loader
Foto

Matei Vișniec, rege la Avignon

Studioul teritorial Iaşi ne propune filmul documentar “Matei Vișniec, rege la Avignon”, pe care îl urmărim la TVR 3 în data de 15 decembrie.

 

Andreea Ştiliuc
Cap de afiș

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Matei Vișniec este considerat cel mai important dramaturg român contemporan. Piesele sale sunt traduse în peste 20 de limbi şi sunt jucate în peste 50 de ţări. La invitația scriitorului, o echipă TVR Iași, formată din jurnalista Andreea Știliuc și cameramanul Relu Tabără, a fost prezentă în luna iulie în Franța, pentru realizarea unor filme documentare.

Înființat în anul 1947 de către Jean Vilar, Festivalul de la Avignon este unul dintre cele mai importante evenimente din întreaga lume, dedicate artelor spectacolului. În luna iulie, orașul respiră teatru. Învăluit în lumina Provenței și primind uneori mângâierea Mistralului, orașul se transformă într-o scenă imensă, devenind un adevărat fenomen cultural.

În 2015, secțiunea OFF a împlinit 50 de ani de existență. De aproximativ un sfert de secol, textele lui Matei Vișniec sunt montate la Festivalul de la Avignon. La ediția din acest an, scriitorul a fost desemnat unul dintre regii secțiunii OFF, mai multe dintre piesele sale fiind extrem de apreciate aici. Spectacolul “La mémoire des serpillères”, pus în scenă de Victor Quezada și prezentat de Compania “Umbral”, s-a situat în primele zece spectacole din peste 1300, fiind nominalizat la premiul “Coup de cœur du OFF”.

Regizori și actori ne vorbesc despre teatrul lui Matei Vișniec și despre succesul său extraordinar. Alături de Matei, descoperim decorul istoric al orașului, zidurile și esplanada din fața Palatului Papal, podul de la Avignon, piețele și straduțele, unde zilnic au loc spectacole în aer liber, dar și strategiile miilor de artiști, dornici să atragă atenția în acest labirint.

Pe 27 octombrie 2015, filmul a fost prezentat în premieră absolută la Institutul Cultural Român din Paris.

Cap de afiș

TVR Iaşi: joi, 3 decembrie, ora 17.00 (reluare: ora 20.30)

TVR 3: marţi, 15 decembrie, ora 18.00

O producţie TVR Iaşi 2015 realizată de: Relu Tabără (imagine), Dragoș Brehnescu (montaj), Andreea Știliuc (realizator).

Galerie foto

22:00 Program preluat de la Televiziunea Publică din Ucraina destinat refugiaţilor

Producător executiv TVR3 Miruna Moraru

0:00 Cap de afiş (R)

*Lumina din lumina *Studioul teritorial Tg.Mures

* Concert coral cu acompaniament la pian si insertii teatrale (I)

Producător Petronela Moraru

(Reluare)
 
De la Măru-n Timișoara | VIDEO

De la Măru-n Timișoara | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

Spectacol aniversar Zorica Savu - 30 de ani de cântec și 30 de ani TVR Timișoara! Miercuri, 1 mai, de la ora 19:00, la TVR Timișoara, și luni, 6 ...

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

Cum ne hidratăm corect?

Cum ne hidratăm corect?

publicat: joi, 02 mai 2024

O nouă ediție "Ziua bună de la Iași" a fost difuzată joi, 2 mai, de la ora 9:00, la TVR Iași și TVR 3.

 

#tvr3