loader
Foto

Festivalul Enescu - Povestea continuă: Amintiri despre Joshua Bell

Perioada de izolare la domiciliu este un bun prilej pentru reflecţie şi retrăirea unor amintiri.

 

Cristina Lascu vă prezintă în continuare portrete ale unor muzicieni cu care a avut privilegiul de a se întâlni la Festivalul Enescu.

JOSHUA BELL

La ediţia din 2007, când l-a înlocuit pe Maxim Vengerov, a fost revelaţia festivalului. Nu doar un violonist cu o tehnică de mare clasă, ci şi un histrion cu un veritabil simţ al scenei şi al dialogului specific teatrului.

În mâna lui Joshua Bell, vioara devine un personaj care dă replica cu dezinvoltură orchestrei în ansamblul ei sau doar unei anumite partide. Partitura Concertului pentru vioară şi orchestră în Re Major de Piotr Ilici Ceaikovski, în interpretarea lui Bell, s-a transformat într-o adevărată piesă de teatru, cu personaje foarte clar conturate care dialoghează pe marile teme ale umanităţii: viaţă, moarte, iubire, împlinire...

Joshua Bell este mult mai mult decât un  violonist performer, el este un actor, el teatralizează discursul muzical, intrând perfect în relaţie cu partenerii de scenă (orchestra şi dirijorul).

"Este esenţial ca muzica să mă facă să vibrez, să simt un răspuns emoţional direct în privinţa unei piese muzicale" mărturisea violonistul în "Jurnalul de festival", adăugând: "Nu mi se pare suficient ca muzica să fie ‘interesantă’, ci trebuie să-mi transmită ceva, să mă emoţioneze".

Acest "ceva", pe care-l detectează în muzică, Joshua Bell ştie perfect cum să-l transmită mai departe publicului. Probabil că şi experienţa de la Hollywood l-a învăţat multe în acest sens (a interpretat Concertul lui Corigliano pentru coloana sonoră a filmului "Vioara roşie" şi a jucat chiar în filmul “Music of the Heart” alături de Meryl Streep).

Cristina Lascu

sursa foto: facebook.com/enescu.festival

***

Aici puteți accesa: Amintiri despre Alexander Melnikov; Amintiri despre Elisabeth Leonskaja

 

13:00 Selfie

*Studioul teritorial Timișoara

* SELFIE are în vedere artiști, muzicieni, tineri pasionați de știință sau de afaceri sau voluntari în diverse domenii. Aceștia se vor prezenta singuri, în maniera unui AUTOportret și vor spune despre ei lucrurile care consideră că ii fac speciali.Emisiunea se adresează unui public deschis, interesat de poveștile acestor oameni, care are cam aceeași vârsta ca și protagoniștii. SELFIE este o emisiune dinamică, neconvențională, în care orice este posibil!

*Invitata Ana Maria Ursu

Producător Roxana Morun

13:30 Dăruieşte Românie!

* Carmen Târnoveanu vă provoacă să dăruiți Românie, în fiecare sâmbătă, de la ora 13.30, la TVR 3.

Parada tuturor artiștilor români se vede acum la TVR 3, în emisiunea Dăruiește Românie! în care vom promova oamenii talentați ai României, de peste tot din țară și din străinătate.

Regizor tv Manuela Apostol

Moderator, producător Carmen Târnoveanu

 
Gheorghe Roșoga - „Vorbe de duh, povestiri cu tâlc”

Cartea interpretului Gheorghe Roșoga și cariera lui artistică sunt subiectele reportajului din ediția „Lumea de aproape" de marți, 23 aprilie, de ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

Matematica în universul adolescenței, un exercițiu propus în „Lumea de aproape

Miercuri, 24 aprilie, de la ora 17.30, pe TVR3 puteți urmări un reportaj pregătit de TVR Iași, despre întrecerile, problemele și mizele elevilor.

 

#tvr3