loader
Foto

Carmen Târnoveanu: „IA ne aduce împreună”

Interviu realizat în cadrul Campaniei TVR Internațional - "Generații în IE", campanie care s-a încheiat sâmbătă, 26 iunie, cu o ediție specială a emisiunii "Dăruiește Românie!", de la ora 21.00, la TVR Internațional și online pe TVR+.

 

Carmen Târnoveanu
Dăruiește Românie!

Carmen Târnoveanu prezintă și realizează emisiunea “Dăruiește Românie!”, pe care românii de pretutindeni o urmăresc în fiecare seară de vineri, de la ora 21.00, la TVR Internațional.

Mă uit pe Pinterest și văd cum IA este "în trend", cum își găsește locul în "situații vestimentare" la modă. Mai demult, Henri Matisse sau Constantin Daniel Rosenthal, amândoi îndrăgostiți de portul popular românesc, au semnat declarații de dragoste în picturi şi desene cu femei îmbrăcate cu ie. Tabloul "România Revoluţionară" cu Maria Rosetti, englezoaică la origine şi soţia lui C.A. Rosetti, purtând atât ie, cât şi năframă, e de agățat în memorie, mai ales de Ziua Universală a Iei.

Bine că Yves Saint Laurent și Tom Ford au defilat cu IA pe podiumurile internaționale. La fel și Kenzo sau Jean Paul Gaultier, care au semnat colecţii întregi pentru cămăşa populară românească. De-acum, cred că e și rândul nostru să facem ceva, ceva mai mult, măcar până vedem IA în Patrimoniul UNESCO.

(w882) carmen tar

Mă gândesc că, uitându-ne la o simplă cămașă românească, deschidem împreună o lume între ieri și azi, între cer și pământ dacă vreți, între ce a fost și ce este povestea noastră a românilor. Cine am devenit și cine ştim că suntem prin amprenta noastră românească...

Fără declarații prețioase, cred că ne face să vorbim asumat despre noi, despre ce știm despre noi și să recunoaștem, cu aceeași îndrăzneală, și cele bune.

Vă invit să celebrăm împreună Ziua Universală a Iei, într-un spectacol în care ieri și azi joacă după o partitură pe care o va citi, pe mai departe, și mâine. Iar mâine este despre viitor, iar viitorul este despre copii. De aceea, le mulțumesc tuturor artiștilor care sunt împreună cu noi sâmbătă pentru că au fost de acord să urce pe scenă și pentru copiii din programul educaţional „Vreau în clasa a 9-a”, al Fundației World Vision, care îşi propune să sprijine educaţia copiilor proveniţi din familii cu posibilităţi materiale reduse. Proiectul vizează strângerea de fonduri din care vor fi acordate burse lunare pentru continuarea studiilor de liceu, cu ajutorul românilor de pretutindeni. TVR Internaţional, în parteneriat cu Fundaţia World Vision România, vă invită să fiți împreună cu noi pentru educaţie, pentru viitor, pentru România, susţinând un copil să meargă la şcoală. Informaţii pe larg găsiţi pe worldvision.ro.


0:00 Se întâmplă acum

Producător Miruna Moraru

1:55 Art pass

* Emisiune dedicată vieţii culturale externe; sunt prezentate expoziţii, concerte, spectacole, muzee, festivaluri, tradiţii, urbanism şi alte subiecte legate de zona culturală internaţională.

Producător Miruna Moraru

 
Popasuri folclorice: Împreună pentru patrimoniul cultural

Sâmbătă 4 februarie, vă invităm de la ora 16.00 pe TVR3 să revedeți ediția " Urme ale trecutului – Meșteșugul olăritului".

Școala de acasă - Hundorf, la Noaptea Albă a Galeriilor Târgu Mureș

"Picătura de cultură" de la TVR3 ne propune vineri, 3 februarie, de la ora 13:30, o plimbare în expoziția intitulată „Acasă: o lume între uitare ...

Volei din Liga Campionilor şi din campionatul intern, la TVR

Săptămână dedicată voleiului la postul public. Televiziunea Română transmite 5 meciuri de volei în perioada 1-5 februarie: 3 partide din ...