Cântecul amintirilor...in memoriam Marioara Murărescu
duminică, 29 mai 2022
Duminică 29 mai, de la ora 16.00, la TVR3, v-am invitat să urmăriți o ediție de colecție a emisiunii "Cântec și poveste".

„Fiecare om are steaua lui, în fiecare din noi Dumnezeu a pus o scânteie divină. Totul e să reușești să-ți găsești vocația și eu îi mulțumesc lui Dumnezeu că mi-am găsit drumul. Nici nu mă imaginez făcând altceva decât aducând folclorul și zestrea noastră de tradiție în atenția contemporanilor. Este mare lucru să văd că românii își iubesc folclorul, dincolo de privirile pe care le aruncă peste mări și țări. E un semn de stabilitate.”

(w640)

Marioara Murărescu şi-a început cariera la Radioul public  în anul 1971, iar în 1977 în Televiziunea Română. Realizarea emisiunii Tezaur Folcloric a început în anul 1978, iar în 1982 emisiunea a primit un spaţiu fix în grila de programe a Televiziunii Române. În calitate de realizatoare de televiziune, numele îi este inseparabil de emisiunea Tezaur folcloric, pe care a realizat-o aproape trei decenii pe postul TVR. În timpul comunismului a fost constrânsă, conform propriilor declarații, să facă anumite compromisuri: „Dacă aș fi cedat intenției cenzurii de a-mi politiza emisiunea mi-aș fi pierdut publicul; dacă nu cedam deloc, mi se suspenda emisiunea.”

(w640)

Marioara Murărescu, realizator tv și etnomuzicolog, și-a dedicat întreaga viață cercetării tradițiilor și folclorului românesc. Pasiunea pentru acest vast domeniu al culturii tradiționale  i-a adus multiple satisfacții profesionale, iar emisiunea ”Tezaur folcloric” a fost ”motorul” care a pus în mișcare și a scos la lumină zestrea materială și spirituală a țăranului român.

(w640)

"Am avut bucuria să descopăr tineri interpreți, să-i ajut să iasă în lume… Sunt interpreți care recunosc și astăzi că au ieșit în lume împreună cu mine, care sunt produsul Tezaurului Folcloric. Așa am considerat eu, că „Tezaur Folcloric” înseamnă mari interpreți de odinioară, mari interpreți ai momentului, dar înseamnă, în același timp și repertoriu, care poate fi pus în valoare de interpreții tineri. ”

Marioara Murărescu a fost decorată la 14 aprilie 2009 cu Ordinul Steaua României în grad de Cavaler.  În cadrul ceremoniei de la palatul Cotroceni, președintele Traian Băsescu a declarat: „Este pentru mine o decorare ușoară pentru că nu trebuie să explic. O știu toți românii, știu toți cât vă datorăm pentru răbdarea, tenacitatea cu care ați căutat în tezaurul folclorului românesc.  Știm toți câtă bucurie ne-ați adus prin promovarea tradițiilor populare și mai ales prin promovarea unor artiști populari, capabili să pună în valoare piesele din tezaurul folcloric românesc. Permiteți-mi să vă mulțumesc în numele românilor și al meu personal.”

(w640)

Din păcate, Marioara Murărescu s-a stins în 2014, după o cruntă suferință, pierzând lupta cu cancerul. Dacă ar mai fi trăit, cea care a creat Emisiunea Tezaur Folcloric ar fi împlini anul acesta 75 de ani.

”Mi-e tare greu să rup „Tezaurul" de viaţa mea, dar totul se poate în viaţă. Totuşi, nu aş merge niciodată pe alt drum decât folclorul. Dacă nu ar fi fost această emisiune, aş fi inventat altceva.

(w640)

În anul IV de Conservator am întâlnit doi profesori extraordinari, Emilia Comişel şi Gheorghe Oprea, care nu priveau folclorul ca pe un obiect de studiu, ci era viaţa lor. Şi de la ei am învăţat să privesc folclorul ca pe ceva viu, care ne reprezintă, şi prin care putem să cunoaştem neamul acesta.

Ce-mi place mie simt că va plăcea şi publicului, pentru că până la urmă sunt un pui de ţăran din Muscel. Uneori, mă gândesc cu durere că mi‑am bătut gura atâţia ani, vorbind despre viabilitatea folclorului românesc, despre faptul că tradiţiile noastre nu pier şi totuşi văd cum ceva îmi scapă printre degete. Cred totuşi că, dacă ştim să lucrăm asupra tinerilor, nu e totul pierdut. De noi depinde.”

