Joi, 27 decembrie, de la ora 15:30, la TVR 3.
Valea Gurghiului începe la Reghin şi sfârşeşte în munţi la mai bine de 40 de km. Comunele şi satele de pe vale se constituie într-o adevărăta rezervaţie a culturii şi civilizaţiei tradiţionale româneşti. Relativa izolare a localităţilor a contribuit în mare masura la conservarea valorilor si cutumelor în contextul autenticităţii lor. Frumuseţea acestor locuri capătă stralucire şi datorită trecutului istoric, legendelor şi poveştilor, doinelor, pricesnelor, şi vechilor colinde care mai răsună aici şi în zilele noastre.
Astfel de oaza de romanism cu vechi şi trainice tradiţii care nu sunt altceva decât viguroasele rădăcini ale dăinuirii noastre pe aceste meleaguri, este comuna Ibănesti situată pe cursul superior al râului Gurghiu. Aşezarea în ansamblu, casele, gospodăriile, buna rânduială ne dau măsura caracterului acestor oameni mândri, muncitori, dar în acelaşi timp aprigi.
Obiceiurile şi traditiile în România se deosebesc de la o zonă la alta.
Marile sărbatori, motive de bucurie, de mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru recolte, belşug şi bunăstare au fost întotdeauna cinstite şi întâmpinate de românii de pretutindeni, cu casa curată şi masa bogată.
Bucătăria românească este denumirea pe care o poartă în prezent rezultatul sintetizării, în timp, a gusturilor și obiceiurilor gastronomice specifice poporului român. Ea este diversă, cuprinde nenumărate tradiții culinare, mâncăruri specifice, împreună cu obiceiuri provenite prin intersectarea culturii gastronomice cu tradiții ale altor popoare, cu care românii au intrat în contact de-a lungul istoriei.
Bucătăria românească cuprinde atât bucate de zi cu zi, cât și preparate speciale de sărbătoare. Poporul român fiind creștin încă de la începuturile formării sale, bucătăria românească cuprinde numeroase bucate de praznic rânduite în funcție de anotimpul și sărbătoarea pomenită.
Praznicele rânduite de Biserică au adus un aport deosebit în cultura gastronomică românească, generând o gamă foarte bogată de bucate de sărbătoare.
Nașterea Domnului Iisus Hristos sau Crăciunul, reprezintă pentru poporul român, în special pentru cei creștin ortodocşi un prilej de mare bucurie. După postul Crăciunului, perioadă de înfrânare, atât trupească cât și spirituală, dezlegarea la mâncarea de dulce aduce după sine numeroase obiceiuri și o multime de preparate din carne de porc și dulciuri de sărbătoare. Dulciurile încheie masa de sărbătoare, si tot cu preparate dulci sunt omeniți oaspeții care calcă pragul casei și colindătorii. Aici pe Valea Gurghiului, la Ibănesti sunt nelipsite cozonacul, plăcinta și păsările.