loader
Foto

Dansând cu Zorba: un început muzical pentru un an optimist

Vineri, 1 ianuarie, ora 7:00, la TVR 3 a fost momentul întâlnirii cu ZORBA, regia și coregrafia - Lorca Massine. Spectacolul a fost susținut în Piața Libertății din Cluj-Napoca, cu participarea soliştilor, corului şi corpului de balet ale Operei din Cluj.

 

Spectacolul de balet prezentat în două acte și 23 de tablouri ne ademenește pe pași de dans în legendara poveste a grecului Zorba, desprins din romanul omonim al lui Nikos Kazantzakis.

Lorca Massine, care semnează libretul și coregrafia, privește acest balet ca expresie a contrastelor dintre temperamentul exploziv și liniștea celebrală, prudentă, o filosofie de viață construită în jurul dimensiunilor apolinic și dionisiac. Toate se regăsesc în  întâlnirea acaparantă dintre Zorba și noul său prieten John, americanul proaspăt sosit în satul grecului care încearcă să îl învețe pe străin îndrăzneala și bucuria.

Dansatorul și coregraful Lorca Massine s-a născut la New York și a început studiul artei coregrafice alături de tatăl său, renumitul maestru rus de balet Léonide Massine, care îi prevedea deja un parcurs strălucit. Cariera sa artistică și-a găsit împlinirea atât în ipostaza de prim balerin pe marile scene europene, cât și în calitate de coregraf, începând să monteze spectacole la doar 18 ani.

Baletul „Zorba”, pe muzica lui Mikis Theodorakis, reprezintă încununarea creației sale coregrafice, în care Lorca Massine a și dansat rolul principal. Premiera absolută a fost montată pe Arena di Verona, în 1988, fiind ulterior montată la Roma, Varșovia, Atena, Sofia, Torino, Vilnius ș.a. A fost prezentată în cadrul a diverse turnee și festivaluri internaționale, devenind accesibilă unui număr de peste 3 milioane de spectatori entuziaști din aproximativ 30 de țări de pe mapamond.

Închiderea stagiunii de spectacole de la Opera Națională Română din Cluj, în 2017, cu acest balet reprezintă cea de-a doua premieră absolută din creația compozitorului grec contemporan, după Oratoriul vocal simfonic Requiem, pe textele Sfântului Ioan Damaschinul. A fost o sărbătoare a dansului în Piața Unirii din Cluj, marcând și cei 30 de ani de la conceperea baletului, într-un apoteotic sirtaki.  Și-au dat concursul soliștii, corul, orchestra și corpul de balet ale Operei Naționale Române din Cluj.

Regia și coregrafia: Lorca Massine. Dirijor: Adrian Morar.

18:00 Se întâmplă acum

* Este analiza situaţiei economice cu impactul ei social. Este dezbaterea subiectelor fierbinţi ale zilei. Este dialogul necenzurat prin care românii sunt ascultaţi de televiziunea lor naţională. Este emisiunea celor mulţi, la care cei care intră în direct devin reporterii, redactorii şi invitaţii unui talk show… pe bune! Un brand lansat de TVR acum 23 de ani revine în casele românilor, la ei acasă… la TVR 3, televiziunea care UNEŞTE ROMÂNII!

Moderator Tudor Barbu

Producător Miruna Moraru

Transmisiune directă

19:55 Art pass

* Emisiune dedicată vieţii culturale externe; sunt prezentate expoziţii, concerte, spectacole, muzee, festivaluri, tradiţii, urbanism şi alte subiecte legate de zona culturală internaţională.

Producător Miruna Moraru

 
Violoncelistul Adrian Naidin, baritonul Lucian Petrean și scriitorul Dan Mircea Cipariu continuă spectacolul pe scena “Dăruiește Românie!”

Carmen Târnoveanu vă așteaptă sâmbătă, 11 mai, de la ora 13:30, la TVR3, la o ediție inedită a emisiunii „Dăruiește Românie!”, alături de ...

Muzică fără frontiere | VIDEO

Muzică fără frontiere | VIDEO

publicat: miercuri, 08 mai 2024

Spectacolul vieții a continuat și miercuri, 8 mai,  la "Ziua bună de la Iași". Moderatoare - Laura Lucescu, Raluca Aftene

„Caligula

În 1944, piesa de teatru „Caligula" a fost publicată la Gallimard. Această „tragedie a inteligenței” în patru acte are premiera pe 26 septembrie ...

 

#tvr3