”Din păcate, și țăranul român e o "specie" pe cale de dispariție. Nu vreau să spun lucruri grele, dar influențele orașului sunt uneori nefaste asupra satului.    Era acolo atata ințelepciune, țăranii aveau atât respect pentru legile cerului și ale pîmântului, era o lume în rostul ei, cu reguli și legi precise. Eu nu dau ințelepciunea unui om de la țară pe aceea a unui orașean parvenit. Eu mă consider privilegiată că am cunoscut această lume și îi plâng pe aceia care nu au avut ocazia sau nu au vrut să o cunoască”.

"În România există public pentru folclor. Chiar și mult public tânăr"

”Folclorul  mai există acolo unde sunt oameni care sfințesc locul: acei "apostoli" ai satelor, care sunt preotul și învățătorul. Ei au ținut și țin încă aprinsă  flacăra spiritualitații neamului, a păstrării tradițiilor și identității ființei naționale”.

”Folclorul trebuie scos dintre halbele de bere și fumul de mititei și urcat iar pe scenă.”

”Am pus in aceasta emisiune tot sufletul și toată viața mea. Nu degeaba este una dintre cele mai vechi emisiuni de televiziune și nu degeaba este de o vârstă cu copilul meu. Iar videoteca de folclor a televiziunii este o adevarata comoară, de care nu știu cum m-as putea despărți, știind că multe sunt înregistrări fîcute de mine de-a lungul anilor. Acolo este munca mea de-o viață.  Un  motiv al fidelitatii mele față de această instituție ar fi acela ca Televiziunea Română intră în casele tuturor românilor, iar emisiunea mea chiar se adresează tuturor. Am generații întregi de telespectatori și mă bucur că în acești ultimi ani am reușit să-i fac să se apropie de folclor chiar și pe acei oameni care răsuceau butonul pentru a închide televizorul când auzeau muzica populară”.

Din Arhiva TVR: Irina Loghin, Sofia Vicoveanca, Ion Luican,  Ion Albeșteanu, Marin Cotoanță, Floarea Calotă, Nineta Popa, Petre Giurgi, Mariana Ionescu-Căpitănescu.

Invitați: dr. Elise Stan – etnomuzicolog, Niculina Merceanu - realizator tv, preot Georgian Alexandrescu, Petre Murărescu

O ediție de colecție a emisiunii  ”Cântec și poveste”,  Duminică 29 Mai 2022, de la ora 16.00 pe TVR3.

