Duminică, 24 octombrie, la ora 13.00, TVR3 a difuzat un alt episod din noul sezon al emisiunii „A doua emigrare".
Baritonul Yuri Țiple s-a născut în Maramureșul Istoric din dreapta Tisei, în Ucraina. A studiat la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București, a cântat pe scenele celor mai valoroase teatre lirice din Europa, apoi s-a întors în România.
Este căsătorit cu soprana Cristina Dan și au împreună doi copii, Arsenie și Alexandru. Acum locuiesc în casa din Mărcești, dar drumurile îi poartă peste tot prin județul Dâmbovița și nu numai. Drumuri împletite cu doruri, cu muzică și cu multe amintiri.
Părinții l-au trimis la studii în România. Să se facă preot. Avea doar 17 ani. Cânta de mic în biserica din satul natal. Dar și multe cântece din folclorul tradițional păstrate cu grijă de oamenii din satul lui.
Numai că destinul avea să-l poarte pe marile scene lirice ale lumii. A cântat la Frankfurt, la Strasbourg și, în ultimii ani, la Opera din Zürich.
Dar viața avea din nou alte planuri pentru tânărul bariton. După 11 ani se întoarce în România să fie alături de familia sa și să se implice în noi proiecte culturale și educaționale. S-a întors la muzica religioasă și la folclor, continuă să cânte muzica clasică, dar și muzică ușoară, iar mai nou a fost invitat să cânte și romanțe.
Yuri Țiple spune că toate acestea îl fac. Pentru că, aici în România, este familia lui. Aici este ACASĂ, locul unde i se liniștesc inima, mintea cântecul și dorul…
***
A doua emigrare
Acasă în România!
A doua emigrare există în grila de programe a TVR încă din 2015 și a strâns de-a lungul timpului povești de viață pline de emoție, implicare și dăruire ale românilor care au avut curajul să trăiească în străinătate și, la un moment dat, să se întoarcă în România. Emisiunea pune accentul pe modul în care acești români curajoși au făcut față provocărilor aduse în viața lor de adaptarea la mentalități și culture noi, la învățarea în scurtă vreme a unei limbi străine. Provocările au continuat și la întoarcerea în țară. De cele mai multe ori, lucurile nu au mers de la sine, dar experiența de viață departe de țara în care s-au născut i-a ajutat pe cei mai mulți dintre românii întorși din străinătate să pună pe piciaore afaceri de success, proiecte sociale și comunitare, folsoindu-se de experiența lor în străinătate.