loader
Foto

Credinţă şi tradiţii culinare pe Valea Gurghiului

Joi, 27 decembrie, de la ora 15:30, la TVR 3.

 

Valea Gurghiului începe la Reghin şi sfârşeşte în munţi la mai bine de 40 de km. Comunele şi satele de pe vale se constituie într-o adevărăta rezervaţie a culturii şi civilizaţiei tradiţionale româneşti. Relativa izolare a localităţilor a contribuit în mare masura la conservarea valorilor si cutumelor în contextul autenticităţii lor. Frumuseţea acestor locuri capătă  stralucire şi datorită trecutului istoric,  legendelor şi poveştilor, doinelor, pricesnelor, şi vechilor  colinde care mai răsună aici şi în zilele noastre.

Astfel de oaza de romanism cu vechi şi trainice tradiţii care nu sunt altceva decât viguroasele rădăcini ale dăinuirii noastre pe aceste meleaguri, este comuna Ibănesti  situată pe cursul superior al râului Gurghiu. Aşezarea în ansamblu, casele, gospodăriile, buna rânduială ne dau măsura caracterului acestor oameni mândri, muncitori, dar în acelaşi timp aprigi.

Obiceiurile şi traditiile în România se deosebesc de la o zonă la alta.

Marile sărbatori, motive de bucurie, de mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru recolte, belşug şi bunăstare au fost întotdeauna cinstite şi întâmpinate de românii de pretutindeni, cu casa curată şi masa bogată.

Bucătăria românească este denumirea pe care o poartă în prezent rezultatul sintetizării, în timp, a gusturilor și obiceiurilor gastronomice specifice poporului român. Ea este diversă, cuprinde nenumărate tradiții culinare, mâncăruri specifice, împreună cu obiceiuri provenite prin intersectarea culturii gastronomice cu tradiții ale altor popoare, cu care  românii au intrat în contact de-a lungul istoriei.

Bucătăria românească cuprinde atât bucate de zi cu zi, cât și preparate speciale de sărbătoare. Poporul român fiind creștin încă de la începuturile formării sale, bucătăria românească cuprinde numeroase bucate de praznic rânduite în funcție de anotimpul și sărbătoarea pomenită.

Praznicele rânduite de Biserică au adus un aport deosebit în cultura gastronomică românească, generând o gamă foarte bogată de bucate de sărbătoare.

Nașterea Domnului Iisus Hristos sau Crăciunul, reprezintă pentru poporul român, în special pentru cei creștin ortodocşi un prilej de mare bucurie. După postul Crăciunului, perioadă de înfrânare, atât trupească cât și spirituală, dezlegarea la mâncarea de dulce aduce după sine numeroase obiceiuri și o multime de preparate din carne de porc și dulciuri de sărbătoare. Dulciurile încheie masa de sărbătoare, si tot cu preparate dulci  sunt omeniți oaspeții care calcă pragul casei și colindătorii. Aici pe Valea Gurghiului, la Ibănesti sunt nelipsite cozonacul, plăcinta și păsările.

0:00 Dăruieşte Românie! (R)

* Parada tuturor artiștilor români se vede acum în emisiunea Dăruiește Românie! în care vom promova oamenii talentați ai României, de peste tot din țară și din străinătate.

Regizor tv Manuela Apostol

Moderator, producător Carmen Târnoveanu

(Reluare)

1:25 Locuri, oameni si comori (R)

*Best of

Producător Emilia Nicolaescu

(Reluare)
 
De sărbători, Dăruiește Românie!

De sărbători, Dăruiește Românie!

publicat: marţi, 30 aprilie 2024

Carmen Târnoveanu vă așteaptă alături de invitați speciali, în edițiile de sărbătoare ale emisiunii ”Dăruiește Românie!”, miercuri, 1 mai, de ...

TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

„Lumină din lumină”

„Lumină din lumină”

publicat: marţi, 30 aprilie 2024

Spectacolul extraordinar „Lumină din lumină” este transmis în două ediții speciale ale emisiunii „Cap de afiș”: la TVR 3 - joi, 2 mai, respectiv ...

 

#tvr3