***S-au folosit citate din interviuri date de-alungul timpului, la televiziuni private și presa scrisă.

Jurnalist Senior: Mircea Neacșa
Producător: dr. Maria Tănase Marin

 • 03:50
  Memoria tiparului
  * Studioul teritorial Tg.Mureş * Revista presei vechi prezintă, prin tema fiecărei ediții, realitatea din România interbelică, surprinsă prin intermediul fragmentelor extrase din ziarele centrale, regionale sau locale ale epocii, și ilustrate vizual prin imagini de arhiva, fotografii vechi și dramatizări. Producător Angela Precup
 • 04:00
  Toţi împreună
 • 05:55
  Maşina timpului
  *Studioul teritorial Iaşi * Aniversări, comemorări, evenimente care au rămas în memoria colectivă au, pentru fiecare dintre noi, o semnificație aparte. “ Mașina timpului ” vă prezintă detalii mai puțin cunoscute, anecdotice pe alocuri, dar și fragmente din marile opere muzicale, citate care au făcut istorie sau interpretări subiective ale unor fapte din trecut. Producător Daniel Trofin
 • 06:00
  Program preluat de la Televiziunea Publică din Ucraina destinat refugiaţilor
  Producător executiv TVR3 Miruna Moraru Transmisiune directă
 • 06:55
  Imnul României
 • 07:00
  Satul meu
  * Studioul teritorial Cluj * Tradiții și obiceiuri în Vișeul de jos Producători: Radu Puşcaş, Radu Anghel
 • 08:00
  Timişoara, capitală culturală europeană
  (redifuzare)*Studioul teritorial Timişoara *O emisiune document despre personalităţile care au influenţat cultura Timişoarei, despre întâmplările culturale ale urbei şi despre istoria oraşului ce va deveni în 2023 Timişoara capitală culturală europeană. Producător Ionela Gogoţ
 • 08:30
  Biruitorii
  *Studioul teritorial Tg.Mureş *O familie creștină din Transilvania, familia Poruțiu, episodul III Producători Lacrima Balint, Coralia Matea
 • 09:00
  Spirit şi credinţă
  * Studioul teritorial Iaşi Producător Cătălin Sava
 • 09:55
  Maşina timpului
  *Studioul teritorial Iaşi * Aniversări, comemorări, evenimente care au rămas în memoria colectivă au, pentru fiecare dintre noi, o semnificație aparte. “ Mașina timpului ” vă prezintă detalii mai puțin cunoscute, anecdotice pe alocuri, dar și fragmente din marile opere muzicale, citate care au făcut istorie sau interpretări subiective ale unor fapte din trecut. Producător Daniel Trofin
 • 10:00
  Drumuri aproape
  (redifuzare)*Studioul teritorial Timişoara *Călătorii care scot la lumină locuri minunate, oameni faini şi poveşti demult uitate.Călătorul devine ghid şi prezintă de o manieră relaxată atât destinaţiile cunoscute ale regiunii cât şi locuri cu istorii neauzite dar pe care merită ca telespectatorul să le bată cu pasul. Cameraman Iuliu Theer Editor imagine Silviu Mandravel Producător Diana Bogea
 • 10:30
  Identitate Basarabia
  *Studioul teritorial Iaşi * Ștefan Negură Ștefan Negură este mezinul într-o familie de muzicieni. Cânta orice, de la o melodie de ascultat la tilincă, la o partiție de muzică clasică la clarinet. A crescut ca un “copil de trupă” prin caminele instutițiilor de învățământ de specialitate, pe acolo pe unde studiau frații lui. Și poate, din acest motiv are vocația de a-i învăța și pe alții să cânte. Un basarabean la Galați, nodul unei rețele de rude și descipoli care-și spun poveștile prin muzică. Producător Violeta Gorgos
 • 11:00
  FamiliON
  (redifuzare)*Studioul teritorial Iaşi Producător Laura Lucescu
 • 12:00
  Transparenţe
  *Studioul teritorial Cluj *Emisiune săptămânală de larg interes cultural-civic, un talk-show cu personalități actuale ale Clujului, Transilvaniei și chiar naționale din sfera culturii. Emisiunea surprinde în mod salutar preocupările actuale ale talentelor din societatea noastră, dă o imagine vie, directă celor mai afirmate energii din domeniul cultural sub forma unor dialoguri amicale, accesibile şi...neconvenţionale.Din însumarea unui set mai amplu de asemenea interviuri-dezbatere se conturează în chip oportun imaginea în plină dinamică nu doar a Clujului de azi, nici măcar numai a Transilvaniei ori a României, ci de-a dreptul a unei părți de Europă în plină emergență, căutându-şi căile către reprezentativitate şi reliefare acasă şi în universalitate. Invitat: Adrian Popescu, poet şi Vlad Moldovan, poet Realizator Ovidiu Pecican Producător Laura Paşca
 • 13:00
  Selfie
  *Studioul teritorial Timișoara * SELFIE are în vedere artiști, muzicieni, tineri pasionați de știință sau de afaceri sau voluntari în diverse domenii. Aceștia se vor prezenta singuri, în maniera unui AUTOportret și vor spune despre ei lucrurile care consideră că ii fac speciali.Emisiunea se adresează unui public deschis, interesat de poveștile acestor oameni, care are cam aceeași vârsta ca și protagoniștii. SELFIE este o emisiune dinamică, neconvențională, în care orice este posibil! Producător Roxana Morun
