loader
Foto

Cum au fost ultimii 100 de ani în artă, medicină, muzică şi teatru?

Găsiţi informaţii surprinzătoare şi analize pertinente de la invitaţii lui Marius Constantinescu, din această săptămână, în emisiunea CULT@rt de la TVR 3. De luni până vineri, de la ora 22.00

 

Luni, 29 octombrie, la CULT@rt, ne uităm la ultimii 100 de ani de artă românească cu toată dinamica ei, dar şi la unul dintre cele mai pomenite, enigmatice şi, fără îndoială, interesante spaţii compozite din Bucureşti: Delta Văcăreşti.

Invitaţii lui Marius Constantinescu în platoul emisiunii sunt Ioana Ciocan, curator şi Dan Bărbulescu, directorul Asociaţiei Parcului Natural Văcăreşti. Tot în prima ediţie a săptămânii îl cunoaştem pe Vlad Ivanov, unul dintre cei mai apreciaţi artişti ai momentului şi vizităm Palatul Papilor din Avignon precum şi Palatul Marincu din Calafat.

Ediţia de marţi, 30 octombrie, este densă şi interesantă pentru că în premieră, în emisiune se va discuta despre 100 de ani de medicină românească, cu profesor doctor Octavian Buda, titularul Catedrei de Istoria Medicinei de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti – primul invitat al ediţiei. Cel de-al doilea este coregraful Valentina de Piante cu un proiect inovator: Singing Bodies - care îşi propune să transpună sunetele, muzica şi spaţiul urban în dans contemporan.

Tot marţi, la CULT@rt aflăm despre colaborarea coregrafului şi regizorului Răzvan Mazilu cu Teatrul Excelsior, despre participarea, în premieră, a Universităţii de Arte din Tg Mureş la programul UATs Next?, şi despre ultimul volum semnat de Kocsis Francisko: “Un roman într-o gară mică” - o colecţie de poveşti scurte, inspirate din realitate.

În ultima ediţie a lunii octombrie, miercuri, la CULT@rt, aveţi întâlnire cu muzicologul Valentina Sandu-Dediu şi viziunea sa asupra ultimilor 100 de ani de muzică în România. Cea de-a doua invitată a lui Marius Constantinescu în platoul emisiunii este Andreea Răsuceanu, scriitoare şi critic literar, care revine în atenţia publicului cititor cu un nou roman: “O formă de viaţă necunoscută”.

Miercuri, ajungem la Salonul de Carte Bookfest din Târgu Mureş acolo unde Marius Oprea şi-a lansat două volume şi îl cunoaştem pe Yaacov Bodo actorul israelian originar din România. Recent, el a revenit în ţara natală cu spectacolul Cei doi Kuni Lemel, în regia lui Alexander Hausvater.

Încheiem luna octombrie şi ediţia de miercuri a CULT@rt cu regizorul Andrei Creţulescu şi lungmetrajul său de debut, Charleston. Filmul a fost prezentat în premieră mondială în 2017 la Festivalul de Film de la Locarno şi a fost descris de criticii internaţionali ca fiind „o gură de aer proaspăt în cinema-ul românesc”.

Joi, Teatrul ţine capul de afiş al ediţiei  cu care intrăm în luna noiembrie, motiv pentru care invitata specială în studioul emisiunii este criticul de teatru Alice Georgescu – iar reportaje speciale ne vor  ajuta să investigăm actualitatea scenică de la Târgu Mureş şi Sibiu. Cel de-al doilea invitat al lui Marius Constantinescu este Cătălin Anchidin, care ne va da amănunte despre cea de-a patra ediţie a Festivalului Tânăr de la Sibiu care începe din 2 noiembrie şi care aduce peste 40 de spectacole susţinute de unele dintre cele mai importante trupe din Marea Britanie, Polonia, Italia, Bolivia, Germania, Franţa, Japonia, Suedia, Canada şi România.

Şi tot legat de Teatru, ajungem la Târgu Mureş unde echipa Teatrului pentru copii şi tineret Ariel, Asociaţia Animact şi studenţi ai Universităţii de Arte au pus în scenă un spectacol care să compenseze lipsa de educaţie sexuală din şcoli.

Vineri, 2 noiembrie, încheiem săptămâna CULT@rt discutând despre debutul pe ecranele din ţară a unuia dintre cele mai aşteptate filme ale anului, cel dedicat iconicului Freddie Mercury.  Aşa că invitatul lui Marius Constantinescu este specialistul numarul 1 în rock al Televiziunii Române, Doru Ionescu.

Cel de-al doilea invitat al ediţiei este doamna Natalia Muzhennikova, director al Centrului Rus de Ştiinţă şi Cultură din Bucureşti

10:00 Telescoala in limba maghiara

*Studioul teritorial Tg.Mureş

* Limba si literatura romana, cl. VII-Szőcs Imre-(25’)

*Biologie, cl. XII-József Éva-(25’)

Producător Fekete Hajnal

Transmisiune in regim de direct

10:55 Memoria tiparului

* Studioul teritorial Tg.Mureş

* Revista presei vechi prezintă, prin tema fiecărei ediții, realitatea din România interbelică, surprinsă prin intermediul fragmentelor extrase din ziarele centrale, regionale sau locale ale epocii, și ilustrate vizual prin imagini de arhiva, fotografii vechi și dramatizări.

Producător Angela Precup

 
„Picătura de cultură”: Olimpia Coman-Sipeanu, o viață de artist, restaurator și pedagog | VIDEO

Bucuria de a dărui bucurie. Prima parte a reportajului dedicat Olimpiei Coman-Sipeanu s-a difuzat marți, 23 aprilie, de la ora 18:20, la TVR ...

„Dăruiește Românie!

Carmen Târnoveanu și invitații săi celebrează peste 40 de ani de eleganță, discreție și profesionalism, care se înscriu în activitatea artistică ...

Colț de Rai pentru urșii bruni la Zărnești | VIDEO

Întreaga poveste a sanctuarului pentru urșii bruni la Zărnești dar și cum au ajuns vedete din toată lumea să îl viziteze descoperiți într-un nou ...

 

#tvr3