loader
Foto

Duminică la Remix, două voci feminine și poveștile lor...cu cântec

La Remix, duminică, 5 martie, ascultaţi două voci feminine, de la ora 22.00, pe TVR 3 şi TVR +: Eva Kiss şi Erika Jozsa.

 

Remix

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

EVA KISS (Copenhaga)

Lansată la nivel național când a câştigat „Steaua fără nume”,  a fost apreciată oriunde a cântat, că a fost vorba de Turcia, Rusia sovietică sau Japonia.

(w882) Eva

În anii ’80, soţul său – Constantin Radu, multiinstrumentist cu contracte în străinătate - a rămas în Danemarca. Eva a decis să reia viaţa de la zero, alături de el, cu toate dezavantajele anonimatului într-o țară străină. Având şi responsabilitatea celor două fetiţe, a încercat la rândul ei să muncească, orice. Când a fost refuzată, nevorbind încă limba, Constantin s-a reorientat spre muzică.

(w882) Eva

Duetul urcă din nou treptele afirmării. La Copenhaga, în studioul de înregistrări de acasă, au produs şi un disc, iar concertele lor au ajuns până în faţa familiei regale daneze.

(w882) Eva

Eva a revenit în România în 2002. După 10 ani, la Festivalul “George Grigoriu” de la Brăila, a fost primită cu ovaţii şi de atunci gândul său este să se restabilească în România. După trei discuri apărute în Danemarca, CD-ul “Amintiri” - produs de Radu şi lansat în ţară de Electrecord, în 2012 - îi confirmă dorul.

(w882) Eva

ERIKA JOZSA (Sydney)

Celebră deopotrivă ca muzician şi redactor-prezentator la TVR în anii ’70 – ’80, Erika Jozsa a lăsat destule urme în cultura română şi maghiară, atât cât a locuit în România, cât şi de pe cealaltă parte a lumii, din Australia.

(w882) Taltos

Cel mai cunoscut proiect muzical - duetul cu regretatul Karoly Horvath – are mai multe înregistrări, chiar discuri.

(w882) Turneu Car

(w235) Erika Aust


Studentă la Aeronautică în Bucureşti, Erika este cooptată de Redacţia emisiunilor în limba maghiară, la TVR.

Autoare a sute de reportaje, a continuat și ca muzician.

A compus folk şi a lucrat la recuperarea folclorului maghiar din Transilvania, precum şi la coloanele sonore pentru filmele soţului său - reputatul operator, apoi regizor Iosif Demian.

Din 1985 în Australia, cei doi soți s-au reapropiat de meseriile lor, dovadă reportajele şi documentarele din toată lumea, via Sydney.

Erika mai cântă când ajunge în România.

În două ocazii, a publicat și două cărţi. Una despre epoca muzicală beat a vremii sale, polarizată de grupul rock Metropol.

Alta a fost lansată la sfârşitul anului 2014, în colaborare cu două foste colege din TVR, cu ample referinţe asupra emisiunilor în limba maghiară ale Televiziunii Române, începute în urmă cu 45 de ani şi oprite în 1984.

(w882) Erika Demi

Realizator Doru Ionescu

***

(w500) Disc ketto

Foto: Arhive personale

***

Emisiunea poate fi urmărită şi în livestreaming pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

8:00 Telematinal

(II) (simultan TVR Moldova)

Moderatori: Anatol Guzic, Alexandrina Vrîncean

Producător Luminița Popa

Transmisiune directă

8:55 Teleshopping-Publicitate

 
„Dăruiește Românie!

Carmen Târnoveanu și invitații săi celebrează peste 40 de ani de eleganță, discreție și profesionalism, care se înscriu în activitatea artistică ...

Colț de Rai pentru urșii bruni la Zărnești | VIDEO

Întreaga poveste a sanctuarului pentru urșii bruni la Zărnești dar și cum au ajuns vedete din toată lumea să îl viziteze descoperiți într-un nou ...

Provocările antreprenorilor mureșeni

Provocările antreprenorilor mureșeni

publicat: miercuri, 24 aprilie 2024

Vineri, 26 aprilie, de la ora 16:00, la TVR 3, aflăm la "Forum economic" care sunt provocările antreprenorilor mureșeni.

 

#tvr3