loader

Octavian Cotescu în „Moartea unui comis voiajor”, regia Sanda Manu

Casa de Producţie TVR v-a propus spectacolul „Moartea unui comis voiajor”, de Arthur Miller, în regia artistică şi adaptarea Sandei Manu. Pe 19 februarie, ora 23:00, la TVRi și pe 21 februarie, ora 20:00, la TVR3.

 

  • În 14 februarie Octavian Cotescu ar fi împlinit 90 de ani.
  • Casa de Producţie TVR vă propune spectacolul „Moartea unui comis voiajor”, de Arthur Miller, în regia artistică şi adaptarea Sandei Manu - montare din anul 1977 - şi un Portret IN MEMORIAM Octavian Cotescu, realizat de Daniela Ciolan.

Moartea unui comis voiajor

„Eu nu spun că este un om grozav Willy Loman. N-a câştigat niciodată bani cu carul, numele lui n-a apărut niciodată în gazete, dar este o fiinţă omenească şi se întâmplă cu el un lucru groaznic. Aşa că trebuie să i se acorde atenţia cuvenită” (Linda despre Willy, în „Moartea unui comis voiajor”, de Arthur Miller)

Willy Loman şi-a dorit dintotdeauna recunoaştere şi bunăstare, celebrul „vis american". Povara celor 36 de ani de muncă fără succesul aşteptat l-a transformat însă într-un om „abătut, de prisos şi trist”, aşa cum îl descrie chiar soţia lui, Linda, cea care-i stă alături cu răbdare, cu înţelegere şi cu optimism. Drama familiei newyorkeze se aprofundează odată cu tentativa nereuşită a lui Willy de a-şi transfera postul de comis voiajor în oraşul de reşedinţă, cu eşecul relaţiei acestuia cu unul dintre fii, Biff, şi cu încercarea eşuată a acestuia din urmă şi a fratelui său, Happy, de a porni o afacere...

(w882)

În distribuţie: Octavian Cotescu (în rolul lui Willy Loman), Leopoldina Bălănuţă (Linda), Dan Condurache (Biff), Şerban Celea (Happy), Corado Negreanu (Ben), Aurel Cioranu (Charley), Constantin Cojocaru (Bernard), Tatiana Iekel (femeia), Nicolae Pomoje (Howard), Dorin Dron (Stanley), Valeria Ogăşanu (Domnişoara Forssythe), Vivian Alivizache (Letta), Gheorghe Şimonca (pianistul), Ioana Rodica Dianu (Jenny), Lavinia Jemma (secretara lui Howard), Camelia Mitoşeru (telefonista). Costumele au fost realizate de Lia Manţoc, iar scenografia este semnată de Virgil Luscov.

În 1949, Arthur Miller (n. 17 octombrie 1915 – d. 10 februarie 2005) primea pentru „Death of a Salesman” (Moartea unui comis voiajor) Premiul Tony pentru excelenţă în teatru şi Premiul Pulitzer.

***

IN MEMORIAM Octavian Cotescu

(14 februarie 1931- 22 august 1985)

Octavian Cotescu a absolvit Conservatorul de Artă Dramatică Matei Millo din Iași în 1950, la clasa profesoarei Gina Sandri Bulandra. După absolvire, a fost repartizat la Teatrul Bulandra din București (Teatrul Municipal la acea vreme). A debutat în 1951 cu „Pădurea”, de A.N. Ostrovski, alături de Lucia Sturdza Bulandra, Ștefan Ciubotărașu, Jules Cazaban, Emil Botta și Ileana Predescu.

Uriașul său talent a fost repede remarcat de către Lucia Sturdza Bulandra, alături de care a jucat în spectacole memorabile timp de zece ani, până la moartea acesteia, în septembrie 1961.

La Bulandra a jucat zeci de personaje, fiind coleg cu actori excepţionali precum Ion Besoiu, Toma Caragiu, Ștefan Bănică, Marin Moraru, Gina Patrichi, Victor Rebengiuc, Florian Pittiș, Rodica Tapalagă, Ileana Predescu, Petrică Gheorghiu sau Irina Petrescu.

Printre rolurile interpretate de Octavian Cotescu la Teatrul Bulandra: Bertrand din „Sfânta Ioana”, de George Bernard Shaw, regia Liviu Ciulei – în 1958, Tom în „Menajeria de sticlă”, de Tennessee Williams, regia Dinu Negreanu – în 1960, Gogu în „Proștii sub clar de lună”, de Teodor Mazilu, regia Lucian Pintilie – în 1962, Nae Girimea în „D-ale carnavalului” de I.L. Caragiale, regia Lucian Pintilie – în 1966, Iordache în „Acești nebuni fățarnici” de Teodor Mazilu, regia Emil Mandric – în 1970, Cațavencu în „O scrisoare pierdută” de Caragiale, regia Liviu Ciulei – în 1972. Au urmat „Revizorul”, de Nikolai Gogol, regia Lucian Pintilie – în 1972, „Interviu” de Ecaterina Oproiu, regia Cătălina Buzoianu – în 1976, „Tartuffe” de Molière, regia Alexandru Tocilescu – în 1982 şi „Cabala bigoților” de Mihail Bulgakov, regia Alexandru Tocilescu – în 1982.

(w882)

A jucat în peste 50 de filme: Portretul unui necunoscut, Diminețile unui băiat cuminte, Atunci i-am condamnat pe toți la moarte, Păcală, Toamna bobocilor, Operațiunea Monstrul, Ion: Blestemul pământului, blestemul iubirii, Buletin de București, Sosesc păsările călătoare, Secretul lui Bachus, Căsătorie cu repetiție.

Începând cu anul 1960 a fost profesor la catedra de actorie, iar din 1981, rector al Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică.

Echipa TVR:

PPS: Cornel Ciuleanu/ Montaj: Constantin Marciuc/ Imagine: Cristian Glodeală, Marian Oprea, Marius Avădani/ Producător: Cătălin Mireuță

Realizator: Daniela Ciolan

***

Program de difuzare:

TVR Internațional: vineri, 19 februarie, ora 23:00; ora 00:40 - Portret In Memoriam Octavian Cotescu

TVR MOLDOVA:  sâmbătă, 20 februarie, ora 12:20

TVR3: duminică, 21 februarie, ora 20:00; ora 21:40 - Portret In Memoriam Octavian Cotescu

***

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR.

Producător coordonator: DEMETER András István

Programele TVR pot suferi modificări în funcție de evenimentele de ultimă oră.

8:00 Din arhiva TVR

(redifuzare)

*Amintiri, amintiri

Producător Irninis Miricioiu

8:55 Teleshopping-Publicitate

 
“Selfie” – Cosmin Gheorghe

“Selfie” – Cosmin Gheorghe

publicat: vineri, 03 ianuarie 2025

Cosmin Gheorghe este psihoterapeut și profesor de psihologie, consultant și speaker internațional.

“Împreună de Sărbători”, la ”Cântec și Poveste”

Vineri, 3 ianuarie 2025, la TVR 3, de la ora 15.00, vă invităm să petrecem împreună și să începem Noul An alături de nume reprezentative ale ...

Veselia unește România! De Revelion, la TVR3!

Veselia unește România! De Revelion, la TVR3!

publicat: luni, 30 decembrie 2024

Revelionul TVR 3 debutează, de la ora 22:00, cu un program de muzică populară care reunește peste 70 de artiști și ansambluri din toate colțurile ...

 

#tvr3