loader
Foto

La "Magia Seratelor Muzicale Iosif Sava", revedere cu Mircea Albulescu

Invitatul lui Iosif Sava la ’’Seratele Muzicale’’, ediţia din 4 iunie, la TVR 3 şi pe TVR + de la ora 20.00, este Mircea Albulescu. Un actor al generaţiei de aur a teatrului şi filmului românesc, profesor, jurnalist, autor de proză şi de poezie.

 

Seratele Muzicale

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

O întâlnire aşteptată de vreo 10 ani, aşa cum mărturisea Iosif Sava, amfitrionul emisiunii.

Şansa a fost montarea piesei ’’Profesionisutul’’ în regia lui Horea Popescu la Teatrul Naţional Bucureşti, într-un moment în care Mircea Albulescu era şi secretar de stat în Ministerul Culturii.

Această revedere a prilejuit ediţia de faţă care a avut difuzarea în 1996. Şi, poate un amănunt deloc întâmplător, întâlnirea din Studiourile TVR a avut loc când Iosif Sava şi Mircea Albulescu împliniseră aceeaşi vârstă, 62 de ani.

(w882) Albulescu

Pornind de la mesajul spectacolului de la Teatrul Naţional, care face ’’radiografia unui timp de aici, din Est’’, în care se atestă ’’o anumită umanitate a politicului’’ epocii, cei doi interlocutori se lansează într-o discuţie de multe ori contondentă despre o multitudine de teme care îşi au punctul de start în implicarea lui Mircea Albulescu în administraţia culturală pentru a ajuta breasla. Misiune versus fascinaţia înşelătoare a puterii şi care este rolul unui Minister al Culturii şi al politicilor culturale în societatea postdecembristă românească, iată tema principală a emisiunii.

Mircea Albulescu descrie într-un fel extrem de personal eforturile administrative ale organizării unor evenimente majore precum Festivalul Enescu sau a alcătuirii repertoriilor teatrelor. Un punct sensibil rămâne statutul artistului într-o societate concurenţială şi de business.

- Popularitatea dumneavoastră v-a adus duşmănii multe. Îmi dau seama. Dar un om ca dumneavoastră a acceptat o funcţie ministerială.

-  Am reuşit câteva lucruri, dar deşi am avut proiecte limpezi, nu le-am putut face.

-  De ce?

-  N-are importanţă. Nu le-am putut face. Mi-am dat un an din viaţa mea de actor, sperând că noi, artiştii, vom avea o viaţă mai bună. Ei bine, nu. Nu vorbesc despre bani, ci despre posibilitatea de a avea acces la roluri. Mult mai multe, mult mai ample pentru ca în sălile de teatru să fie în fiecare seară o sărbătoare.

-  Ce-aţi făcut la minister?

- Vreau să profit şi să pun o întrebare: Ce aşteaptă lumea de la minister, domnule? Un gest are valoare în măsura în care răspunde unei necesităţi. Altfel, nu există... Nu ştiţi ce chin a fost pentru mine... Fiecare are dreptul de a milita pentru convingerile sale, dar a amesteca politica cu arta este grav’’.

(w882) Albulescu

Acest proiect strict birocratic nu a oprit în loc ceasul creaţiei pentru Mircea Albulescu în teatru, film, ca gazetar, poet sau profesor.  ’’Pe mine mă interesează meseria mea... Eu sunt un om care port cămaşa fericitului. Îmi place ceea ce fac’’.

Seara confesiunilor a fost pigmentată cu versuri şi muzică.

- De ce scrieţi versuri?

-  E un supliment de semn. Eu nu sunt un poet. Un prieten a adunat între coperţi gândurile acestea.

Sonata a III-a de Beethoven a umplut de magie studioul TVR, în interpretarea a doi studenţi de la Academia de Muzică din Bucureşti, Eva Cuşmir, la pian şi Adrian Gavrilescu, la violoncel.

***

(w882) Albulescu

„Magia Seratelor Muzicale Iosif Sava’’ este o emisiune ce recuperează memoria unuia dintre cei mai importanţi oameni de cultură români ai secolului XX, muzicologul Iosif Sava.

Cu mai bine de două decenii în urmă, Seratele Muzicale TV realizate de Iosif Sava la TVR rivalizau cu emisiunile lui Leonard Bernstein de la televiziunea americană. Astăzi, celebrăm o personalitate culturală inegalabilă şi un brand de onoare al Televiziunii Române: marele muzicolog, realizator al unui număr impresionant de emisiuni radio-TV, desăvârşitul coleg şi prieten, IOSIF SAVA.

***

Emisiunea poate fi urmărită şi pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

11:00 Toţi împreună

*Emisiune în limba maghiară *Studioul teritorial Cluj

Producător Feketelaki Tibor

Transmisiune in regim de direct

12:50 Teleshopping-Publicitate

 
„Picătura de cultură”: Olimpia Coman-Sipeanu, o viață de artist, restaurator și pedagog | VIDEO

Bucuria de a dărui bucurie. Prima parte a reportajului dedicat Olimpiei Coman-Sipeanu s-a difuzat marți, 23 aprilie, de la ora 18:20, la TVR ...

„Dăruiește Românie!

Carmen Târnoveanu și invitații săi celebrează peste 40 de ani de eleganță, discreție și profesionalism, care se înscriu în activitatea artistică ...

Colț de Rai pentru urșii bruni la Zărnești | VIDEO

Întreaga poveste a sanctuarului pentru urșii bruni la Zărnești dar și cum au ajuns vedete din toată lumea să îl viziteze descoperiți într-un nou ...

 

#tvr3