loader
Foto

Emilia Nicolaescu revine cu: "Tezaurul dacic, înapoi acasă!"

În cel de-al treilea sezon de premiere al emisiunii "„Locuri, oameni şi comori”-  din 5 octombrie, în fiecare sâmbătă, de la ora 12:30, la TVR 3.

 

Emilia Nicolaescu
Locuri, oameni și comori

După ce sezonul trecut a primit "Premiul pentru profesionalism" din partea Muzeului Naţional de Istorie a României, emisiunea „Locuri, oameni şi comori” revine, din 5 octombrie  cu cel de-al treilea sezon de premiere.

(oar_w460)

În fiecare sâmbătă, de la ora 12:30, la TVR 3, Emilia Nicolaescu ne aduce noi poveşti adevărate despre locuri care ascund mistere, despre comori neştiute, furate  - dintre care unele au fost recuperate de oameni care şi-au făcut din recuperarea istoriei o profesie şi o pasiune.

În 5 octombrie, prima poveste la „Locuri, oameni şi comori” are titlul „Tezaurul dacic, înapoi acasă!” şi ne redă pe larg detaliile despre cum 164 de monede antice din seria celor furate de hoţi din Munţii Orăştiei au fost recuperate de statul român, printr-o singură acţiune poliţienească internaţională de anvergură.

Au fost trimise în judecată 34 de persoane, dintre care 21 au fost condamnate definitiv. Protagoniştii au fost politiştii şi procurorii din judeţul Hunedoara. Dar povestea continuă pentru că aceasta este doar o mică parte din tezaur. Zeci de kilograme de aur dacic au fost recuperate dar alte zeci sunt, în continuare, urmărite în toată Europa şi America. Aceasta este povestea pe care românii nu o cunosc dar pe care trebuie să o afle!

(oar_w460)

Aşa cum declară Emilia Nicolaescu „titlul emisiunii mi-a fost inspirat de către un proiect cu acelasi nume, lansat de către Muzeul Naţional de Istorie al României – şi care are ca scop prezentarea pentru publicul larg, dar și pentru specialiști, a istoriei dramatice a marilor tezaure de aur și argint din colecțiile Muzeului, a unor obiecte cu o semnificaţie unică pentru istoria României: documente, bjuterii, opere de artă, etc. Aceste opere au trecut prin încercări grele de-a lungul timpului, au avut o istorie tumultoasă, unele au fost parţial distruse şi sunt aproape singurele mărturii vii ale unei epoci îndepărtate. Extrapolând această idee, “Locuri, oameni şi comori” a devenit programul care dezvăluie în fiecare episod poveştile din spatele pieselor de muzeu. Este vorba nu doar despre istoria unei opere sau secretele unui exponat, ci şi despre destinul celor care le-au creat sau a celor care le-au descoperit sau au intrat în contact cu obiectul respectiv. Soarta oamenilor care le-au descoperit, care le-au creat sau folosit, sau chiar a celor care la un moment dat au venit în contact cu aceste obiecte, este la fel de interesantă ca şi obiectul în sine. Ei sînt martorii vii ai unor obiecte care pot părea lipsite de viaţă. Pentru cei care le-au recuperat sau le-au studiat, viața nu va mai fi ca înainte, după ce destinul le-a scos în cale aceste obiecte. Nu puțini dintre descoperitori au avut de înfruntat mari încercări, pierzându-și averea, libertatea sau chiar viața, după scoaterea la lumină a tezaurelor”.

În 2017, emisiunea a fost singura producţie românească inclusă în catalogul URTI (Uniunea Internaţională a Televiziunilor Publice) cu un număr de 23 de episoade.

Seria "Locuri, oameni si comori" este o producţie a Casei de Producţie a TVR.

0:00 Se întâmplă acum (R)

* Este analiza situaţiei economice cu impactul ei social. Este dezbaterea subiectelor fierbinţi ale zilei. Este dialogul necenzurat prin care românii sunt ascultaţi de televiziunea lor naţională. Este emisiunea celor mulţi, la care cei care intră în direct devin reporterii, redactorii şi invitaţii unui talk show… pe bune! Un brand lansat de TVR acum 23 de ani revine în casele românilor, la ei acasă… la TVR 3, televiziunea care UNEŞTE ROMÂNII!

Moderator Tudor Barbu

Producător Miruna Moraru

(Reluare)

1:50 Art pass

* Emisiune dedicată vieţii culturale externe; sunt prezentate expoziţii, concerte, spectacole, muzee, festivaluri, tradiţii, urbanism şi alte subiecte legate de zona culturală internaţională.

Producător Miruna Moraru

 

"Schițe urbane", la TVR Târgu Mureș și TVR 3

publicat: joi, 18 aprilie 2024

O ediție a emisiunii "Schițe urbane" a fost difuzată luni 15  aprilie, la TVR Târgu Mureș - ora 18.20. O puteți urmări, în reluare, vineri, pe ...

Despre „Adevărata Basarabie”, la

Asociația Tinerilor Români din Afara Granițelor organizează campania „Adevărata Basarabie”. Am călătorit dincolo de Prut alături de Alina ...

Invitație la Festivalul Național Al Ouălor Încondeiate

Miercuri, la "Ziua bună de la Iași", locuitorii din Ciocănești, județul Suceava, v-au adresat o invitație la Festivalul Național Al Ouălor ...

 

#tvr3