loader
Foto

Music (R)evolution a început noul sezon cu o ediție Enescu

Rapsodia I de George Enescu a fost analizată de Manuela Hărăbor în dialog cu Valentina Băințan, în prima întâlnire din noul sezon Music (R)evolution, pe 9 octombrie, la TVR 3, de la ora 19.00.

 

VALENTINA BĂINȚAN
MUSIC (R)EVOLUTION

Music (R)evolution a revenit la TVR3 cu sezonul al doilea, prima ediție fiindu-i dedicată unui revoluționar în muzica clasică, unui adevărat magician al sunetelor, de la a cărui naștere s-au împlinit anul acesta 140 de ani.

Numele acestui creator de emoții sonore a fost totodată aniversat așa cum se cuvine anul acesta, prin cea de-a XXV-a ediție a Festivalului Internațional “George Enescu”.

După cum ați intuit este vorba de nimeni altul decât de marele compozitor, dirijor, violonist, pianist și profesor GEORGE ENESCU!

Și cum altfel ar fi putut debuta sezonul al doilea al proiectului Music (R)evolution, dacă nu cu o ediție specială dedicată geniului său?

(w882) Corul si O

Festivalul Internațional “George Enescu” abia s-a încheiat, după patru săptămâni de bucurii sonore nemărginite, cu atât mai mult apreciate, cu cât acest al doilea an de pandemie ne-a adus deznădejde, tristețe și multă nesiguranță.

Music (R)evolution face o reverență binemeritată către George Enescu și le propune telespectatorilor TVR3 o incursiune prin lumea sonoră a Rapsodiei I, lucrare inspirată dintr-o serie de cântece tradiționale românești, ce provin din folclorul urban.

“Ciocârlia”, Hora lui Dobrică””, “Hora morii”, “Am un leu și vreau să-l beu” sunt cele patru cântece populare pe care Enescu le-a reorchestrat magistral pentru ansamblu orchestral, dăruindu-le strălucire prin intermediul Rapsodiei I.

(w882) Manuela HÄ

Alături de actrița Manuela Hărăbor, cântecele amintite mai sus, dar și Rapsodia I, au fost exemplificate și discutate, analizate și povestite într-un stil oratoric unic, așa cum numai Manuela Hărăbor îl poate reda.

***

Manuela Hărăbor a debutat la vârsta de 4 ani în filmul Veronica (1972), devenind cu adevărat cunoscută în rolul Siminei, din filmul Pădureanca (1987), o producție cinematografică ce a marcat industria filmului românesc la acea vreme.

De atunci, Manuela Hărăbor și-a continuat cariera artistică de succes, jucând pe mari scene din România, dar și internaționale. Pentru ea însă, rolul Siminei rămâne un reper în propria conștiință.

“Mi-am iubit toate rolurile şi toate filmele în care am jucat, indiferent de dificultatea sau întinderea partiturii. Dar "Pădureanca" rămâne un reper prin complexitate şi felul în care am lucrat la film. A fost o pregătire fantastic de lungă, a fost o intensitate a lucrului cu care nu m-am mai întâlnit ulterior.” – Manuela Hărăbor

(w882) Manuela HÄ

9:00 Ziua buna de la Iasi

*Studioul teritorial Iaşi(simultan TVR Iasi)

*Unim romanii peste Prut

Moderatori :Raluca Aftene & Laura Lucescu

Producător Gabriela Baiardi

Transmisiune directă

9:55 Teleshopping-Publicitate

 

"Schițe urbane", la TVR Târgu Mureș și TVR 3

publicat: luni, 15 aprilie 2024

O ediție a emisiunii "Schițe urbane" a fost difuzată luni 15  aprilie, la TVR Târgu Mureș - ora 18.20. O puteți urmări, în reluare, vineri, pe ...

Spectacol de referință duminică la TVR: „Chirița în provincie

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă duminică, 21 aprilie, spectacolul „Chirița în provincie", de Vasile Alecsandri, pe TVR3, de la ora 20.00 ...

Primul muzeu literar împlinește 106 de ani | VIDEO

Pe 15 aprilie 1918 se înfiinţa primul muzeu literar din România. "Bojdeuca Ion Creanga" este un loc simbolic pentru oraşul Iaşi, dar şi pentru ...

 

#tvr3