loader
Foto

Brâncuși 145 - Concert Extraordinar al Orchestrei Române de Tineret

Concertul extraordinar aniversar „145 de ani de la naşterea marelui sculptor Constantin Brâncuşi" a fost programat pe 19 februarie la TVR3 de la ora 21:00 și la TVR1 pe 20 februarie, ora 14:30. | VIDEO

 

„Când te ascult cum le zici, Mărie, aș fi în stare să dăltuiesc pentru fiecare cântec de-al nostru o Pasăre Măiastră!"

Centrul Național de Artă „Tinerimea Română" în parteneriat cu Muzeul Național de Artă al României, sub patronajul Ministerului Culturii, anunţă Concertul extraordinar aniversar 145 de ani de la naşterea marelui sculptor Constantin Brâncuşi.

Concertul a fost difuzat pe 19 februarie la Radio România Muzical de la ora 15.30, de la ora  21.00, la TVR3, iar la TVR1 pe 20 februarie, de la ora 14:30.

Orchestra Română de Tineret a fost dirijată de Cristian Mandeal, soliste Monica Bejenaru – voce şi Simina Croitoru – vioară. Programul a fost ilustrat cu imagini ale operelor lui Brâncuşi din Muzeul Naţional de Artă al României, a informat Centrul Național de Artă „Tinerimea Română", într-un comunicat de presă.

(w882) Concert Br

Marin Cazacu, managerul Centrului Naţional de Artă „Tinerimea Română”, declara la repetiţii: „Acest proiect inedit a pornit de la dragostea lui Constantin Brâncuși pentru muzica folclorică românească. Orchestra Română de Tineret, alături de maestrul Cristian Mandeal și solistele Monica Bejenaru și Simina Croitoru, vor interpreta piesele folclorice cele mai apreciate de marele sculptor român, aducându-i un omagiu de suflet cu ocazia  împlinirii a 145 ani de la naștere. Această muzică îl emoționa și-l inspira atât de mult încât, după un concert, i-a declarat marii artiste Maria Tănase: „Când te ascult cum le zici, Mărie, aș fi în stare să dăltuiesc pentru fiecare cântec de-al nostru o Pasăre Măiastră" .

Programul muzical a cuprins două suite folclorice în aranjamentul lui Mihai Gherghelaș, solistă Monica Bejenaru – voce, ce cuprinde prelucrări ale unor piese celebre din folclorul românesc din Oltenia, Banat, Crișana, Transilvania, Moldova, Maramureş, Dobrogea şi Muntenia, patru piese instrumentale în aranjamentul lui Eduard Boboia, solistă Simina Croitoru la vioară – Ciocârlia în aranjamentul lui Ioan Dobrinescu şi Dans maramureşean de Sabin Păutza, apoi Hora staccato şi Hora mărțişorului de Grigoraș Dinicu şi în final Suita folclorică nr. 3 în aranjamentul aceluiaşi Mihai Gherghelaș, solistă Monica Bejenaru – voce, ce va cuprinde din repertoriul Mariei Tănase piesele Aseară vântul bătea, Cine iubeşte şi lasă, Până când nu te iubeam, Mi-am pus busuioc în păr,  Bun îi vinul ghiurghiuliu, Mărie şi Mărioară.

(w882) Concert Br

Credit Foto: Virgil Oprina

Organizator:  Centrul Național de Artă „Tinerimea Română"

Partener: Muzeul Național de Artă al României

Sub patronajul Ministerului Culturii

Coproducători: TVR și Radio România

***

Brâncuși 145: Concert Extraordinar - Orchestra Română de Tineret

Producător TV: Valentina Băințan

18:00 Se întâmplă acum

* Este analiza situaţiei economice cu impactul ei social. Este dezbaterea subiectelor fierbinţi ale zilei. Este dialogul necenzurat prin care românii sunt ascultaţi de televiziunea lor naţională. Este emisiunea celor mulţi, la care cei care intră în direct devin reporterii, redactorii şi invitaţii unui talk show… pe bune! Un brand lansat de TVR acum 23 de ani revine în casele românilor, la ei acasă… la TVR 3, televiziunea care UNEŞTE ROMÂNII!

Moderator Tudor Barbu

Producător Miruna Moraru

Transmisiune directă

19:55 Art pass

* Emisiune dedicată vieţii culturale externe; sunt prezentate expoziţii, concerte, spectacole, muzee, festivaluri, tradiţii, urbanism şi alte subiecte legate de zona culturală internaţională.

Producător Miruna Moraru

 
„Picătura de cultură”: Olimpia Coman-Sipeanu, o viață de artist, restaurator și pedagog | VIDEO

Bucuria de a dărui bucurie. Prima parte a reportajului dedicat Olimpiei Coman-Sipeanu s-a difuzat marți, 23 aprilie, de la ora 18:20, la TVR ...

Muzică populară în programele de Paști de la TVR3

Muzică populară în programele de Paști de la TVR3

publicat: vineri, 26 aprilie 2024

TVR3 vă propune să înveseliți mesele de sărbătoare cu muzică din toate zonele folclorice ale țării. De duminică, 5 mai, de la ora prânzului, când ...

„Măsura Iubirii este Jertfelnicia!

Pe TVR3, în transmisii directe de la Blaj și Cluj-Napoca, puteți urmări în fiecare zi, în perioada 2-7 mai, liturghiile oficiate în catedrale în ...

 

#tvr3