loader
Foto

Galerie foto

Deportarea sașilor și a șvabilor

Emisiunea „Deportaţii” vine cu o ediţie despre saşii şi şvabii care au venit în Transilvania şi Banat. Istoricul Augustin Țărău este invitatul special al acestei ediţii. Sâmbătă, 17 iunie, de la ora 17:00, la TVR 3 şi online pe TVR+.

 

Deportaţii

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Saşii şi şvabii au venit în Transilvania şi Banat în condiţii istorice specifice şi distincte.

Primii au ajuns în spaţiul cucerit de regii unguri spre sfârşitul secolului al XII-lea şi la începutul celui următor. Au primit privilegii de la Coroana maghiară în baza contractului suzerano-vasalic, uzitat în Evul Mediu.

(w882) Deportati

Erau buni agricultori, meşteşugari şi negustori. Au făcut parte împreună cu maghiarii şi secuii dintre naţiunile favorizate în Transilvania, în dauna românilor, populaţia majoritară din acest spaţiu. La 1919, saşii au jurat credinţă coroanei regatului român după unirea Transilvaniei cu Banatul, Crişana şi Maramureşul - cu acesta, la sfârşitul lui 1918.

Declaraţia de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1918, specifica drepturile naţionalităţilor pe principiile democratice, inspirate din ideile wilsoniene. De aceste drepturi au beneficiat şi şvabii din Banat, Crişana şi Sătmar, ajunşi în spaţiul românesc în secolul al XVIII-lea.

(w882) Deportati

Şaşii şi şvabii din graniţele statului român au fost deportaţi, la începutul anului 1945, în URSS, ca act punitiv pentru colaborarea unei părţi din masa acestora cu Germania nazistă, în timpul celui de-al doilea Război Mondial.

Este o dramă a acestor comunităţi care este rememorată prin mărturiile puţinilor supravieţuitori. Şvabii din Crişana şi Sătmar au fost supuşi unui riguros proces de maghiarizare, îndeosebi în timpul regimului horthyst, dintre 1940 - 1944.

Au depus mărturie la judecata istoriei foşti deportaţi saşi şi şvabi din Fişher - Braşov, Tărian, Palota, Sântandrei, judeţul Bihor, şi Tiream, Petreşti, judeţul Satu-Mare.

***

Documentar de Radu Găină

Producător dr. Filaret Acatrinei

***

Emisiunea poate fi urmărită şi pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcaţi aplicaţiile TVR+ pentru IOS şi Android!

9:00 Ziua buna de la Iasi

*Studioul teritorial Iaşi(simultan TVR Iasi)

*Unim romanii peste Prut

Moderatori Raluca Aftene & Laura Lucescu

Producător Horia Gumeni

Transmisiune directă

9:55 Teleshopping-Publicitate

 
„Picătura de cultură”: Olimpia Coman-Sipeanu, o viață de artist, restaurator și pedagog | VIDEO

Bucuria de a dărui bucurie. Prima parte a reportajului dedicat Olimpiei Coman-Sipeanu s-a difuzat marți, 23 aprilie, de la ora 18:20, la TVR ...

„Dăruiește Românie!

Carmen Târnoveanu și invitații săi celebrează peste 40 de ani de eleganță, discreție și profesionalism, care se înscriu în activitatea artistică ...

Colț de Rai pentru urșii bruni la Zărnești | VIDEO

Întreaga poveste a sanctuarului pentru urșii bruni la Zărnești dar și cum au ajuns vedete din toată lumea să îl viziteze descoperiți într-un nou ...

 

#tvr3