TVR Internaţional a difuzat, duminică, 30 mai, de la ora 21.00, o ediţie specială a emisiunii „Dăruiește Românie!”cu artişti îndrăgiţi de români din lumea întreagă.
- În cadrul emisiunii a fost lansat programul „Vreau în clasa a 9-a”, de susţinere a educaţiei copiilor din comunităţi sărace.
- Emisiunea „Dăruieşte Românie” devine Ambasador al Copiilor de Pretutindeni, pe parcursul mai multor ediţii.
Zoli Toth a susţinut un moment inedit, de percurţie, alături de copii din proiectul „Cantus Mundi”. Sanda Ladoşi, Mike Godoroja şi Magicianul Vlad Grigorescu s-au aflat printre invitaţii speciali.
În această ediţie, a fost lansat programul educaţional „Vreau în clasa a 9-a”, care îşi propune să sprijine, cu ajutorul românilor de pretutindeni, educaţia copiilor proveniţi din familii cu posibilităţi materiale reduse, printr-o campanie de strângerea de fonduri din care vor fi acordate burse lunare pentru continuarea studiilor de liceu. TVR Internaţional va reflecta acest program în parteneriat cu Fundaţia World Vision România, pe parcursul mai multor ediţii difuzate sub genericul „Dăruieşte Românie! Ambasador al copiilor de pretutindeni”.
„Suntem onoraţi şi bucuroşi să fim parte a acestui proiect educaţional, care încurajează şi susţine tânăra generaţie. Copiii sunt darul cel mai de preţ, cei în care avem datoria să investim şi pe care trebuie să-i ocrotim”, declară Carmen Târnoveanu, prezentatoarea emisiunii „Dăruieşte Românie!”. „Îi invităm alături de noi pe românii de pretutindeni, pentru că viitorul nostru depinde de educaţia copiilor de astăzi”, adaugă Carmen.
„Ne-am îndreptat speranțele către TVR Internațional știind că publicul acestui post, respectiv românii din afara granițelor, este totodată și unul dintre susținătorii programelor noastre de ajutorare a copiilor din comunitățile defavorizate de la sate”, declară Mihaela Nabăr, director executiv al World Vision România. „Suntem încântați de deschiderea pe care am întâlnit-o din partea TVR pentru a le oferi cât mai multor copii merituoși, dar săraci, o șansă în plus la educație, pentru a rupe cercul vicios al sărăciei în care se zbat, de generații întregi, prea multe familii din mediul rural. Suntem convinși că grație acestui parteneriat vom reuși să ajutăm și mai mulți copii”, încheie Mihaela Nabăr.
În fiecare ediție a emisiunii „Dăruiește Românie!”, telespectatorii vor avea ocazia să cunoască câte un bursier al acestui program şi povestea lui de viaţă şi să îi revadă pe unii dintre ambasadorii „Vreau în clasa a 9-a”, cunoscute personalități din televiziune și lumea artistică.
De asemenea, TVR Internaţional va prilejui întâlniri ale acestor copiii cu români de succes din diaspora, care le pot deveni mentori şi prieteni.
În acord cu misiunea sa publică, canalul TVR Internaţional al Televiziunii Române încurajează şi susţine, astfel, accesul la educaţie al copiilor harnici şi talentaţi, cu rezultate şcolare bune, dar care au neşansa de a proveni din comunităţi sărace. Susţinând educaţia, susţinem împreună viitorul copiilor români de pretutindeni şi viitorul României.
Conturile şi toate informaţiile necesare pentru donaţii de regăsesc pe site-ul Fundaţiei World Vision România.
***
Despre TVR Internaţional
TVR Internaţional este singurul post tv destinat vorbitorilor de limbă română din străinătate.
Telespectatori sunt români care interferează cu diferite tipuri de cultură, religie şi civilizaţie, dar pe care îi reuneşte o trăsătură comună: interesul pentru România. Canalul TVR Internaţional îi informează în legătură cu ce se întâmplă în ţara de origine, printr-o selecţie de programe premium româneşti, precum şi prin producţii proprii dedicate lor.
Canalul TVR Internaţional, înfiinţat prin Legea nr. 41/1994, a fost lansat pe 1 Decembrie 1995 şi transmite, 24 de ore din 24, în timp real, imaginea societăţii româneşti.
Grila TVR Internaţional este configurată astfel încât să asigure conectarea românilor din Europa, America de Nord, Nordul Africii, Australia şi Noua Zeelandă, la actualitatea politică, socială, economică şi culturală din România.
***
Despre programul Vreau în clasa a 9-a
Programul „Vreau în clasa a 9-a” îi ajută pe copiii lipsiți de posibilități materiale din șase județe (Dolj, Vâlcea, Cluj, Iaşi, Vaslui şi Ialomiţa), oferindu-le burse lunare care acoperă nevoi de bază, donații materiale (rechizite, echipamente electronice, alimente etc.), precum și participarea la programe de educație formală (meditații) și non-formală, consiliere vocațională, programe de internship și stagii de practică oferite de companiile partenere, voluntariat şi implicare civică, activități de mentorat și activități culturale.
În prezent, în program sunt înscriși 860 de copii din aproape 90 de licee. Sfârșitul clasei a VIII-a este unul dintre „pragurile” la care se înregistrează, în special în mediul rural, cele mai ridicate rate ale abandonului școlar.