loader
Foto

„Spectacolul Lumii" în Bali: Hrana nemuritorilor

„Talentul de a izvodi frumosul, fie el pentru încântarea ochiului sau pentru desfătarea auzului, este confirmarea Dumnezeiescului din noi”  - Ioan Grigorescu, „Hrana nemuritorilor", 22 ianuarie, ora 23:00, la TVR3.

 

Poarta templului, ca două aripi verticale de vultur, se deschide în calea unei lungi coloane de mașini.

Suntem tot în Bali. Deși Indonezia e o țară majoritar musulmană, această insulă și-a păstrat specificul religios hinduist. S-a conservat odată cu acesta un extraordinar patrimoniu material, dar și un patrimoniu de tradiții. Templul de care se apropie călăuza noastră, laolaltă cu mulți alții, este vechi de o mie de ani.

„Pătrunzând în templul Batuan din insula Bali, încerc un dublu sentiment: sfiala izvorâtă din respectul cuvenit credinței, împărtășită de 85 % dintre localnici, și totodată o irepresibilă curiozitate, stârnită de ineditul imaginilor.” (Ioan Grigorescu, Hrana nemuritorilor, vineri, 22 ianuarie la TVR 3)

Nu e o zi oarecare, ceea ce explică numărul mare de mașini ce aglomerează calea de acces, dar și explozia de culoare: e sărbătoarea „bunului paznic Dwarapala”, paznic al templelor, zeitate foarte îndrăgită, și în această zi festivă statuile îi sunt înveșmântate în saronguri colorate.

Răspunzătoare, ca mai peste tot în lume, cu bunăstarea materială și spirituală a membrilor familiei, fie ei vii sau răposați, femeile sunt cele care poartă, în mâinile lor ca niște cupe de floare, darurile pentru zei și pentru morți: grăunțe de orez fiert pe frunze de banan.

(w882) Bali

„Caut ca prin prezența camerei mele video, acceptată condiționat de gazde, să nu stânjenesc nevăzuta coborâre a zeilor în jurul atrăgătoarelor ofrande. Dar cum aș putea să renunț la imaginea acestei nestemate arhitecturale ce amintește de Pagoda de Aur de la Kyoto?!

Ofrandele, hrana nemuritorilor, sunt delicatese, fructe și dulciuri aduse la templu, așa cum fac drept-credincioasele de pe la noi cu colacii, prescurile și colivele...” (Ioan Grigorescu)

Camera surprinde femei, mai mult sau mai puțin tinere,  dar cu fețele împodobite cu același fermecător zâmbet, care modelează aluatul dulciurilor, împrumutându-le grația rotunjită a florilor exotice. La nevoie templul se transformă nu doar în cofetărie, ci și în atelier textil. Aceleași degete iscusite care știu să dea formă petalelor de aluat sunt în măsură să împletească firele și culorile țesăturilor ce vor deveni saronguri: la Batuan înflorește de multă vreme arta batik-ului.

Ochiul autorului și obiectivul camerei sunt, cum ne-am obișnuit în Spectacolul Lumii, mai atente la oameni decât la zei, mai ales când pânza e migălos încondeiată cu ceară, cam cum se fac în Bucovina ouăle de Paști, sau când explorează atelierele sculptorilor balinezi, deschise spre stradă tocmai pentru a atrage privirile și pline mereu de ucenici, tineri dornici să învețe cum să smulgă din negrul andezit și din gresia cenușie „făpturi de basm, nu întotdeauna frumoase și uneori chiar grotești”.

Ioan Grigorescu recreează pentru noi un amețitor caleidoscop alcătuit din culorile costumelor, splendoarea peisajelor, detaliile artistice și căldura zâmbetelor...

Fără să vrea, fără să știe, în câteva cuvinte admirative dedicate artiștilor balinezi schițează un profil care i se potrivește și lui, și oricărui creator indiferent de timp și loc.

(w882) Bali

„Însuflețind cu harul său piatra seacă, artistul reeditează gestul lui Dumnezeu. De bună seamă, talentul de a izvodi frumosul, fie el pentru încântarea ochiului sau pentru desfătarea auzului, este confirmarea Dumnezeiescului din noi.” (Ioan Grigorescu)

***

Cristina Oancea

22:00 Program preluat de la Televiziunea Publică din Ucraina destinat refugiaţilor

Producător executiv TVR3 Miruna Moraru

0:00 Cult@rt (R)

*Studioul teritorial Timişoara

Producator Tania Tunas

(Reluare)
 

Fiecare instrument muzical ne transmite farmecul său. Joi, 28 martie, la "Ziua bună de la Iași", s-a discutat despre țambal. Cu Laura Lucescu și ...

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Noul sezon al emisiunii "Călător de Meserie" debutează în această săptămână cu povestea cetății din Târgu Mureș, o oază de relaxare, un loc în ...

"Forum economic", la TVR3 și TVR Iași | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Miercuri, 27 martie, de la ora 16.00, a fost difuzată o nouă ediție "Forum economic", la TVR3 și TVR Iași.

 

#tvr3