Din păcate, românii din România știu foarte puțin despre comunitățile istorice de români din jurul țării. Din 3 aprilie, în fiecare sâmbătă de la 16:30, TVR 3 va difuza emisiunea „La un pas de România”.
Sub genericul „Români fără de Românie”, timp de 7 săptămâni, vă propunem să cunoașteți poveștile de viață ale românilor din Maramureșul Istoric din dreapta Tisei, mai precis din Regiunea Transcarpatia, Ucraina.
Pe rând, fiecare episod din seria „Români fără de Românie” va readuce în actualitate destinul aproape tragic al românilor maramureșeni din dreapta Tisei. Rămași mereu la marginea imperiilor, uitați la masa tratativelor internaționale, trăiesc acum cu teama asimilării. Statul ucrainean, profitând de politica molatecă pe care o are România în privința românilor de lângă graniță își impune din ce în ce mai mult regula naționalistă. Ignorând tratate internaționale sau bilaterale. Stăpânii vremelnici ai acestor ținuturi și-au revendicat, de-a lungul secolelor, teritoriul cu tot ce însemna el: cu oameni, cu povești de viață, cu bogății naturale, cu peisaje uimitor de frumoase, cu biserici vechi de lemn cu turle înalte până la cer.
În această serie de reportaje am adunat mai multe povești de viață. Una dintre ele este cea a Mariei Pricop născută în 1928, în Slatina Maramureșului Istoric, stăpânit în acele vremuri de Cehoslovacia. Din păcate, tanti Maria nu a mai putut să vadă interviul televizat. Când am încheiat de montat episodul doi din seria Români fără de Românie, tanti Maria pleca, îmbrăcată așa cum și-a dorit, în straie românești spre odihna veșnică…
În fiecare episod aflăm pe rând necazurile unei biserici mici de lemn de peste 600 de ani, dorința copiilor de a învăța în limba maternă, soarta singurului liceul românesc din Transcarpatia care riscă să fie închis, ca act al procesului de asimilare forțată din Ucraina. Ultimul episod va fi dedicat volohilor, comunitatea uitată de români de la poalele Carpaților Păduroși.
*** Interviurile și mare parte din imaginile din noua serie „Români fără de Românie” au fost filmate în noiembrie 2019, dar din cauza Pandemiei de coronavirus montajul și postproducția au fost realizate după încetarea stării de urgență.
*** Emisiunea „La un pas de România” există în grila de programe a TVR Internațional din 2016 și este singura emisiune de televiziune din România dedicată comunităților istorice de români din jurul țării.
Echipa tv: imagine- Rudolf Szilagyi, sunet- Marius Stanciu, montaj – Nicoleta Georgescu, ilustrație muzicală – Cătălin Grigore, jurnalist tv– Constantin Lupescu,
Realizator - Aura Dobre