loader
Foto

Alexandru Paleologu şi Dan Grigore, invitaţi la "Seratele Muzicale"

Duminică, 29 octombrie, de la ora 19.00 la TVR 3 şi online pe TVR+, puteţi revedea o ediţie realizată de Iosif Sava, înregistrată în urmă cu 20 de ani şi în care invitaţi au fost Alexandru Paleologu şi Dan Grigore.

 

Seratele Muzicale

De data aceasta, în studioul Seratelor Muzicale, Iosif Sava are nu unul, ci doi invitaţi de marcă: pe Alexandru Paleologu - scriitor, eseist, critic literar și diplomat - unul dintre cei mai rafinați intelectuali ai României, printre puținii care au supraviețuit în politica românească, şi pe cunoscutul pianist şi profesor Dan Grigore.

Cei doi oaspeţi ai lui Iosif Sava au luat în discuţie o multitudine de teme legate de importanţa sărbătoririi şi semnificaţia Zilei Regalităţii, ediţia emisiunii Seratele Muzicale fiind difuzată în premieră pe 10 mai 1997.

(w882) Editie 29

George Enescu a fost evocat la unison. El era deseori invitat să concerteze pentru Familia Regală, fie la Sinaia, fie la Bucureşti, iar din caietele sale a rămas o serie de mărturisiri preţioase despre o lume din păcate, apusă, din care răzbătea o stare de bună cuviinţă, de intelectualitate rafinată care nu se mai întâlneşte astăzi.

(w882) Editie 29

Preocupările zilnice, obligaţiile familiale se împleteau firesc cu o cultivare a spiritului prin lectură şi muzică, în cadrul unor minunate serate când se întâlneau muzicienii, scriitorii, elita politică educată care ştia să-i preţuiască pe artişti şi să se bucure de creaţia lor.

(w882) Editie 29

Iar Alexandru Paleologu este unul dintre supravieţuitorii acelei epoci pe care am avut norocul să-l cunoaştem şi noi. Iată şi un portret creionat cu multă obiectivitate de scriitorul Dan C. Mihăilescu care-l caracteriza foarte exact pe Alexandru Paleologu:

"Trecut drept dandy în anii ‘50 şi boier în anii ‘80, Conu’ Alecu este un francofil cu alură de lord britanic conservator, membru în Partidul Liberal, iconoclast şi mason, un hedonist, dar şi bun familist, un parizian îndrăgostit de Bucureştiul vechi". (sursa: Jurnalul.ro).

(w882) Editie 29

La rândul său, Dan Grigore nu a făcut excepţie de la această imagine de sorginte aristocratică. Spiritul său polemic, parcă sporit de alăturarea cu Iosif Sava, s-a transformat repede în conversaţie spumoasă şi într-un moment muzical la patru mâini la pianul din platou, un alt măr al discordiei dintre cei doi priteni iubitori ai muzicii. ’’Dansul’’ de Edvard Grieg i-a apropiat însă pe Iosif Sava şi Dan Grigore prin împărţirea aceleiaşi claviaturi.

(w882) Editie 29

Cu voie bună, poveştile au curs. Nostalgiile fiecăruia au fost rememorate într-un flux continuu de idee, de stare, de colocvialitate netrucată, nedeformată de conştienţa faptului că este înregistrată. Era marca Seratelor Muzicale în care Iosif Sava conversa cu invitaţii, dădea indicaţii de regie în platou, îi stimula pe mai tinerii muzicieni să se destindă şi să cânte pentru telespectatori. A ştiut  să promoveze valori pe care le intuia ca nimeni altul, iar întâlnirea cu doi intelectuali rafinaţi precum Alexandru Paleologu şi Dan Grigore a fost cu adevărat un regal care s-a încheiat, cum altfel, decât cu Imnul Regal interpretat la pian de Dan Grigore.

(w882) Editie 29

O seară plină de muzică şi poezie, susţinută de tineri muzicieni care ne-au încântat cu acordurile de pian din repertoriul lui Johannes Brahms, Edvard Grieg şi George Enescu, însoţite de Sonetele lui William Shakespeare în rostirea actriţei Medeea Marinescu.

***
„Magia Seratelor Muzicale Iosif Sava’’ este o emisiune ce recuperează memoria unuia dintre cei mai importanţi oameni de cultură români ai secolului XX, muzicologul şi jurnalistul Iosif Sava.

(w882) Editie 29

Cu mai bine de două decenii în urmă, Seratele Muzicale TV realizate de Iosif Sava la TVR rivalizau cu emisiunile lui Leonard Bernstein de la televiziunea americană. Astăzi, celebrăm o personalitate culturală inegalabilă şi un brand de onoare al Televiziunii Române: marele muzicolog, realizator al unui număr impresionant de emisiuni radio-TV,desăvârşitul coleg şi prieten, IOSIF SAVA.

Producător: Ileana Ploscaru Panait

17:30 Lumea de aproape

*Studioul teritorial Timişoara

* Emisiunea abordează subiecte de interes regional şi se adresează unui public larg. Evenimentele importante, precum şi personalităţi de marcă ale regiunii sunt teme ale reportajelor Lumea de aproape.

Producător Cosmin Jitariuc

17:55 Teleshopping-Publicitate

 
„Dăruiește Românie!

Carmen Târnoveanu și invitații săi celebrează peste 40 de ani de eleganță, discreție și profesionalism, care se înscriu în activitatea artistică ...

Colț de Rai pentru urșii bruni la Zărnești | VIDEO

Întreaga poveste a sanctuarului pentru urșii bruni la Zărnești dar și cum au ajuns vedete din toată lumea să îl viziteze descoperiți într-un nou ...

Provocările antreprenorilor mureșeni

Provocările antreprenorilor mureșeni

publicat: miercuri, 24 aprilie 2024

Vineri, 26 aprilie, de la ora 16:00, la TVR 3, aflăm la "Forum economic" care sunt provocările antreprenorilor mureșeni.

 

#tvr3