loader
Foto

CinePOLSKA debutează online

Cele mai recente filme poloneze premiate la cele mai importante festivaluri din Polonia şi din lume vor putea fi vizionate online, între 16 şi 22 octombrie 2020, în cadrul editiei a 16-a a Festivalului de Film Polonez CinePOLSKA.

 

Programul evenimentului cuprinde patru titluri interesante, proiectate în avanpremieră în România, iar unele pot fi văzute doar în cadrul acestui festival. Din cauza situaţiei deosebite pe care o traversăm, CinePOLSKA va consta în proiecții online pe platforma TIFF Unlimited. Cele patru filme din program vor putea fi vizionate gratuit timp de şapte zile, fără să existe obligativitatea înfiinţării unui cont pe platformă. Peliculele vor avea subtitrare în limbile română și engleză.

Capul de afiș al evenimentului este reprezentat de cea mai recentă producţie a renumitei regizoare Agnieszka Holland, „Șarlatanul”. Holland abordează un subiect din istoria Cehiei, unde a studiat la celebra școală de film FAMU.

Pelicula a avut premiera în cadrul prestigioasei secțiuni Berlinale Special Gala a Festivalului Internațional de Film de la Berlin, ediția 70. Filmul îl are în prim plan pe vindecătorul ceh Jan Mikolášek, născut la sfârșitul secolului al XIX-lea și cunoscut drept Znachor. Znachor a devenit foarte celebru în cei peste 60 de ani de activitate utilizând tratamente alternative în locul medicinei alopate.  El a tratat artiști, oameni de afaceri, politicieni, dar și săraci. În timpul comunismului a fost considerat dușman al sistemului, dar a fost protejat de Antonín Zápotocký, prim-ministru și președinte al Cehoslovaciei, căruia Mikolášek i-a salvat piciorul de la amputație.

După moartea politicianului, vindecătorul și-a pierdut averea și drepturile civile. Pelicula încearcă să desconspire secretul și, totodată, să spună povestea vindecătorului atât în perioada ocupației naziste cât și în perioada comunistă.

Festivalul aduce în prim planul iubitorilor muzicii și biografia emoționantă a genialului pianist de jazz şi compozitor Mieczysław Kosz, într-o peliculă realizată de regizorul Maciej Pieprzyca. Aceasta îl urmărește viitorul muzician prezentând cele mai importante momente din existenţa lui în ordine non-cronologică: de la băiatul provenit dintr-o familie săracă, trecând prin momentul pierderii vederii la o vârstă fragedă, până la îndeplinirea, prin propriile forţe, a pasiunii sale pentru pian, pentru ca, într-un final, să ajungă un pianist redutabil. Rolul principal este jucat cu măiestrie de Dominik Ogrodnik, unul dintre actorii de marcă ai tinerei generaţii, iar muzica este interpretată de remarcabilul pianist de jazz Leszek Możdżer.

Cel de-al treilea titlu propus în cadrul festivalului este “Supernova”, debutul în lungmetraj al regizorului Bartosz Kruhlik, invitatul festivalului TIFF de la Cluj-Napoca din acest an.

Pelicula sa a fost considerată cel mai bun debut în regie la Festivalul de Filme Poloneze din Gdynia în 2019, iar acum participă la multe festivaluri internaționale.

Deși, la prima vedere, se înfăţişează ca o poveste simplă, în care un cunoscut politician provoacă un accident de circulație, în urma căruia trei oameni se luptă să trăiască, filmul menține suspansul de la primul până la ultimul minut.

Ultimul titlu propus în cadrul festivalului este „Totul pentru mama mea”, realizat de renumita documentaristă Małgorzata Imielska, care debutează astfel în lungmetraj.

Acesta se desfăşoară într-un centru de reeducare pentru fete. Aflăm, astfel, că toată viața eroinei, interpretată minunat de Zofia Domalik, se bazează pe dorința de a-și găsi mama și de a se întoarce la casa pe care nu a avut-o niciodată. Pătrunzând în intimitatea sufletului ei, regizoarea prezintă, totodată, relațiile de familie din Polonia contemporană – cele idilice, denaturate și idealizate de social media, care în film se dovedesc a fi o mare traumă.

Festivalul CinePOLSKA este organizat de Institutul Polonez din București împreună cu partenerii săi: Asociația Cineaștilor din Polonia și TIFF Unlimited.

***

Un articol de Irninis Miricioiu

0:00 Dăruieşte Românie! (R)

* Parada tuturor artiștilor români se vede acum în emisiunea Dăruiește Românie! în care vom promova oamenii talentați ai României, de peste tot din țară și din străinătate.

Regizor tv Manuela Apostol

Moderator, producător Carmen Târnoveanu

(Reluare)

1:25 Locuri, oameni si comori (R)

*Best of

Producător Emilia Nicolaescu

(Reluare)
 
De sărbători, Dăruiește Românie!

De sărbători, Dăruiește Românie!

publicat: marţi, 30 aprilie 2024

Carmen Târnoveanu vă așteaptă alături de invitați speciali, în edițiile de sărbătoare ale emisiunii ”Dăruiește Românie!”, miercuri, 1 mai, de ...

TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

„Lumină din lumină”

„Lumină din lumină”

publicat: marţi, 30 aprilie 2024

Spectacolul extraordinar „Lumină din lumină” este transmis în două ediții speciale ale emisiunii „Cap de afiș”: la TVR 3 - joi, 2 mai, respectiv ...

 

#tvr3