Secției de Filologie și Literatură a Academiei Române și inițiator al Zilei Culturii Naționale, și acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române și președintele Secției de Arte, Arhitectură și Audio-Vizual.

Alocuțiunile vor fi urmate de un concert susținut de Filarmonica „George Enescu“, sub bagheta dirijorului Horia Andreescu. În program se regăsesc lucrări semnate de Ludwig van Beethoven, George Enescu, Doru Popovici,  Constantin Silvestri, Bela Bartok și Dan Dediu.

Televiziunea Română, prin canalul TVR 3, se alătură demersului de a promova Ziua Culturii Naționale, prin difuzarea evenimentului în 15 ianuarie, începând cu ora 19.00. Radio România Cultural va difuza concertul la aceeași dată, începând cu ora 15:30.

Nu întâmplător a fost aleasă data de 15 ianuarie pentru a deveni zi-simbol a culturii naționale. Acest lucru se datorează în principal academicianului Eugen Simion, care a considerat că celebrarea nașterii lui Mihai Eminescu reprezintă cea mai potrivită dată pentru a aduce un omagiu permanent nu numai personalității emblematice a genialului poet, ci și întregii culturi naționale.

Prin urmare Academia Română a înaintat această propunere Parlamentului României, care a confirmat-o legislativ prin Legea nr. 238/2010. Este o sărbătoare cu statut național care are drept scop promovarea culturii, artei, cercetării academice și valorilor identitare românești.

***

Sursa foto: gcntv.net

 • 17:00
  Telejurnal regional
  * Studioul teritorial Craiova * Producători: Ana Maria Ciocănescu, Paulina Bădîrci, Ion Mihai Transmisiune directă
 • 17:30
  Reporter special
  *Studioul teritorial Cluj * Groapa de gunoi a oraşului Cluj-Napoca Invitat: Adrian Dohotaru, activist Moderator Sebesi Karen Producător Romeo Couţi
 • 18:00
  Telejurnal Moldova
  *Studioul Chişinău (simultan TVR Moldova) Prezentatori: Carina Muller, Vadim Cheptanaru Producători: Irina Bejenaru, Ruslan Grabari Translator mimico gestual Transmisiune directă ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ
 • 18:55
  Teleshopping-Publicitate
 • 19:00
  Cântec şi poveste
  (redifuzare)* Studioul teritorial Iaşi * Este licențiată în etnologie, antropologie culturală și folclor. Îşi propune să promoveze bunurile culturale din zona folclorică pe care o reprezintă. Are zeci de premii şi trofee, dar se mândreşte, mai ales, cu Premiul al II-lea în finala concursului „Vedeta Populară” organizat de TVR1 în 2018. Alături de TVR Iaşi a descoperit publicul din Chişinău şi pe cel din Cernăuţi. Raluca Radu este „ fata din Vaslui” care ne cucereşte cu energia, vorbele şi cântecele sale. Moderator Laura Lucescu Producător Carmen Olaru
 • 19:55
  Maşina timpului
  *Studioul teritorial Iaşi * Aniversări, comemorări, evenimente care au rămas în memoria colectivă au, pentru fiecare dintre noi, o semnificație aparte. “ Mașina timpului ” vă prezintă detalii mai puțin cunoscute, anecdotice pe alocuri, dar și fragmente din marile opere muzicale, citate care au făcut istorie sau interpretări subiective ale unor fapte din trecut. Producător Daniel Trofin
 • 20:00
  Cap de afiş
  (redifuzare)*Studioul teritorial Craiova * Concert Analia Selis Producător Simona Muşuroi
 • 20:55
  FILLER
  * Studioul teritorial Cluj *Tablou Nicolae Grigorescu: PRIZONIERI TURCI Realizator Mihaiela Ilea
 • 21:00
  Cap de afiş
  (redifuzare)* Studioul teritorial Timişoara Producători: Miodrag Obradov, Roxana Morun
 • 21:55
  FILLER
  *Studioul teritorial Timişoara * Statuia Sf. Ioan Nepomuk
 • 22:00
  Program preluat de la Televiziunea Publică din Ucraina destinat refugiaților
  Producător Miruna Moraru
 • 23:55
  FILLER
  *Studioul teritorial Timişoara * Statuia Sf. Ioan Nepomuk
 • 00:00
  Cu cărţile pe faţă
  * Studioul teritorial Craiova * Producător Mirela Giodea
 • 01:00
  Cap de afiş
  * Studioul teritorial Timişoara
 • 01:55
  Maşina timpului
  *Studioul teritorial Iaşi * Aniversări, comemorări, evenimente care au rămas în memoria colectivă au, pentru fiecare dintre noi, o semnificație aparte. “ Mașina timpului ” vă prezintă detalii mai puțin cunoscute, anecdotice pe alocuri, dar și fragmente din marile opere muzicale, citate care au făcut istorie sau interpretări subiective ale unor fapte din trecut. Producător Daniel Trofin
 • 02:00
  Revizie tehnică