loader
Foto

În Ajun de Crăciun, vă invităm la şezătoare

Urmăriţi, luni, 24 decembrie, la TVR 3, de la ora 15.00, programul "Istoria necunoscută" care, conform titlului "La şezătoare - origini şi semnificaţii", vă desluşeşte semnificaţia acestui vechi obicei popular.

 

Satele de pe Valea Gurghiului, din judetul Mureş, reprezintă o zonă cu un folclor aparte – fie că vorbi, de tradiţii, obiceiuri, ocupaţii. După terminarea muncilor agricole, când lumea satelor intră într-o perioadă de repaus relativ, în general după lasatul secului de Crăciun, începea sezonul şezătorilor.

Acestea erau întâlniri comunitare cu caracter social, de iniţiere, moralizator dar şi distractiv. Erau locul în care se învăţau deprinderi practice dar se derulau şi numeroase obiceiuri. În Postul Crăciunului, principala preocupare casnică era legată de industria textilă, iar torsul cânepii, a inului şi a lânii se facea cu mai multă plăcere, cu mai mult spor şi în condiţii mult mai bune în cadrul unor întâlniri comunitare.

În şezători se dezvăluiau aspectele şi înţelesurile ritualice ale sărbatorilor populare şi se învăţa comportamentul individual, în special fetele care urmau să devină neveste. Ciclul anual al şezătorilor are loc după terminarea muncilor agricole. El începe înainte de postul Crăciunului şi se încheie înainte de postul Paştelui.

Şezătoarea a constituit unul din obiceiurile cu rol foarte important în viaţa socială a satului. La şezătoare se lucra, se cânta, se spuneau poveşti, se practicau unele jocuri sociale, adică se transmitea şi se prelua tradiţia populară. Semnificaţia socială a şezătorilor consta în faptul că ele contribuiau la menţinerea unei mentalităţi colective în comunitatea satului.

Şezătorile organizate de fete erau un prilej bun de a se întâlni cu feciorii din sat. Acestia aveau privilegiul de a-şi alege şezătoarea la care merg. sezătoarea avea un caracter intim: poveştile, râsul şi glumele, jocurile şi cântecele, toate fiind organizate fără muzica lăutarilor.

Şezătoarea era locul unde se plăceau tinerii, îndrăgostindu-se şi punând la cale viitoarele căsătorii. În timpul acestor seri de şezătoare erau organizate numeroase jocuri, al căror scop era crearea bunei dispoziţii, dar şi cultivarea relaţionării şi socializării tinerilor.

Sursa foto: didactic.ro

2:00 La sfatul popular (R)

* Cine are pe telefon Skype, Zoom sau TiK ToK...ATENŢIE! Căutaţi emisiunea asta! Viaţa unei comune sau a unui oraş pusă în lumina unei noi abordări, unice în peisajul media: ce are, ce face, ce pierde şi ce câştigă omul trăind în locul în care trăieşte! Modernizarea drumurilor, abandonul şcolar, folclor şi tradiţii păstrate, locurile de muncă pierdute şi plecarea în bejania ”diasporei”, şcoli cu wc-ul în fundul curţii şi proiecte de investiţii aducătoare de pâine pe masa românului... talente nedescoperite şi valori recunoscute de toţi. Primarul, locanicii, oamenii de afaceri, preotul sau dascălul din sat, din oraşș... din capitala ţării, toţi vor fi în direct la TVR 3, televiziunea care UNEŞTE ROMÂNII LA SFATUL POPULAR!

Producător Ştefan Stănescu

(Reluare)

3:50 Memoria tiparului

* Studioul teritorial Tg.Mureş

* Revista presei vechi prezintă, prin tema fiecărei ediții, realitatea din România interbelică, surprinsă prin intermediul fragmentelor extrase din ziarele centrale, regionale sau locale ale epocii, și ilustrate vizual prin imagini de arhiva, fotografii vechi și dramatizări.

Producător Angela Precup

 
„Dăruiește Românie!

Carmen Târnoveanu și invitații săi celebrează peste 40 de ani de eleganță, discreție și profesionalism, care se înscriu în activitatea artistică ...

Colț de Rai pentru urșii bruni la Zărnești | VIDEO

Întreaga poveste a sanctuarului pentru urșii bruni la Zărnești dar și cum au ajuns vedete din toată lumea să îl viziteze descoperiți într-un nou ...

Provocările antreprenorilor mureșeni

Provocările antreprenorilor mureșeni

publicat: miercuri, 24 aprilie 2024

Vineri, 26 aprilie, de la ora 16:00, la TVR 3, aflăm la "Forum economic" care sunt provocările antreprenorilor mureșeni.

 

#tvr3