 • 13:30
  Dăruieşte Românie!
  Carmen Târnoveanu vă provoacă să dăruiți Românie, în fiecare sâmbătă, de la ora 13.30, la TVR 3. Parada tuturor artiștilor români se vede acum la TVR 3, în emisiunea Dăruiește Românie! în care vom promova oamenii talentați ai României, de peste tot din țară și din străinătate. Regizor tv Manuela Apostol Moderator, producător Carmen Târnoveanu
 • 15:00
  Sport maxim
  *Studioul teritorial Craiova * Emisiunea « SPORT MAXIM » îşi propune să dezvăluie telespectatorilor performanţele sportive din regiunea Olteniei, şi totodată pe cei care, unii ştiuţi, alţii neştiuţi, au contribuit ca partea aceasta de ţară să fie una dintre cele mai bogate în rezultate de excepţie, pe plan regional, naţional şi internaţional. Nu întâmplător Oltenia a dat de-a lungul anilor performeri de nivel european sau mondial la majoritatea ramurilor sportive, iar Craiova este recunoscută pe plan naţional drept locul în care fotbalul este a doua religie. Producător , moderator Valentin Pribeanu Transmisiune directă
 • 15:35
  Poveşti cusute
  Serial* *ep.9/10 Producător Mihaela Grădinaru
 • 16:00
  Arhiva vie
  *Studioul teritorial Tg.Mureş *Cojocarul din Frătăuți, județul Suceava Moderator Cristian Țăran Producător Vasile Braic
 • 16:30
  Meseriaşii
  *Studioul teritorial Tg.Mureş *Costumele populare din zona Branului Producător Vasile Braic
 • 17:00
  Vedere cu olteni
  *Studioul teritorial Craiova * Cu siguranță în Oltenia nu există anonimi. Emisiunea este despre oameni, fapte şi întâmplări deosebite, chestiuni culese direct de pe uliţă care dau naştere la interpretări hilare. Cu cât este mai serios tratată problema, cu atât satira este mai accentuată. Producător Doru Ciolacu
 • 17:30
  Volei masculin.Campionatul Naţional
  * SCMU Craiova-Arcada Galati Divizia A1. Comentator Narcis Selaru Producător Puiu Bulata Transmisiune directă Craiova
 • 19:30
  Drumuri aproape
  *Studioul teritorial Timişoara
 • 19:55
  Art pass
  * Emisiune dedicată vieţii culturale externe; sunt prezentate expoziţii, concerte, spectacole, muzee, festivaluri, tradiţii, urbanism şi alte subiecte legate de zona culturală internaţională. Producător, prezentator Miruna Moraru
 • 20:00
  Din arhiva TVR
  *Best of *Producător Irninis Miricioiu
 • 21:00
  Drumul lui Leşe
  Producător Sînziana Miloşoiu
 • 21:50
  Memoria tiparului
  * Studioul teritorial Tg.Mureş * Revista presei vechi prezintă, prin tema fiecărei ediții, realitatea din România interbelică, surprinsă prin intermediul fragmentelor extrase din ziarele centrale, regionale sau locale ale epocii, și ilustrate vizual prin imagini de arhiva, fotografii vechi și dramatizări. Producător Angela Precup
 • 22:00
  Program preluat de la Televiziunea Publică din Ucraina destinat refugiaţilor
  Producător executiv TVR3 Miruna Moraru
 • 00:00
  În prelungiri
  *Studioul teritorial Timişoara *Emisiunea prezintă actualitatea sportivă , problemele sportului din zonă, sportul de ieri şi de azi prin prezenţa în studio a unor personalităţi sportive în activitate sau unor foste glorii ale sportului, materiale filmate şi invitaţi despre ramuri sportive mai puţin cunoscute şi practicate. Producător Florin Mihoc
 • 01:25
  Maşina timpului
  *Studioul teritorial Iaşi * Aniversări, comemorări, evenimente care au rămas în memoria colectivă au, pentru fiecare dintre noi, o semnificație aparte. “ Mașina timpului ” vă prezintă detalii mai puțin cunoscute, anecdotice pe alocuri, dar și fragmente din marile opere muzicale, citate care au făcut istorie sau interpretări subiective ale unor fapte din trecut. Producător Daniel Trofin
 • 01:30
  Vedere cu olteni
  *Studioul teritorial Craiova Producător Doru Ciolacu
 • 02:00
  Dăruieşte Românie!
  Producător Carmen Târnoveanu
 • 03:30
  Din arhiva TVR
  *Best of *Producător Irninis Miricioiu
 • 04:30
  Transparenţe
  *Studioul teritorial Cluj Producător Laura Paşca
 • 05:30
  Selfie
  *Studioul teritorial Timișoara Producător Roxana Morun
 • 05:55
  Maşina timpului
  *Studioul teritorial Iaşi * Aniversări, comemorări, evenimente care au rămas în memoria colectivă au, pentru fiecare dintre noi, o semnificație aparte. “ Mașina timpului ” vă prezintă detalii mai puțin cunoscute, anecdotice pe alocuri, dar și fragmente din marile opere muzicale, citate care au făcut istorie sau interpretări subiective ale unor fapte din trecut. Producător Daniel Trofin